BACK TO
TOP
Διεθνή

Πάνω από 18 δισ. ευρώ από το 2021 οι κρατικές ενισχύσεις στη γεωργία βάσει Farm Europe

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε η Farm Europe για τις κρατικές ενισχύσεις στην τριετία 2021-2024, το ποσό των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκε αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών ενισχύσεων του Πρώτου Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

EU-flag-Bulgaria-scaled_2

16
0

Συγκεκριμένα, τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 11% των συνολικών ενισχύσεων του Πρώτου Πυλώνα, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 14% αν περιοριστούμε στην περίοδο 2021-2023.

Οι Κάτω Χώρες έχουν παράσχει μακράν τη μεγαλύτερη στήριξη στον γεωργικό τους τομέα, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις ή την εθνική αξία της γεωργικής παραγωγής. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, οι ενισχύσεις αντιπροσώπευαν το 101% του πρώτου πυλώνα που έλαβαν οι Ολλανδοί γεωργοί, συνολικού ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Δανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία χορήγησαν επίσης σημαντικά κονδύλια, που κυμαίνονταν από 20% έως 43% των αντίστοιχων άμεσων ενισχύσεων. Κατά την περίοδο 2021-2022, η Ισπανία διένειμε το ισοδύναμο του 28% του πρώτου πυλώνα της. Τέλος, ενώ τα συνολικά ποσά που χορήγησαν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, τα κράτη αυτά περιόρισαν τη στήριξή τους σε ποσοστό μεταξύ 5% και 10% των αντίστοιχων άμεσων ενισχύσεων τους, επίπεδο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη, αυτές οι κρατικές ενισχύσεις αντιστάθμισαν μόνο εν μέρει (70%) την απώλεια της πραγματικής αξίας των πληρωμών του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ που προέκυψε από την έλλειψη αναπροσαρμογής τους στον πληθωρισμό. Η κατάσταση, ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο.

Τέσσερις χώρες υπεραντιστάθμισαν την πτώση, παρέχοντας στους αγρότες ρευστότητα που θα μπορούσε να ενισχύσει την επενδυτική τους ικανότητα. Οι Κάτω Χώρες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, με στήριξη 8 φορές μεγαλύτερη από τη μείωση που σχετίζεται με τον πληθωρισμό. Ακολουθούν η Πολωνία και η Ισπανία (1,4 φορές) και η Ελλάδα (1,3 φορές).

Οι υπόλοιπες χώρες που παρείχαν τη μεγαλύτερη στήριξη στη γεωργία τους αντιστάθμισαν τη μείωση κατά 50% έως 75%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες χορήγησαν πολύ λίγες κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό τους τομέα (π.χ. Λετονία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία και Πορτογαλία.)

Εν κατακλείδι ο όγκος των ενισχύσεων που χορηγούνται διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών, αποκαλύπτοντας μια Ευρώπη «τριών-ταχυτήτων» στον γεωργικό τομέα όσον αφορά τις ενισχύσεις. Στην οικονομία υπάρχει η ΕΕ τον «δύο ταχυτήτων» με το λεγόμενο χάσμα Βορρά-Νότου. Η σύγκλιση στον τομέα της γεωργίας είναι ακόμη δύσκολη όπως και στον  τομέα της οικονομίας και παραμένει από τα βασικά προβλήματα συνοχής στην  ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία