Το πλεόνασμα από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024 ανήλθε σε 44,8 δισ. ευρώ, το οποίο είναι 431 εκατ. ευρώ υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2023 χάρη στην ισχυρή έναρξη των εξαγωγών της ΕΕ στις αρχές του έτους. Ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ συνεχίζει να έχει σταθερές επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.
Εξαγωγές
Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ έφτασαν τα 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2024, μειωμένες κατά 10% από τον Ιούλιο, αλλά 1% υψηλότερες από τον Αύγουστο του 2023. Οι σωρευτικές εξαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο αυξήθηκαν στα 155,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση +2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023 .
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός αγροδιατροφής της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024, με εξαγωγές αξίας 35,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (+3%), ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα 19,6 δισεκατομμύρια ευρώ (+10%), λόγω των υψηλότερων τιμών και όγκοι βασικών προϊόντων όπως οι ελιές και το ελαιόλαδο. Αντίθετα, οι εξαγωγές προς την Κίνα και τη Ρωσία μειώθηκαν σημαντικά. Για την Κίνα, αυτό εξηγείται ιδίως από τις μειώσεις στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος, δημητριακών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, αγγίζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ (+58%) χάρη στις υψηλές τιμές. Αντίθετα, οι εξαγωγές δημητριακών μειώθηκαν κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (-13%) σε αξία λόγω χαμηλότερων τιμών, παρά την αύξηση του όγκου κατά 6%. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στις εξαγωγές ζάχαρης και ισογλυκόζης (+184%), επαναφέροντας την ΕΕ σε θέση καθαρού εξαγωγέα.
Εισαγωγές
Οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ έφθασαν τα 13,4 δισεκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο του 2024, μειωμένες κατά 8% από τον Ιούλιο του 2024, αλλά αυξημένες κατά 23% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023. Σωρευτικά, οι εισαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ανήλθαν σε 111 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.
Η Βραζιλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ, αν και παρουσίασε πτώση 5% λόγω χαμηλότερων τιμών ελαιούχων σπόρων και μειωμένων όγκων δημητριακών. Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία και την Τυνησία, κυρίως λόγω αυξημένων τιμών για το κακάο και το ελαιόλαδο. Αντίθετα, οι εισαγωγές από την Αυστραλία μειώθηκαν κατά 38% λόγω χαμηλότερων όγκων και τιμών ελαιοκράμβης.
Οι εισαγωγές καφέ, τσαγιού, κακάο και μπαχαρικών αυξήθηκαν κατά 4,6 δισ. ευρώ (+33%), με κύριο παράγοντα τις αυξημένες τιμές κακάο. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις εισαγωγές ελιών και ελαιολάδου, που ανήλθαν σε 654 εκατ. ευρώ (+93%) λόγω υψηλότερων τιμών και όγκων. Αντίθετα, οι εισαγωγές ελαιούχων σπόρων μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ (-13%) και οι εισαγωγές σιτηρών κατά 1,6 δισ. ευρώ (-20%), κυρίως λόγω πτώσης τιμών.