Η Ιταλία, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στη Λατινική Αμερική, είχε διαχρονικά υποστηρίξει τη συμφωνία, η οποία θα δημιουργούσε μια κοινή αγορά σχεδόν 800 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα αντιπροσώπευε το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Όμως, πρόσφατες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στους Ιταλούς αγρότες, λόγω των χαμηλότερων τιμών εισαγόμενων τροφίμων από τη Νότια Αμερική, ώθησαν τη Ρώμη να αναθεωρήσει τη στάση της.
Παράλληλα, οι πρόσφατες δηλώσεις της Μελόνι για μη ικανοποίηση των όρων της συμφωνίας, λίγο πριν την υπογραφή από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δημιούργησαν ελπίδες στη Γαλλία. Η συμφωνία αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση από Γάλλους αγρότες και πολιτικούς, οι οποίοι θέλουν να οικοδομήσουν μια πανευρωπαϊκή συμμαχία για την απόρριψή της. Ο Μακρόν, μάλιστα, συνεχάρη τη Μελόνι στη G20, ερμηνεύοντας τη στάση της ως κίνηση κατά της συμφωνίας.
Παρά τις προσδοκίες της Γαλλίας, αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ιταλία πιθανότατα δεν θα αντιταχθεί στη συμφωνία στην τελική ψηφοφορία της ΕΕ. Οι επιφυλάξεις της Μελόνι στοχεύουν κυρίως στον κατευνασμό του αγροτικού λόμπι και της ευρωσκεπτικιστικής βάσης της, ενώ η ίδια διατηρεί τη στρατηγική της θέση ως διαπραγματευτικός παράγοντας στις Βρυξέλλες.
Στρατηγική ασάφεια
Στρατηγική ασάφεια και εσωτερικές αντιφάσεις χαρακτηρίζουν τη στάση της Ιταλίας απέναντι στη συμφωνία Mercosur. Ενώ η Γαλλία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντίθεση, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα την προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από την πίεση των φθηνών εισαγωγών, η Ιταλία φαίνεται να κινείται σε ένα διαφορετικό, διφορούμενο μονοπάτι.
Η Ιταλία διατηρεί ανοιχτή την πιθανότητα στήριξης της συμφωνίας, εφόσον εξασφαλίζει ανταλλάγματα, όπως αυστηρότερους ελέγχους στις εισαγωγές και χρηματοδοτική στήριξη για τους αγρότες της. Αυτή η θέση αποκαλύπτει τη σύγκρουση συμφερόντων εντός της κυβέρνησης, με τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις να εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις: ο Αντόνιο Ταγιάνι υπέρ και ο Ματέο Σαλβίνι κατά.
Παράλληλα, η Μελόνι φαίνεται να χρησιμοποιεί τη συμφωνία ως διαπραγματευτικό χαρτί, χωρίς να αποκαλύπτει πλήρως τη θέση της. Αυτό το παιχνίδι ισορροπιών εξυπηρετεί τόσο την ικανοποίηση του λόμπι αγροτών Coldiretti όσο και τη διατήρηση της στήριξης του βιομηχανικού λόμπι Confindustria, ενώ παράλληλα αφήνει περιθώριο για διπλωματικούς ελιγμούς στις Βρυξέλλες.
Το ζήτημα Mercosur, αν και κορυφαίο στη Γαλλία, παραμένει περιθωριακό θέμα στην Ιταλία, γεγονός που επιτρέπει στη Μελόνι, να διατηρεί τη στρατηγική της ασάφεια. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η ώρα της απόφασης στην Ε.Ε., η Ιταλία καλείται να επιλέξει πλευρά, με τις συνέπειες να καθορίζουν τη γεωργική και εμπορική της στρατηγική στο άμεσο μέλλον.
Με πληροφορίες από Politico