Μετά από μια δύσκολη χρονιά το 2024, όπου η αδύναμη ζήτηση σε βασικές αγορές αποτέλεσε πρόβλημα, το 2025 αναμένεται να φέρει αύξηση στην παραγωγή βασικών ειδών υδατοκαλλιέργειας. Η πτώση των τιμών ζωοτροφών και η βελτίωση της ζήτησης αναμένεται να στηρίξουν τους παραγωγούς, ενώ οι αυξημένοι δασμοί και περιορισμοί στις εμπορικές συναλλαγές μπορεί να περιορίσουν την πρόοδο, καθώς η βιομηχανία εξαρτάται από τις εξαγωγές.
Τα είδη του γλυκού νερού, όπως ο πανγκάσιος και η τυλάπια, αναμένονται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με αύξηση 7% και 5% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Τα είδη με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παρουσία, σολομός Ατλαντικού, λαβράκι και τσιπούρα, αναμένεται να καταγράψουν αύξηση παραγωγής κατά 3% έως 4% το 2025. Η παραγωγή γαρίδας, που συνεχίζει να πλήττεται από χαμηλές τιμές, αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 2%, σημειώνοντας μια μικρή βελτίωση σε σχέση με το 1% του 2024, αλλά παραμένοντας χαμηλή σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα.
Η ετήσια έρευνα της RaboResearch για την παραγωγή ιχθύων και γαρίδας, σε συνεργασία με τη Global Seafood Alliance (GSA), δείχνει πιο αισιόδοξες προοπτικές για την παραγωγή το 2025. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες εκφράζουν ανησυχίες για τις συνθήκες της αγοράς, τις οικονομικές προκλήσεις, καθώς και για τις τιμές των προϊόντων, το κόστος των ζωοτροφών και την πρόσβαση στις αγορές.