«Εάν υπάρξει ανάγκη να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, θα απαντήσουμε με αναλογικό τρόπο. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», είπε ο Επίτροπος, μιλώντας στον Steve Sedgwick του CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας.
Από την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ έχει επαναλάβει την απειλή του να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα της ΕΕ που εισέρχονται στις ΗΠΑ, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ ήταν «πολύ, πολύ κακή για εμάς. Άρα θα είναι περιλαμβάνεται στους δασμούς. Είναι ο μόνος τρόπος… να έχουμε δικαιοσύνη». Είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του συζητά την επιβολή πρόσθετου δασμού 10% σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο.
Ο Ντομπρόβσκις είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι στρατηγικοί σύμμαχοι και θα ήταν σημαντικό να συνεργαστούν, τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά. Τόνισε τέλος ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ για να βρουν μια "ρεαλιστική" λύση στη συζήτηση περί των δασμών.
Μάλιστα, τον τόνο είχε δώσει μια μέρα πριν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συζητήσει με την αμερικανική κυβέρνηση, θυμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είναι μείζων εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
"Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αρχίσουμε το ταχύτερο συζητήσεις για τα κοινά συμφέροντά μας και να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε", είπε, "θα είμαστε πραγματιστές, αλλά θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στις αρχές μας: την υπεράσπιση των συμφερόντων μας και τον σεβασμό των αξιών μας".
Αντίστοιχα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο CNBC ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «προετοιμασμένη» και να προβλέψει τους πιθανούς εμπορικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η ίδια δήλωσε ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν επέβαλε γενικούς δασμούς την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ήταν μια «πολύ έξυπνη προσέγγιση... επειδή οι γενικοί δασμοί δεν δίνουν απαραίτητα τα αποτελέσματα που περιμένεις». Ως εκ τούτου, είπε ότι αναμένει οι δασμοί του Τραμπ να είναι «πιο επιλεκτικοί, εστιασμένοι».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ στην Ευρώπη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να προβλέψουμε τι θα συμβεί προκειμένου να ανταποκριθούμε», δήλωσε στο CNBC, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Η προετοιμασία στο παρασκήνιο
Σύμφωνα με το Politicο, μολονότι η Ευρώπη δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, έχει επίσης κάνει πολύ περισσότερη δουλειά για να προετοιμαστεί για συγκρούσεις αυτή τη φορά απ' ό,τι πριν από 8 χρόνια, όταν ο Τραμπ έκατσε για πρώτη φορά στο Οβάλ Γραφείο
Όσον αφορά το εμπόριο, Βρυξέλλες και Λονδίνο ετοιμάζουν «σενάρια πολέμου» εδώ και μήνες έχοντας ετοιμάσει «οπλοστάσιο» για έναν εμπορικό πόλεμο, αν χρειαστεί. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο Τραμπ μπορεί να πεισθεί να μην πλήξει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές με δασμούς, αλλά την ίδια ώρα έχουν ετοιμάσει ένα πλήρες «μενού» αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανταποδοτικών δασμών.
Με το εκτελεστικό διάταγμα για την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» ο Τραμπ έδωσε εντολή στην ομάδα του να διερευνήσει την ιδέα των καθολικών δασμών. Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ πρότεινε στην ΕΕ μια οδό αποφυγής ενός εμπορικού πολέμου, λέγοντας: «Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν γρήγορα είναι να αγοράσουν το πετρέλαιο και το φυσικό μας αέριο».
Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε στο Politico ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την προσφορά και ότι θα υπάρξουν απευθείας επαφές με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. «Πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα ενέργειας Άννα-Κάισ Ιτκόνεν. «Η προτεραιότητα είναι να έχουμε μια συζήτηση, να εμπλακούμε νωρίς, να συζητήσουμε τα κοινά συμφέροντα και στη συνέχεια να είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε».
Δασμοί από 1η Φεβρουαρίου σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά
Ο Τραμπ λέει, επίσης, ότι εξετάζει την επιβολή δασμών ύψους 10% στις εισαγωγές προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα από την 1η Φεβρουαρίου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε αυτό το μέτρο, κατηγορώντας για μια ακόμα φορά την Κίνα ότι στέλνει fentanyl στις ΗΠΑ, μέσω του Μεξικού και του Καναδά. Πρόκειται για ένα οπιοειδές ναρκωτικό το οποίο έχει «καταλάβει» τις πιάτσες των τοξικομανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια κρίση που αποκαλείται «κρίση του fentanyl».
Καθώς ο Τραμπ απειλεί να επιβάλλει φόρους και δασμούς ύψους ως και 25% στο Μεξικό και τον Καναδά (επίσης από την επόμενη εβδομάδα), τους οποίους κατηγορεί ότι επιτρέπουν την είσοδο ναρκωτικών αλλά και μεταναστών χωρίς έγγραφα στις ΗΠΑ, έρχονται και οι αντιδράσεις. O απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, δήλωσε ότι ο Καναδάς θα απαντήσει, εάν χρειαστεί, όμως εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα αποφύγει τις κυρώσεις, όπως έγινε και στην προηγούμενη θητεία Τραμπ, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι ο Καναδάς είναι μια ενεργειακή/πετρελαϊκή υπερδύναμη που οι ΗΠΑ χρειάζονται (60% του αργού που εισάγουν οι ΗΠΑ, το εισάγουν από τον Καναδά). Δεν ισχύει το ίδιο με τον κυβερνήτη του Οντάριο, Νταγκ Φορντ, ωστόσο, ο οποίος δήλωσε στο Associated Press ότι «ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο στον Καναδά και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε διαθέσιμο», προειδοποιώντας ότι αμέσως μόλις ανακοινωθούν δασμοί, θα δώσει εντολή να κατέβουν από τα ράφια όλα τα αμερικανικά οινοπνευματώδη. «Είμαστε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας οινοπνεύματος του πλανήτη», ανέφερε, τονίζοντας ότι θα υπάρχει αντίδραση που θα κοστίζει ένα δολάριο στις ΗΠΑ για κάθε δολάρια δασμού. «Θα στοχεύσουμε τις περιοχές που κρατούν οι Ρεπουμπλικανοί. Θα νιώσουν τον πόνο. Οι Καναδοί θα νιώσουμε πόνο, αλλά θα νιώσουν και οι Αμερικανοί τον πόνο το ίδιο», είπε ο Φορντ.
Από την Κίνα, η απάντηση είναι πιο διαλλακτική καθώς αξιωματούχος από το Πεκίνο ανέφερε χθες ότι η χώρα του ψάχνει μια «win-win» λύση στις εμπορικές εντάσεις και επιζητά την επέκταση των εισαγωγών της.