Αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν τις τιμές των λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 40/45 ευρώ ανά τόνο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Αυτό θα ασκούσε πρόσθετη οικονομική πίεση στις γεωργικές δραστηριότητες που ήδη αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό κλίμα. Οι συνέπειες για τη γεωργική παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα και τα εισοδήματα των αγροτών μπορεί να είναι καταστροφικές, τονίζουν οι Copa-Cogeca.
«Για χρόνια, η Ευρώπη αγωνίζεται με την ανεπαρκή παραγωγή λιπασμάτων για να καλύψει τη ζήτηση, καθιστώντας τις εισαγωγές αναπόφευκτες. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε μόνο μετά το κλείσιμο πολλών εργοστασίων λιπασμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η εφαρμογή του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) από την ΕΕ θα αυξήσει επίσης περαιτέρω το κόστος τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τους προμηθευτές τρίτων χωρών που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ. Ενώ κατανοούμε τη νομιμότητα των γεωπολιτικών λόγων που ωθούν την Επιτροπή να δράσει, ο γεωργικός τομέας πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες αυτών των αποφάσεων.», αναφέρουν σε σχετική τους ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των Copa-Cogeca
Tο παράδοξο της Επιτροπής: Οι κυρώσεις για τα λιπάσματα απειλούν την ευρωπαϊκή γεωργία εν μέσω της στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα
Την ίδια ημέρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει τη στρατηγική της πυξίδα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, εισήγαγε ταυτόχρονα μια πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά και τα λευκορωσικά λιπάσματα — μια κίνηση που θα επηρεάσει σοβαρά την αγροτική παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα. Χωρίς μια σαφή στρατηγική διαφοροποίησης, οι ευρωπαίοι αγρότες θα βρεθούν σύντομα στον τοίχο.
Για χρόνια, η Ευρώπη αγωνίζεται με την ανεπαρκή παραγωγή λιπασμάτων για να καλύψει τη ζήτηση, καθιστώντας τις εισαγωγές αναπόφευκτες. Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε μόνο μετά το κλείσιμο πολλών εργοστασίων λιπασμάτων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η εφαρμογή του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) από την ΕΕ θα αυξήσει επίσης περαιτέρω το κόστος τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τους προμηθευτές τρίτων χωρών που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ.
Ενώ κατανοούμε τη νομιμότητα των γεωπολιτικών λόγων που ωθούν την Επιτροπή να δράσει, ο γεωργικός τομέας πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες αυτών των αποφάσεων.
Οι ευρωπαίοι αγρότες δεν έχουν επί του παρόντος καμία εγγύηση ότι το έλλειμμα λιπασμάτων θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της εγχώριας παραγωγής σε ανταγωνιστική τιμή, ένα βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από τους υποστηρικτές των προτεινόμενων κυρώσεων.
Αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν τις τιμές των λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 40/45 ευρώ ανά τόνο για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Αυτό θα ασκούσε πρόσθετη οικονομική πίεση στις γεωργικές δραστηριότητες που ήδη αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό κλίμα. Οι συνέπειες για τη γεωργική παραγωγή, την ανταγωνιστικότητα και τα εισοδήματα των αγροτών μπορεί να είναι καταστροφικές.
Η πρόταση της Επιτροπής υπολείπεται από πολλές απόψεις για τις αγροτικές κοινότητες της ΕΕ, είτε σε σχέση με τους πολύ υψηλούς δασμούς που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2025, τη σταδιακή προσέγγιση των κυρώσεων ή τις προτεινόμενες προσωρινές αναστολές με βάση τις τιμές του 2024, οι οποίες ήταν ήδη υψηλότερες από τις προηγούμενες πολεμικό επίπεδο. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα μέτρα που να προσφέρουν προοπτικές στον τομέα, είτε πρόκειται για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού είτε για τα ακόλουθα επείγοντα μέτρα μετριασμού:
- Κατάργηση των δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές μιγμάτων ουρίας, νιτρικού αμμωνίου και ΟΝΑ καταγωγής ΗΠΑ και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
- Αναστολή των συμβατικών δασμών στις εισαγωγές ουρίας, UAN, DAP, MAP και NPK (κωδικοί 3102 10, 3102 80, 3105 30, 3105 40 και 3105 20 από τη δασμολογική ονοματολογία).
- Χορηγούνται παρεκκλίσεις βάσει της οδηγίας για τα νιτρικά άλατα για να επιτρέπεται η χρήση επεξεργασμένων ζωικών λυμάτων (RENURE - Ανακτημένο άζωτο από την κοπριά και ορισμένα χωνεμένα προϊόντα) πέρα από το τρέχον όριο των 170 kg N/εκτάριο.
Πίσω από την πολυπλοκότητα αυτού του φακέλου κρύβεται ένα θεμελιώδες ζήτημα: το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. Η Copa και η Cogeca παροτρύνουν τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό γρήγορα. Βασιζόμαστε επίσης στον νέο Επίτροπο για τη Γεωργία, Christophe Hansen, που θα επιταχύνει γρήγορα αυτό το ζήτημα για να βρούμε συγκεκριμένες λύσεις για να αποφύγουμε αυτό που μπορεί ήδη να διαμορφωθεί ως νέα γεωργική κρίση.