«Οι τιμές στην ζώνη γάλακτος πλησιάζουν τα χαμηλά των τελευταίων 10 ετών, προκαλώντας μειώσεις κοπαδιών και έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Η ζήτηση γαλακτοκομικών παραμένει υποτονική, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι το τέλος του κύκλου είναι κοντά.», αναφέρει το τμήμα αναλύσεων της Rabobank.
Η αύξηση της προσφοράς γάλακτος γίνεται θετική
«Η RaboResearch αναμένει αύξηση της προσφοράς γάλακτος κατά 0,5% από τις 7 μεγάλες εξαγωγικές περιοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, λόγω σημαντικών εποχιακών κορυφών στην Ωκεανία», λέει ο Michael Harvey, επικεφαλής αναλύσεων αγοράς γαλακτοκομικών της RaboResearch. «Η αύξηση της προσφοράς θα διατηρήσει τη δυναμική της το 2025, με κέρδη να αναμένονται και στις 7 μεγάλες εξαγωγικές περιοχές για πρώτη φορά από το 2020», αναφέρει. Η RaboResearch προβλέπει αύξηση της προσφοράς γάλακτος κατά 0,8% το 2025. Το προσιτό κόστος των ζωοτροφών και ο βελτιωμένος καιρός υποστηρίζουν την αύξηση της προσφοράς γάλακτος.
Οι τιμές στη ζώνη γάλακτος και τα περιθώρια γάλακτος αυξάνονται
Οι σταθερότερες τιμές των βασικών προϊόντων έχουν εισρεύσει στους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων σε περιοχές εξαγωγής, με τις τοπικές τιμές των αγροτικών προϊόντων να βελτιώνονται σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Σε μέρη της Ευρώπης και της Νέας Ζηλανδίας, οι τιμές του γάλακτος για το αγρόκτημα πλησιάζουν τα υψηλά ρεκόρ του 2022. Οι αυξανόμενες τιμές του γάλακτος και οι προσιτές ζωοτροφές έχουν βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία πιθανότατα θα επεκταθούν περαιτέρω το 2025.
Βελτίωση των κινεζικών εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων
Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση των αποθεμάτων, με την παραγωγή γάλακτος να αναμένεται να μειωθεί κατά 1,5% από έτος σε έτος το 2025.
«Αναμένουμε ότι η τριετής πορεία της Κίνας με μείωση του όγκου των καθαρών εισαγωγών θα τελειώσει το 2025, με τις εισαγωγές να βελτιώνονται κατά 2% από έτος σε έτος», λέει ο Harvey. «Αυτό οφείλεται στη χαμηλότερη προσφορά και την αισιοδοξία για ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης».
Οι τιμές στην ζώνη γάλακτος πλησιάζουν τα χαμηλά των τελευταίων 10 ετών, προκαλώντας μειώσεις κοπαδιών και έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Η ζήτηση γαλακτοκομικών παραμένει υποτονική, αλλά υπάρχει κάποια αισιοδοξία ότι το τέλος του κύκλου είναι κοντά.
Η παγκόσμια ζήτηση γαλακτοκομικών παραμένει μικτή
Η παγκόσμια δυναμική της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένει μικτή, με τις καταναλωτικές δαπάνες να εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση σε πολλές οικονομίες. Τα κανάλια υπηρεσιών εστίασης παραμένουν υποτονικά στις περισσότερες μεγάλες αγορές. Ο πληθωρισμό στο λιανικό εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένει ανάμεικτος στις μεγάλες αγορές, με τον αποπληθωρισμό σε ορισμένες αγορές να βοηθά τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών.
«Οι καταναλωτές τρώνε περισσότερο στο σπίτι, υποστηρίζουν το λιανικό εμπόριο, αλλά υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις πτώσης των συναλλαγών και ορισμένες μειώσεις στις αγορές, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές. Απαιτείται σημαντική αύξηση των εισοδημάτων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για να τονωθεί η ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων σε πιο κανονικές συνθήκες», εξηγεί ο Harvey.
Ισορροπημένα θεμελιώδη μεγέθη γαλακτοκομικών προϊόντων και εμπορικές αβεβαιότητες προς το 2025
«Τα παγκόσμια θεμελιώδη μεγέθη των γαλακτοκομικών παραμένουν ως επί το πλείστον ισορροπημένα προς το 2025. Υπάρχει περισσότερο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στα σκαριά και η ζήτηση θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί το 2025. Ωστόσο, η γεωπολιτική, οι ασθένειες και οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εμπόριο και την παραγωγή», προειδοποιεί ο Harvey.
«Με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι αγορές παρακολουθούν τον κίνδυνο αύξησης του προστατευτισμού των ΗΠΑ και πιθανές εμπορικές εντάσεις. Η επανεμφάνιση των δασμών θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές του εμπορίου γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ η απειλή μαζικών απελάσεων θα μπορούσε να διαταράξει τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ», εξηγεί ο Χάρβεϊ. «Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει ξεκινήσει έρευνα για τις επιδοτήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ που θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές υγρής κρέμας και διαφόρων τυριών», σημειώνει και καταλήγει «η διαχείριση των εστιών ασθενειών –γρίπη των πτηνών στις ΗΠΑ και καταρροϊκός πυρετός του προβάτου στην Ευρώπη– είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε. Υπάρχει αισιοδοξία ότι οι εμβολιασμοί και για τις δύο ασθένειες θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην παραγωγή το 2025.».