Λίγες ημέρες αφότου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψε μια μακροχρόνια εμπορική συμφωνία με τέσσερα κράτη της Λατινικής Αμερικής, οι Γάλλοι αγρότες βγήκαν ξανά στους δρόμους ρίχνοντας κοπριά. Αυτή τη φορά πάρκαραν τα τρακτέρ τους κοντά στο τούνελ στο Καλαί που περνάει από τη Μάγχη.
Η υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, Sophie Primas, δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Mercosur, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη «δεσμεύει μόνο την Επιτροπή, όχι τα κράτη μέλη», υποδεικνύοντας ότι η Γαλλία θα αντιταχθεί στην επικύρωση της συμφωνίας.
Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας των αγροτών βρίσκεται η αύξηση των εισαγωγών βοείου κρέατος, καθώς και πουλερικών και ζάχαρης. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο όγκος αυτών των εισαγωγών είναι μέτριος, οριακός και δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή.
Επιπλέον, καθώς τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ βρίσκουν εκατομμύρια νέους καταναλωτές στις χώρες της Mercosur, ο γεωργικός τομέας συνολικά θα επωφεληθεί από τη συμφωνία.
Σε ένα ενημερωτικό δελτίο που δημοσίευσε η Επιτροπή της ΕΕ αναφέρει ότι βάσει της νέας συμφωνίας, η ΕΕ θα εισάγει 99.000 τόνους βοείου κρέατος με χαμηλότερους δασμούς 7,5%. Αυτό είναι μόλις το 1,6% της συνολικής παραγωγής βοείου κρέατος στην ΕΕ και είναι λιγότερο από το ήμισυ των τρεχουσών εισαγωγών από τη Mercosur, που ανέρχονται σε 196.000 τόνους. Για τα πουλερικά και τη ζάχαρη οι εισαγωγές ανέρχονται σε 1,4% και 1,2% αντίστοιχα και για το ρύζι ακόμη χαμηλότερες.
Ο Bruno Capuzzi, ένας Βραζιλιάνος οικονομολόγος, μιλώντας είπε ότι η αύξηση στις εισαγωγές βοείου κρέατος αντιπροσωπεύει μόνο ενάμιση μπέργκερ για κάθε καταναλωτή στην Ένωση.
Άλλοι ειδικοί λένε επίσης ότι οι 99.000 τόνοι δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε πρόσθετη ζήτηση και ως επί το πλείστον θα αντικαταστήσουν ένα μέρος των υφιστάμενων εισαγωγών από τη Mercosur αλλά σε φθηνότερες τιμές. Κατά μέσο όρο, οι εξαγωγείς βοείου κρέατος από τη Mercosur καταβάλλουν δασμούς 40% στις τρέχουσες εξαγωγές.
«Αναμένεται ότι, αντί να δημιουργηθεί μια ισοδύναμη αύξηση στις εισαγωγές, ένα από τα αποτελέσματα της νέας ποσόστωσης θα είναι η αντικατάσταση ορισμένων από τις εισαγωγές που ήδη πραγματοποιούνται», δήλωσε ο Christopher Hegadorn, επίκουρος καθηγητής παγκόσμιας πολιτικής τροφίμων στο Sciences Po, στο Παρίσι.
Σε έκθεσή της τον Φεβρουάριο, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις στους παραγωγούς βοείου κρέατος, πουλερικών και ζάχαρης και θα απαιτηθούν τομεακές προσαρμογές. Οι ειδικοί αποκάλυψαν επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του έτους, η ΕΕ πέτυχε να εγκαταστήσει διάφορες διασφαλίσεις για να αμβλύνει τον αντίκτυπο.
Πρώτον, η αυξημένη αλλά καθορισμένη ποσόστωση των 99.000 τόνων βοείου κρέατος δεν έρχεται αδασμολόγητα και, δεύτερον, τα υψηλά πρότυπα υγείας της ΕΕ αναμένεται να προφυλάξουν από την υπερπροσφορά. «Μόνο το 20% των σφαγείων στη Βραζιλία είναι εξουσιοδοτημένα να εξάγουν στην ΕΕ καθώς απαιτείται ατομική πιστοποίηση», επεσήμανε ο καθηγητής Capuzzi.
