Το εξαιρετικό ράλι τιμών για τον καφέ, που θεωρείται το δεύτερο σε όγκο εμπορεύσιμο προϊόν, μετά το αργό πετρέλαιο, έρχεται εν μέσω ανησυχιών για την καλλιέργεια του 2025 στη Βραζιλία, μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ Arabica με παράδοση Μαρτίου σημείωσαν νέο ενδοημερήσιο υψηλό στα 348,35 σεντς ανά λίβρα την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Το συμβόλαιο έκτοτε μείωσε ορισμένα από τα κέρδη της, αλλά παραμένει σε ένα επιβλητικό 70% από έτος μέχρι σήμερα. Η τελευταία φορά που η τιμή για τους κόκκους arabica, τη πιο δημοφιλή ποικιλία στον κόσμο, διαπραγματεύτηκε τόσο υψηλά ήταν το 1977 όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις φυτειών της Βραζιλίας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Robusta, εν τω μεταξύ, ανέβηκαν επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ στα τέλη Νοεμβρίου. Οι κόκκοι Robusta είναι γνωστοί για την έντονη και πικρή γεύση τους και χρησιμοποιούνται συνήθως σε στιγμιαία μείγματα.
Φημισμένοι για την απαλή γεύση και τη γλυκιά τους γεύση, οι κόκκοι arabica αποτελούν από 60% έως 70% της παγκόσμιας αγοράς καφέ. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε εσπρέσο και άλλους καφέδες από barista.
Ο καφές «ιδιαίτερα ευάλωτος» στην κακοκαιρία
Για ορισμένους, η παρατεταμένη κακοκαιρία στη Βραζιλία σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να χαλαρώσουν οι τιμές του καφέ.
«Η χώρα γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, προκαλώντας φόβους ότι η ανθισμένη καλλιέργεια θα μπορούσε να αποτύχει», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.
«Η ιστορία δείχνει ότι οι τιμές του καφέ θα υποχωρήσουν μόνο όταν βελτιωθεί η προσφορά και ανανεωθούν τα αποθέματα», δήλωσε ο David Oxley, επικεφαλής οικονομολόγος για το κλίμα και τα εμπορεύματα στην Capital Economics, σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 29 Νοεμβρίου. «Κυρίως, αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όχι μήνες», είπε ο Oxley.
Ένα βασικό ρόφημα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για καφέ έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης στην Κίνα. Η παραγωγή, ωστόσο, δυσκολεύτηκε να συμβαδίσει.
«Όπως το κακάο, ο καφές καλλιεργείται σε μια σχετικά στενή τροπική ζώνη, με βασικούς παραγωγούς όπως η Βραζιλία, το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Αιθιοπία», δήλωσε ο Hansen της Saxo Bank.
«Αυτή η συγκέντρωση το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ειδικά στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, που μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 56% της παγκόσμιας παραγωγής», πρόσθεσε.
Πηγή: CNΒC