«Η μείωση των υψηλών δασμών της Mercosur θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της ΕΕ στις αγορές της Mercosur, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς και δίνοντας τη δυνατότητα στους εξαγωγείς της ΕΕ να εξοικονομήσουν πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε τελωνειακούς δασμούς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η ΕΕ. Είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη με την συμφωνία που υπάρχει με την Ιαπωνία.», είπε ο Σέφτσοβιτς κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (INTA) την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.
Ο Επίτροπος επίσης δήλωσε επίσης στην επιτροπή ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης βελτιώνει σημαντικά την πρόσβαση στην αγορά για πολλά αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ σε μια αγορά διακοσίων ογδόντα εκατομμυρίων καταναλωτών.
«Επί του παρόντος, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ αντιμετωπίζουν δασμούς που κυμαίνονται από 10-35% στις χώρες της Mercosur. Η συμφωνία εταιρικής σχέσης θα εξαλείψει ή θα μειώσει τους υψηλούς δασμούς για βασικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του κρασιού και των αλκοολούχων ποτών, του ελαιολάδου και της σοκολάτας βύνης», πρόσθεσε. Επιπλέον, η συμφωνία εταιρικής σχέσης θα προβλέπει μηδενικούς δασμούς TRQ για σημαντικές ποσότητες αρκετών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τυρί, γάλα σε σκόνη και παιδικές τροφές. Στην προκειμένη περίπτωση, οι 349 γεωγραφικές ενδείξεις που προστατεύονται μέσω της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Mercosur αποτελούν σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπορικής προστασίας των ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών.
Τέλος ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των γεωργών της ΕΕ σχετικά με την εμπορική συμφωνία Mercosur ελήφθησαν «πολύ σοβαρά υπόψη» κατά τη διαπραγμάτευσ. Έχω πλήρη επίγνωση ότι οι αγρότες της ΕΕ ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο αυτής της συμφωνίας εταιρικής σχέσης σε ορισμένους γεωργικούς τομείς που ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή έλαβε αυτές τις ανησυχίες πολύ σοβαρά υπόψη της κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης γι' αυτό η ΕΕ διαπραγματεύτηκε προσεκτικά σαφή όρια στα αιτήματα της Mercosur να ανοίξει τις αγορές μας για το βόειο κρέας, τα πουλερικά και τη ζάχαρη. Οι επιπτώσεις που προέρχονται από άλλες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου ελήφθησαν επίσης υπόψη όταν αποφασίστηκαν οι όγκοι των ποσοστώσεων που θα προσφερθούν στη Mercosur».