BACK TO
TOP
Διεθνή

Επισιτιστική ασφάλεια με «ελίτ» ποικιλιών σίτου χαράσσει η Κίνα με χώρες Ασίας και Νότιας Αφρικής

Η Κίνα, μαζί με το Διεθνές Κέντρο Βελτίωσης Αραβοσίτου και Σίτου(CIMMYT), θα εμβαθύνουν τη συνεργασία στην παραγωγή ανθεκτικών ποικιλιών σιτηρών με χώρες της Αφρικής και της Νότιας Ασίας, όπως προέκυψε σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στη Sanya της επαρχίας Χαϊνάν.

6784ddcba310f1268d884ddf

22
0

Στο Φόρουμ Συνεργασίας China-CIMMYT for South-South, οι ειδικοί συζήτησαν τη συνεργασία στην επιστήμη του σιταριού, την προώθηση της τεχνολογίας και την εκπαίδευση μεταξύ της Κίνας, του CIMMYT και του Παγκόσμιου Νότου.

Το σιτάρι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σοβαρά την παραγωγή σιταριού σε περιοχές χαμηλού γεωγραφικού πλάτους όπως η Νότια Ασία και η Αφρική, δήλωσε ο Hans Braun, επιστήμονας στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σιτάρι της CIMMYT.

Τα τελευταία 50 χρόνια, οι ποικιλίες και οι τεχνολογίες καλλιέργειας του CIMMYT έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του σιταριού σε χώρες της Νότιας Ασίας, όπως το Πακιστάν, και τα αφρικανικά έθνη. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη να ενισχυθεί η αναπαραγωγή ποικιλιών που είναι ανθεκτικές στις ασθένειες και το στρες, είπε.

Κινέζοι και Πακιστανοί επιστήμονες ανέπτυξαν από κοινού δύο ποικιλίες σιταριού υψηλής απόδοσης που θα μπορούσαν να εγκριθούν για εμπορική παραγωγή στο Πακιστάν φέτος. Αυτές οι νέες ποικιλίες έχουν ισχυρή αντοχή στην «κίτρινη σκουριά» - μια καταστροφική ασθένεια των καλλιεργειών που είναι ευρέως διαδεδομένη στο Πακιστάν - και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την τοπική παραγωγή σιταριού.

Ο Awais Rasheed, επιστήμονας στο Joint Wheat Molecular Breeding International Lab Κίνας-Πακιστάν, είπε ότι η συνεργασία Νότου-Νότου, ειδικά μεταξύ κινεζικών ινστιτούτων και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών, θα μπορούσε να προωθήσει τη χρήση της μοριακής αναπαραγωγής για την ταχεία ανάπτυξη μιας «ελίτ» ποικιλιών.

Με βάση την τρέχουσα συνεργασία, η Κίνα θα αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματά της σε ποικιλίες, τεχνολογία και ταλέντο για να ενισχύσει τον αντίκτυπο της, δήλωσε ο He Zhonghu, καθηγητής στην Κινεζική Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών. Ο ίδιος, ο οποίος είναι επίσης ο εκπρόσωπος της χώρας για το γραφείο της CIMMYT στην Κίνα, είπε ότι το φόρουμ στοχεύει στην προώθηση των ανταλλαγών μεταξύ της Κίνας, της CIMMYT και του Παγκόσμιου Νότου σε διάφορους τομείς όπως η βελτίωση της ποικιλίας του καλαμποκιού και του σίτου, η διαχείριση των καλλιεργειών και η μείωση της απώλειας κατά την επεξεργασία των σιτηρών .

Η Κίνα και οι αφρικανικές χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία για την παρακολούθηση και την πρόληψη ασθενειών και παρασίτων όπως το φουζάριο, ανταλλάσσοντας εμπειρία και τεχνολογία στην καλλιέργεια ποικιλιών σιταριού ανθεκτικών σε αυτό. Αυτή η συνεργασία αναμένεται να βοηθήσει στην αύξηση της εγχώριαςς παραγωγής σιταριού, είπαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

Η συμμετοχή του CIMMYT και του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών θα ενισχύσει αυτή τη συνεργασία μεταξύ του Παγκόσμιου Νότου, δήλωσε η Jia Yan από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων στην Κίνα. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση και σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή επαρχιακών γεωργικών ακαδημιών και συναφών πανεπιστημίων.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία