Οι νέοι κανόνες της ΕΕ, που θα απαγορεύουν την εισαγωγή και την πώληση στην ΕΕ προϊόντων προερχόμενων από αποψιλωμένες εκτάσεις, είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των παγκόσμιων δασών και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2025, θα απαγορεύει την εισαγωγή βοείου κρέατος, σόγιας και άλλων προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή των δασών. Η καθυστέρηση αυτή δίνει επιπλέον χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσαρμοστούν και να εναρμονιστούν με τις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Η έγκριση του νομοθέτη ανοίγει το δρόμο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν επίσης την καθυστέρηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί αυτή την εβδομάδα, ως τυπική διαδικασία χωρίς σημαντικές αλλαγές. Μετά από αυτή τη διαδικασία, η αναβολή θα γίνει νόμος της ΕΕ και θα ισχύσει επίσημα.
Η καθυστέρηση στην πρώτη παγκοσμίως πολιτική για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών αποτελεί πλήγμα για την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, η οποία έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις από διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. Από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι τις αεροπορικές εταιρείες, πολλές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι υπερβολικά αυστηρά και δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους. Οι επικρίσεις αυτές, παρά την ανάγκη για πιο αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές, αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην προσπάθειά της να ισχυροποιήσει τη βιωσιμότητα, χωρίς να πλήξει την οικονομία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η παράταση ενός έτους προσφέρει «ανακούφιση» στις χώρες και τις εταιρείες που είχαν αντιταχθεί στην πολιτική της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών. Χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία είχαν χαρακτηρίσει το νόμο προστατευτικό και υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες, αποκλείοντας εκατομμύρια φτωχούς, μικρής κλίμακας αγρότες από την αγορά της ΕΕ.
Ο νόμος της ΕΕ, ο οποίος αρχικά επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις 30 Δεκεμβρίου 2024, απαιτεί από τις εταιρείες και τους εμπόρους που διαθέτουν προϊόντα όπως σόγια, βόειο κρέας, καφέ, φοινικέλαιο και άλλα στην αγορά της ΕΕ να αποδεικνύουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τους δεν συνδέεται με την αποψίλωση των δασών. Επίσης οι αγρότες της ΕΕ θα απαγορεύεται να εξάγουν προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένες ή υποβαθμισμένες δασικές εκτάσεις.
ΠΛΑΙΣΙΟ
Οι νομοθέτες της ΕΕ είχαν προσπαθήσει να αποδυναμώσουν ορισμένα τμήματα της πολιτικής για την αποψίλωση των δασών, αλλά οι προτάσεις τους δεν πέρασαν στις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ. Αντ' αυτού, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία νωρίτερα αυτό το μήνα για την καθυστέρηση του νόμου κατά ένα έτος παρέχοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή και για να ξεκαθαριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου.
Τέλος τουλάχιστον 120 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι εκπομπών CO2 προκλήθηκαν από την αποψίλωση των δασών που συνδέεται με τις εισαγωγές εμπορευμάτων στην ΕΕ την περίοδο 2021-2022, σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας Global Witness. Γίνεται αντιληπτό με το παραπάνω στοιχείο ότι η αποψίλωση των δασών καταστρέφει τους πνεύμονες του πλανήτη με άμεσο αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και επιταχύνει την κλιματική αλλαγή