BACK TO
TOP
Διεθνή

Στις αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας έως το 2030 η γεωργία δείχνει η έκθεση του World Economic Forum

Οι εργαζόμενοι στην γεωργία βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και αναμένεται να δουν 35 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις έως το 2030, όπως καταδεικνύει η έκθεση του World Economic Forum για το 2025.

job-report-research

13
0

Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια οικονομία μετασχηματίζεται  από τις σύγχρονες εξελίξεις σε θέματα βιωσιμότητας , τεχνολογικής καινοτομίας και  δημογραφικών χαρακτηριστικών , ο αγροτικός τομέας αποκτά κεντρικό ρόλο στην κάλυψη κρίσιμων  αγροδιατροφικών αναγκών του πληθυσμού. Η γεωργία αντιπροσωπεύει έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας, αναδεικνύοντας την σημασία  της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιωσιμότητας . Η αύξηση της ζήτησης για εργάτες γης είναι άμεσο αποτέλεσμα της ανανέωσης του ενδιαφέροντος για τον πρωτογενή τομέα, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις επενδύουν σε τεχνολογίες αιχμής για την αύξηση της παραγωγικότητας σύμφωνα με την έκθεση «Το μέλλον της εργασίας» (the Future of Jobs)  του World Economic Forum. Η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και για  την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενισχύει τις επενδύσεις σε «έξυπνες» γεωργικές τεχνολογίες.

«Οι τάσεις της πράσινης μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων προσπαθειών και των επενδύσεων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτή την αύξηση της απασχόλησης. Η διεύρυνση της ψηφιακής πρόσβασης και το αυξανόμενο κόστος ζωής συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη αυτού του ρόλου εργασίας, ο οποίος σήμερα απασχολεί περισσότερους από 200 εκατομμύρια εργαζόμενους παγκοσμίως.», αναφέρει η έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτού του τρέχοντος τοπίου της αγοράς εργασίας, η έκθεση Future of Jobs 2025 αναλύει πώς οι οργανισμοί αναμένουν να εξελιχθεί η αγορά εργασίας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια έως το 2030. Όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις της έκθεσης, αυτή η ανάλυση βασίζεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Future of Jobs Survey, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2024, η οποία συγκεντρώνει τις προοπτικές περισσότερων από 1.000 παγκόσμιων εργοδοτών, απασχολώντας συλλογικά περισσότερους από 14,1 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 22 βιομηχανικούς ομίλους και 55 οικονομίες. Η έρευνα υπογραμμίζει πώς οι μακροοικονομικές τάσεις και η τεχνολογία θα επηρεάσουν τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας και την απασχόληση, τις θέσεις εργασίας και τις προοπτικές δεξιοτήτων τα επόμενα πέντε χρόνια και τις αντίστοιχες στρατηγικές μετασχηματισμού του εργατικού δυναμικού που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα.

Η έκθεση ξεκινά περιγράφοντας πέντε μακροτάσεις που επηρεάζουν την αγορά εργασίας:  τεχνολογική αλλαγή, πράσινη μετάβαση, γεωοικονομικός κατακερματισμός, οικονομική αβεβαιότητα και δημογραφικές αλλαγές.

Η διεύρυνση της ψηφιακής πρόσβασης αναμένεται να είναι η πιο μετασχηματιστική τάση – τόσο στις τάσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία όσο και συνολικά – με το 60% των εργοδοτών να αναμένει ότι θα μεταμορφώσει την επιχείρησή τους έως το 2030. Προόδους στις τεχνολογίες, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη και στην επεξεργασία πληροφοριών (86%). ρομποτική και αυτοματισμός (58%). και η παραγωγή, αποθήκευση και διανομή ενέργειας (41%), αναμένεται επίσης να είναι μετασχηματιστικές. Αυτές οι τάσεις αναμένεται να έχουν αποκλίνουσα επίδραση στις θέσεις εργασίας, οδηγώντας τόσο τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους όσο και με τη μεγαλύτερη πτώση των ρόλων και τροφοδοτώντας τη ζήτηση για δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων, των δικτύων και της κυβερνοασφάλειας και του τεχνολογικού γραμματισμού, που αναμένεται να είναι οι τρεις κορυφαίες δεξιότητες που αναπτύσσονται ταχύτερα.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής κατατάσσεται ως η δεύτερη πιο μετασχηματιστική τάση συνολικά – και η κορυφαία τάση που σχετίζεται με τις οικονομικές συνθήκες – με τους μισούς εργοδότες να αναμένουν ότι θα μεταμορφώσει την επιχείρησή τους έως το 2030, παρά την αναμενόμενη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού. Η γενική οικονομική επιβράδυνση, σε μικρότερο βαθμό, παραμένει επίσης στο επίκεντρο και αναμένεται να μεταμορφώσει το 42% των επιχειρήσεων. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να έχει μικτές προοπτικές για την καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας έως το 2030, ενώ η βραδύτερη ανάπτυξη αναμένεται να εκτοπίσει 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Αυτές οι δύο επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση για δημιουργική σκέψη και ανθεκτικότητα, ευελιξία και δεξιότητες ευκινησίας.

Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής είναι η τρίτη πιο μεταμορφωτική τάση συνολικά – και η κορυφαία τάση που σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση – ενώ η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κατατάσσεται στην έκτη θέση με 47% και 41% των εργοδοτών, αντίστοιχα, να αναμένουν αυτές οι τάσεις να μεταμορφώσουν την επιχείρησή τους στην τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό οδηγεί τη ζήτηση για ρόλους όπως μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μηχανικοί περιβάλλοντος και ειδικοί ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων, όλες μεταξύ των 15 θέσεων εργασίας που αναπτύσσονται ταχύτερα. Οι τάσεις του κλίματος αναμένεται επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη εστίαση στην περιβαλλοντική διαχείριση, η οποία έχει μπει για πρώτη φορά στη λίστα με τις 10 κορυφαίες δεξιότητες που αναπτύσσονται ταχύτερα στη λίστα Future of Jobs Report.

Δύο δημογραφικές αλλαγές φαίνεται να μεταμορφώνουν ολοένα και περισσότερο τις παγκόσμιες οικονομίες και τις αγορές εργασίας: η γήρανση και η μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, κυρίως σε οικονομίες υψηλότερου εισοδήματος, και η επέκταση των πληθυσμών σε ηλικία εργασίας, κυρίως σε οικονομίες με χαμηλότερο εισόδημα. Αυτές οι τάσεις οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης για δεξιότητες στη διαχείριση ταλέντων, τη διδασκαλία και την καθοδήγηση, καθώς και τα κίνητρα και την αυτογνωσία. Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί στην ανάπτυξη σε θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι επαγγελματίες νοσηλευτές, ενώ ο αυξανόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας τροφοδοτεί την ανάπτυξη σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, όπως οι καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο γεωοικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις αναμένεται να οδηγήσουν τον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου στο ένα τρίτο (34%) των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάνω από το ένα πέμπτο (23%) των παγκόσμιων εργοδοτών εντοπίζουν αυξημένους περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και τις επιδοτήσεις και τις βιομηχανικές πολιτικές (21%), ως παράγοντες που διαμορφώνουν τις δραστηριότητές τους. Σχεδόν όλες οι οικονομίες για τις οποίες οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι αυτές οι τάσεις θα είναι πιο μετασχηματιστικές έχουν σημαντικό εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή/και την Κίνα. Οι εργοδότες που αναμένουν ότι οι γεωοικονομικές τάσεις θα μεταμορφώσουν την επιχείρησή τους είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν υπεράκτιες – και ακόμη πιο πιθανό να επανατοποθετήσουν στην ξηρά. Αυτές οι τάσεις οδηγούν τη ζήτηση για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ασφάλεια και αυξάνουν τη ζήτηση για δεξιότητες δικτύωσης και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αυξάνουν επίσης τη ζήτηση για άλλες ανθρωποκεντρικές δεξιότητες, όπως η ανθεκτικότητα, η ευελιξία και οι δεξιότητες ευκινησίας, καθώς και η ηγεσία και η κοινωνική επιρροή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που μοιράστηκαν οι ερωτηθέντες στο Future of Jobs Survey, σχετικά με τις τρέχουσες τάσεις την περίοδο 2025-2030, η δημιουργία και η καταστροφή θέσεων εργασίας λόγω του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της αγοράς εργασίας θα ανέλθει στο 22% των συνολικών σημερινών θέσεων εργασίας. Αυτό αναμένεται να συνεπάγεται τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που ισοδυναμούν με το 14% της συνολικής σημερινής απασχόλησης, που ανέρχονται σε 170 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ωστόσο, αυτή η αύξηση αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μετατόπιση του ισοδύναμου 8% (ή 92 εκατ.) των τρεχουσών θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την καθαρή αύξηση 7% της συνολικής απασχόλησης, ή 78 εκατ. θέσεις εργασίας.

