Στην εν λόγω έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που τιτλοφορείται «Ευρωπαίοι, Γεωργία και η ΚΑΠ», συμμετείχαν συνολικά 26.349 κάτοικοι της ΕΕ, που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες. Η μελέτη διεξήχθη και στα 27 κράτη-μέλη μεταξύ 13 Ιουνίου και 8 Ιουλίου 2024, παρέχοντας μια εν βάθει κατανόηση της αντίληψης των Ευρωπαίων για την ΚΑΠ.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που γνωρίζουν την ΚΑΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, με το 78% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι έχει ακουστά για την ύπαρξη της. Περαιτέρω, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (81%) φαίνεται να πιστεύει ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ, μπορεί να διασφαλίσει την παροχή φαγητού ανά πάσα στιγμή. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 72% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΚΑΠ συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, ενώ το 71% θεωρούν ότι βοηθάει στην ανάπτυξη της έρευνας και ψηφιακών λύσεων για τη στήριξη της γεωργίας και του κλάδου τροφίμων. Από την άλλη, 7 στους 10 έχουν την άποψη ότι διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα στην ενίσχυση του ρόλου των γεωργών στην αλυσίδα τροφίμων.
Η τόνωση των επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (70%), η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (70%) και η εξασφάλιση λογικών τιμών για τροφίμων (69%) αποτελούν χώρους στους οποίους συμβάλλει κομβικά η ΚΑΠ, σύμφωνα με την έρευνα. Από την άλλη, περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ακόμα ότι η ΚΑΠ συμβάλλει στη μείωση των κατά τόπων ανισοτήτων (66%) και ενθαρρύνει τους νέους να ενταχθούν στον πρωτογενή τομέα (63%).
Από την έρευνα προκύπτει ακόμα ότι οι κάτοικοι της ΕΕ έχουν σε υψηλή εκτίμηση του αγρότες, αφού σε ποσοστό περίπου 92% πιστεύουν ότι η γεωργία και οι επαρχιακές περιοχές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της γηραιάς ηπείρου, με το 52% να θεωρεί τη συνεισφορά τους εξαιρετικά σημαντική.
Περισσότεροι από τους μισούς (56%) δηλώνουν ότι το επίπεδο της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ προς τους γεωργούς για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους είναι επαρκές (ποσοστό κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2022, και κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί ποτέ το 2013). Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι 88% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του να συνεχίσει η ΕΕ να καταβάλλει επιδοτήσεις στους γεωργούς για την εφαρμογή γεωργικών πρακτικών που είναι επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον. Τα αποτελέσματα δείχνουν, επίσης, ότι το 62% συμφωνεί ότι η γεωργία έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (94%) απάντησε ότι η εξασφάλιση σταθερής προμήθειας τροφίμων στην ΕΕ ανά πάσα στιγμή, η διασσφάλιση λογικών τιμών στα τρόφιμα για τους καταναλωτές (92%), η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων (91%) και η ενίσχυση του ρόλου του αγρότη στην αλυσίδα τροφίμων (90%) είναι κρίσιμες.
Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ θεωρούνται ευρέως επιτυχημένες από τους Ευρωπαίους, με την πλειονότητα να πιστεύει ότι αποφέρουν σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, το 76% είναι της άποψης ότι οι συμφωνίες αυτές εξασφαλίζουν τη διαφοροποίηση των αγορών και του εφοδιασμού με γεωργικά προϊόντα στην ΕΕ, ενώ περισσότεροι από επτά στους δέκα πιστεύουν ότι οι εμπορικές συμφωνίες ενισχύουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ παγκοσμίως (73%) και ότι προωθούν τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καλής μεταχείρισης των ζώων για τη γεωργική παραγωγή σε άλλες χώρες (71%).
Τέλος, ως προς την αναγνωρισιμότητα των ευρωπαϊκών σημάτων ποιότητας, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (56%) αναγνωρίζουν το σήμα της βιολογικής γεωργίας, ενώ οι ενδείξεις ΠΓΕ και ΠΟΠ έχουν ανάγκη από πιο καθολική αναγνώριση.