Καθώς υπέγραφε τη συμφωνία, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι τα υψηλά πρότυπα υγείας και τροφίμων στην ένωση «παραμένουν ανέγγιχτα». Τρίτον, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά σε περισσότερα από πέντε χρόνια για να δοθεί χρόνος στους παραγωγούς βοείου κρέατος στην ΕΕ να προσαρμοστούν.
«Υποτίθεται ότι θα υπάρχουν οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν τους πληγέντες αγρότες να προσαρμοστούν σε τυχόν εξάρσεις», επεσημαίνει ο έτερος καθηγητής Hegadorn. «Αλλά αυτό πιθανότατα θα προκύψει στο [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο καθώς η συμφωνία έρχεται προς επικύρωση».
Επιπλέον, 99.000 τόνοι θα κατανεμηθούν μεταξύ τεσσάρων χωρών της Mercosur, δίνοντας στο καθένα ένα σχετικά λεπτό κομμάτι εμπορίου σε ένα εμπόρευμα που έχουν άφθονες ποσότητες να προμηθεύουν.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συνολικά οφέλη της συμφωνίας υπερτερούν κατά πολύ των προσαρμογών, και ακόμη και ο αγροτικός τομέας αναμένεται να κερδίσει.
Η Επιτροπή της ΕΕ έχει προστατεύσει περισσότερα από 350 προϊόντα με «γεωγραφική ένδειξη» και τα έχει χαρακτηρίσει ως εμπορικό σήμα για τους Ευρωπαίους αγρότες. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν μπορεί να γίνει απομίμηση συγκεκριμένων ζαμπόν, τυριών, κρασιών και άλλων προϊόντων που παράγονται σε ευρωπαϊκές περιοχές και θεωρούνται γκουρμέ σε διάφορα έθνη της Mercosur με αυξανόμενη μεσαία τάξη.
Μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο 10 Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας με τη Mercosur, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τομέας των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, «ιδιαίτερα οι τομείς των γαλακτοκομικών, του χοιρινού κρέατος, των επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών», θα επωφεληθεί.
Εάν συναφθούν οι εμπορικές συμφωνίες, ανέφερε η μελέτη, η αξία των εξαγωγών αγροδιατροφής της ΕΕ θα ήταν μεταξύ 3,1 δισ. ευρώ (3,26 δισ. δολάρια) και 4,4 δισ. ευρώ υψηλότερη το 2032 από ό,τι θα ήταν χωρίς αυτές τις 10 εμπορικές συμφωνίες. Και η αξία των εισαγωγών της ΕΕ θα αυξηθεί επίσης και αναμένεται να είναι μεταξύ 3,1 και 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ υψηλότερη το 2032.
Αν και η έκθεση αναγνώρισε επίσης την ευπάθεια του βοείου κρέατος, των πουλερικών, του ρυζιού και της ζάχαρης, ανέφερε ότι οι εξαγωγές βοείου κρέατος από την ΕΕ θα αυξηθούν, φτάνοντας σε «καθαρές εξαγωγές άνω των 350.000 τόνων».
«Η ΕΕ θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών εξαγωγών στον κόσμο ακόμη και μετά την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας Mercosur», δήλωσε ο Capuzi. «Και εξακολουθεί να είναι καθαρός εξαγωγέας βοείου κρέατος».
Η ΕΕ έχει υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη νέων αγορών μέσω προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων, αντί να είναι επιζήμια για τους γεωργούς της ΕΕ, θα εδραιώσει τη θέση της ΕΕ ως τον κορυφαίο εξαγωγέα αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο.
«Αυτοί που εξετάζουν το συμφέρον του μπλοκ της ΕΕ στο σύνολό τους είναι αισιόδοξοι για τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις του, τόσο όσον αφορά τα εγχώρια οικονομικά οφέλη όσο και την επέκταση των επιλογών των καταναλωτών, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς αντιστάθμισης στην Κίνα και τις ΗΠΑ», κατέληξε.
Πηγή: Deutche Welle