Οι θέσεις εργασίας πρώτης γραμμής προβλέπεται να δουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους όρους όγκου και περιλαμβάνουν τους αγρότες, τους οδηγούς παράδοσης, τους εργάτες οικοδομών, τους πωλητές και τους εργάτες επεξεργασίας τροφίμων. Οι θέσεις εργασίας της οικονομίας φροντίδας, όπως οι επαγγελματίες νοσηλευτές, οι επαγγελματίες κοινωνικής εργασίας και συμβουλευτικής και οι βοηθοί προσωπικής φροντίδας αναμένεται επίσης να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια, παράλληλα με τους ρόλους της εκπαίδευσης όπως οι εκπαιδευτικοί τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ρόλοι που σχετίζονται με την τεχνολογία είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας σε ποσοστιαία βάση, συμπεριλαμβανομένων των Big Data Specialists, Fintech Engineers, AI and Machine Learning Specialists και Software and Application Developers. Οι ρόλοι της πράσινης και ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων, των μηχανικών περιβάλλοντος και των μηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, περιλαμβάνονται επίσης στους κορυφαίους ρόλους που αναπτύσσονται ταχύτερα.

Οι υπάλληλοι γραφείου και γραμματείας – συμπεριλαμβανομένων των ταμείων και των υπαλλήλων εισιτηρίων, και των διοικητικών βοηθών και των εκτελεστικών γραμματέων – αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτους αριθμούς. Ομοίως, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι ρόλοι με τη μεγαλύτερη πτώση θα περιλαμβάνουν Υπαλλήλους Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ταμίες Τραπεζών και Υπαλλήλους Εισαγωγής Δεδομένων.

Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι μπορούν να αναμένουν ότι τα δύο πέμπτα (39%) των υφιστάμενων συνόλων δεξιοτήτων τους θα μετατραπούν ή θα είναι ξεπερασμένα κατά την περίοδο 2025-2030. Ωστόσο, αυτός ο δείκτης «αστάθειας δεξιοτήτων» έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις της έκθεσης, από 44% το 2023 και υψηλό σημείο 57% το 2020 στον απόηχο της πανδημίας. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε ενδεχομένως να οφείλεται στο αυξανόμενο ποσοστό εργαζομένων (50%) που έχουν ολοκληρώσει μέτρα κατάρτισης, αναβάθμισης ή αναβάθμισης δεξιοτήτων, σε σύγκριση με το 41% ​​στην έκδοση του 2023 της έκθεσης.

Η αναλυτική σκέψη παραμένει η πιο περιζήτητη βασική δεξιότητα μεταξύ των εργοδοτών, με επτά στις 10 εταιρείες να τη θεωρούν απαραίτητη το 2025. Ακολουθεί η ανθεκτικότητα, η ευελιξία και η ευελιξία, μαζί με την ηγεσία και την κοινωνική επιρροή.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δεξιότητες, ακολουθούμενες στενά από τα δίκτυα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο καθώς και την τεχνολογική παιδεία. Συμπληρώνοντας αυτές τις δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνολογία, η δημιουργική σκέψη, η ανθεκτικότητα, η ευελιξία και η ευελιξία, μαζί με την περιέργεια και τη δια βίου μάθηση, αναμένεται επίσης να συνεχίσουν να αυξάνονται σε σημασία κατά την περίοδο 2025-2030. Αντίθετα, η χειρωνακτική επιδεξιότητα, η αντοχή και η ακρίβεια ξεχωρίζουν με αξιοσημείωτη καθαρή μείωση στη ζήτηση δεξιοτήτων, με το 24% των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωση της σημασίας τους.

Ενώ οι παγκόσμιοι αριθμοί θέσεων εργασίας προβλέπεται να αυξηθούν έως το 2030, οι υπάρχουσες και οι αναδυόμενες διαφορές δεξιοτήτων μεταξύ αυξανόμενων και φθίνουσας ρόλων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα κενά δεξιοτήτων. Οι πιο σημαντικές δεξιότητες που διαφοροποιούν την ανάπτυξη από τις φθίνουσες θέσεις εργασίας αναμένεται να περιλαμβάνουν την ανθεκτικότητα, την ευελιξία και την ευκινησία. διαχείριση πόρων και λειτουργίες· ποιοτικός έλεγχος; προγραμματισμός και τεχνολογική παιδεία.

