Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, το κόστος του γάλακτος έφτασε στην υψηλότερη τιμή του το 2022, και έπειτα από μια πτώση το 2023, φέτος παρουσίασε ισχνά σημάδια ανάκαμψης. Παρόλα αυτά, ο κλάδος ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που φρενάρουν τις παραγωγικές «δυνάμεις» της περιοχής, όπως οι αυστηρές περιβαλλοντικές νομοθεσίες και η έξαρση διαφόρων επιδημιών.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ολλανδία, η απώλεια της δυνατότητας κατ’ εξαίρεσης χρήσης μεγάλων ποσοτήτων κοπριάς στα βοσκοτόπια οδήγησε πολλούς κτηνοτρόφους σε σφαγή σημαντικού μέρους των κοπαδιών τους. Από την άλλη πλευρά, στην Ιρλανδία η μειωμένη δυνατότητα εφαρμογής της παρέκκλισης για τα νιτρικά, ώθησε πολλούς κτηνοτρόφους σε συρρίκνωση των κοπαδιών βοδινών τους, για χάρη συντήρησης των γαλακτοπαραγωγικών τους ζώων.
Στις δυσκολίες, φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι επιδημίες του καταρροϊκού πυρετού τύπου BTV-3, κυρίως στη Βορειοδυτική Ευρώπη (Βόρεια Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία), και της επιζωοτικής αιμορραγικής νόσου (EHD), που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε μεγάλο βαθμό στην Ισπανία και τη Γαλλία.
Παρότι τα συμπτώματα των δύο αυτών ασθενειών είναι σχετικά μετριοπαθή στις αγελάδες, οι λοιμώξεις γενικότερα συχνά οδηγούν σε προσωρινή μείωση της παραγωγής γάλακτος, προβλήματα γονιμότητας, και αυξημένο ρυθμό θνησιμότητας. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με τη σχετικά μικρή αναλογία μοσχαριών/αγελάδες και τις μεγάλες απώλειες του 2023, που αναμένεται να συνεχιστούν τόσο το 2024 όσο και το 2025, σε σχέση με το 2022.
Τέλος, οι βροχερές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη και στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους να διατηρήσουν τα κοπάδια τους σε εσωτερικό χώρο για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός που επηρέασε την παραγωγή στη Βορειοδυτική Ευρώπη. Για το σύνολο 2024, τις μεγαλύτερες απώλειες του αριθμού αγελάδων των κοπαδιών τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Πληροφορίες από The Cattle Site