Ενώ η ΕΕ έχει δεσμευτεί να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες στηρίζονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχύονται από δημόσια κίνητρα, όπως άμεση χρηματοδότηση και φορολογικές ελαφρύνσεις.
Κλιματικός στόχος 2030
Οι τρέχουσες επενδύσεις είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για το 2030, γεγονός που αυξάνει το κόστος και τη δυσκολία της μετάβασης τα επόμενα χρόνια. Αν και τα δημόσια κονδύλια είναι εξασφαλισμένα για το 2024 και το 2025, η ΕΚΤ προειδοποιεί για πιθανό χρηματοδοτικό κενό από το 2027, κυρίως λόγω της ανάγκης αποπληρωμής των δανείων του ταμείου ανάκαμψης Next Generation EU.
Η μελέτη εκτιμά ότι το κενό αυτό θα φτάσει τα 54 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, ενώ οι συνολικές κλιματικές επενδύσεις του δημόσιου τομέα θα πρέπει να ανέρχονται σε 83 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις θα επιβαρυνθούν με αποπληρωμές ύψους 175 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2028 έως το 2035.
Επιπλέον προκλήσεις
Την ίδια στιγμή, οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για τα καύσιμα πλοίων, που εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου, αυξάνουν το κόστος αποστολής, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εταιρείες με παραδοσιακά καύσιμα. Ωστόσο, πλοία που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, όπως LNG και βιοντίζελ, αναμένεται να ωφεληθούν, σύμφωνα με ναυλομεσίτες.