Δεδομένων αυτών των εξελισσόμενων απαιτήσεων δεξιοτήτων, η κλίμακα της αναβάθμισης και της επανειδίκευσης του εργατικού δυναμικού που αναμένεται να απαιτηθεί παραμένει σημαντική: εάν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό αποτελούνταν από 100 άτομα, 59 θα χρειάζονταν εκπαίδευση έως το 2030. Από αυτούς, οι εργοδότες προβλέπουν ότι 29 θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε τρέχοντες ρόλοι και 19 θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να ανακατανεμηθούν αλλού εντός του οργανισμού τους. Ωστόσο, 11 είναι απίθανο να λάβουν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ή την αναβάθμιση των δεξιοτήτων που χρειάζονται, με αποτέλεσμα οι προοπτικές απασχόλησής τους να κινδυνεύουν όλο και περισσότερο.

Τα κενά δεξιοτήτων θεωρούνται κατηγορηματικά το μεγαλύτερο εμπόδιο στον επιχειρηματικό μετασχηματισμό από τους ερωτηθέντες στην έρευνα Future of Jobs, με το 63% των εργοδοτών να τα προσδιορίζει ως σημαντικό εμπόδιο για την περίοδο 2025-2030. Αντίστοιχα, το 85% των εργοδοτών που ερωτήθηκαν σκοπεύουν να δώσουν προτεραιότητα στην αναβάθμιση του εργατικού τους δυναμικού, με το 70% των εργοδοτών να αναμένει να προσλάβει προσωπικό με νέες δεξιότητες, το 40% να σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό καθώς οι δεξιότητές τους γίνονται λιγότερο σχετικές και το 50% να σχεδιάζει να προσλάβει προσωπικό μετάβασης από τη μείωση σε αυξανόμενους ρόλους.

Η υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων αναμένεται να είναι η κύρια εστίαση για την προσέλκυση ταλέντων, με το 64% των εργοδοτών που ερωτήθηκαν να την εντοπίζουν ως βασική στρατηγική για την αύξηση της διαθεσιμότητας ταλέντων. Οι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, μαζί με τη βελτίωση της εξέλιξης και της προώθησης ταλέντων, θεωρούνται επίσης ότι διαθέτουν υψηλές δυνατότητες προσέλκυσης ταλέντων. Η χρηματοδότηση - και η παροχή - αναβάθμισης δεξιοτήτων και αναβάθμισης δεξιοτήτων θεωρούνται οι δύο πιο ευπρόσδεκτες δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της διαθεσιμότητας ταλέντων.

Η έρευνα Future of Jobs διαπιστώνει επίσης ότι η υιοθέτηση πρωτοβουλιών διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης παραμένει σε άνοδο. Η δυνατότητα επέκτασης της διαθεσιμότητας ταλέντων μέσω της αξιοποίησης διαφορετικών δεξαμενών ταλέντων υπογραμμίζεται από τέσσερις φορές περισσότερους εργοδότες (47%) από ό,τι πριν από δύο χρόνια (10%). Οι πρωτοβουλίες ποικιλομορφίας, δικαιοσύνης και ένταξης έχουν γίνει πιο διαδεδομένες, με το 83% των εργοδοτών να αναφέρει μια τέτοια πρωτοβουλία, σε σύγκριση με το 67% το 2023. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς για εταιρείες με έδρα στη Βόρεια Αμερική, με ποσοστό απορρόφησης 96%, και για εργοδότες με περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους (95%).

Μέχρι το 2030, λίγο περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες (52%) αναμένουν να διαθέσουν μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων τους στους μισθούς, με μόνο το 7% να αναμένει ότι αυτό το μερίδιο θα μειωθεί. Οι μισθολογικές στρατηγικές καθοδηγούνται κυρίως από στόχους ευθυγράμμισης των μισθών με την παραγωγικότητα και την απόδοση των εργαζομένων και τον ανταγωνισμό για τη διατήρηση ταλέντων και δεξιοτήτων. Τέλος, οι μισοί εργοδότες σχεδιάζουν να αναπροσανατολίσουν την επιχείρησή τους ως απάντηση στην τεχνητή νοημοσύνη, τα δύο τρίτα σχεδιάζουν να προσλάβουν ταλέντα με συγκεκριμένες δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 40% προβλέπει μείωση του εργατικού τους δυναμικού όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει εργασίες.

Δείτε εδώ την έκθεση

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία