Μέσα στο έτος δεν αποκλείεται να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και συγκεκριμένα στις ζωικές πρωτεΐνες. Η αναδιάρθρωση της παραγωγής και οι διαφοροποιήσεις στις αγορές προϊόντων δείχνουν ότι θα υπάρξουν αρκετές δυναμικές που θα αναδείξουν νέες προτεραιότητες για τις αγορές, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την κατανάλωση.
Για παράδειγμα η υδατοκαλλιέργεια και τα άγρια αλιεύματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,3% σε ετήσια βάση, ανακάμπτοντας από μείωση 0,3% που σημείωσαν το 2024. Τα πουλερικά θα συνεχίσουν τη σταθερή ανάπτυξή τους, ενώ η παραγωγή βοείου κρέατος θα μειωθεί λόγω της συρρίκνωσης σε σημαντικές περιοχές. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα αυξηθεί οριακά (+0,1%) μετά από σημαντική αύξηση από το 2021 έως το 2023.
Η αύξηση της παραγωγής χερσαίων ειδών θα επιβραδυνθεί στις περισσότερες περιοχές, με τη Βραζιλία να σημειώνει συρρίκνωση κατά 1%. Στην Κίνα θα σημειωθεί μικρή αύξηση μετά από αρνητική ανάπτυξη το 2024. Η Ωκεανία θα διατηρήσει σταθερή παραγωγή, ενώ η ΕΕ-27, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία θα αντιμετωπίσουν βραδύτερη ανάπτυξη από ό,τι το 2024.
Επίσης η παρουσία και ο αντίκτυπος των ζωικών ασθενειών εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τους παραγωγούς. Αν και τα εμβόλια, η γενετική και οι τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καινούργιες, ο κλάδος θα στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτές τις λύσεις για την καλύτερη διαχείριση και τον έλεγχο των ζωικών ασθενειών.
Εν τω μεταξύ η πρόκληση των ζωικών ασθενειών είναι όντως καθοριστική για την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια των τροφίμων, την οικονομία του κλάδου και την ευημερία των ζώων. Τα τελευταία χρόνια, οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί έχουν αναγκαστεί να βρουν καινοτόμους τρόπους για να διαχειριστούν και να περιορίσουν τις ασθένειες, καθώς αυτές μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές, όπως στην περίπτωση της γρίπης των πουλερικών ή της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.
Τέλος καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, οι αλλαγές πολιτικής από τις νέες κυβερνήσεις εάν εισάγουν μέτρα προστατευτισμού αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το υψηλότερο εμπορικό κόστος. Ακόμη οι στρατιωτικές συγκρούσεις ενδέχεται να διαταράξουν περαιτέρω τη ναυτιλία και τις εμπορευματικές μεταφορές, επηρεάζοντας το παγκόσμιο εμπόριο και αυξάνοντας τη μεταβλητότητα της αγοράς. Παρόλο που οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί, οι αποφάσεις των κυβερνήσεων θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την τάση, αποδυναμώνοντας ενδεχομένως την καταναλωτική ζήτηση, εάν τα εισοδήματα δεν αυξηθούν ανάλογα.