BACK TO
TOP
Διεθνή

Έχουν δρόμο τα κράτη-μέλη στην υπόθεση προστασία υδάτων και πλημμύρες

Εκθέσεις της Επιτροπής δείχνουν ότι απαιτείται ταχύτερη πρόοδος σε ολόκληρη την Ευρώπη για την προστασία των υδάτων και την καλύτερη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας

plhmmures-europi__1__2

12
0

 H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου τις τελευταίες εκθέσεις της σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Όσον αφορά την εφαρμογή της Εφαρμογής-πλαισίου για τα ύδατα, της αίτησης για τις πλημμύρες και της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική, οι εκθέσεις υπογραμμίζουν την πρόοδο που σημειώνεται για τη βελτίωση της κατάστασης των υδατικών συστημάτων της ΕΕ κατά την τελευταία εξαετία. Προσδιορίζουν επίσης βασικούς τομείς στους οποίους απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.

Οι εκθέσεις παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των γλυκών και θαλάσσιων υδάτων της ΕΕ και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωσή τους, καθώς και μέτρα για τη μείωση των κινδύνων πλημμύρας. Παρέχουν επίσης ειδικές ανά χώρα πληροφορίες και εξατομικευμένες συστάσεις για τη στήριξη της συνεχούς προόδου και της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από τις εκθέσεις που θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση της επικείμενης στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων , η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών προκλήσεων που σχετίζονται με το νερό στην Ευρώπη.

Απαιτούνται περισσότερες εργασίες για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των υδάτων

Έκθεση της πρότασης-πλαισίου για τα ύδατα

Η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της εφαρμογής-πλαισίου για τα ύδατα εντόπισε διάφορες θετικές τάσεις. Τα κράτη μέλη βελτίωσαν γενικά τις γνώσεις και την παρακολούθηση των συστημάτων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, αύξησαν τις δαπάνες και βελτίωσαν την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα, αν και υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές. Τα περισσότερα συστήματα υπόγειων υδάτων συνεχίζουν επίσης να πετύχουν καλή ποσοτική και χημική κατάσταση.


Ωστόσο, απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα γλυκών υδάτων. Η μέση υγεία των συστημάτων επιφανειακών υδάτων της ΕΕ είναι κρίσιμης σημασίας, με μόνο το 39,5 % να πετύχει καλή οικολογική κατάσταση και μόνο το 26,8 % να επιτύχει καλή χημική κατάσταση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκτεταμένη μόλυνση από υδράργυρο και άλλους τοξικούς ρύπους.

Η λειψυδρία και η ξηρασία αυξάνουν επίσης τις ανησυχίες στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει διατυπώσει βασικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων έως το 2027, μεταξύ των:

  • Έγκριση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα μέσω της τήρησης των ορίων, ιδίως της τροφοδοσίας από θρεπτικές ουσίες από τη γεωργία, και την εξασφάλιση της κατάλληλης αντιμετώπισης της απόρριψης λυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας·
  • Εξασφάλιση επαρκών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων χρηματοδότησης και διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης των υδάτων·
  • Να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η χημική κάλυψη·
  • Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων και της αύξησης της αποδοτικότητας και της κυκλικότητας για την πρόληψη της υπερεκμετάλλευσης υδροφορέων, την καταπολέμηση των παρανόμων αντλήσεων και τον μετριασμό των ξηρασιών.

 Έκθεση για την οδηγία για τις πλημμύρες

Η αξιολόγηση της εφαρμογής της για τις πλημμύρες δείχνει αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, καλύτερη ευθυγράμμιση των στόχων και των μέτρων και εξέταση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή.


Ωστόσο, τα περισσότερα σχέδια απέτυχαν να συμπεριλάβουν ποσοτικούς στόχους, γεγονός που δυσχεραίνει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας. Με τις πιο συχνές πλημμύρες στην Ευρώπη, τα κράτη μέλη πρέπει να επεκτείνουν τον σχεδιασμό και τη διοικητική τους ικανότητα και να επενδύσουν σοβαρά στην πρόληψη των πλημμυρών. Για να ολοκληρωθεί αυτό, η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και οι λύσεις που βασίζονται στη φύση, καθώς και τα μέτρα ετοιμότητας, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και η ευαισθητοποίηση, είναι καίριας σημασίας.

 Έκθεση για τα προγράμματα της εφαρμογής-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική

Σύμφωνα με την έκθεση σχετικά με το πλαίσιο για τη στρατηγική θαλάσσης, έχει σημειωθεί περιορισμένη εφαρμογή όσον αφορά τη θέση και τα μέτρα για την εφαρμογή των στόχων της οδηγίας, ιδίως όσον αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα.


Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη περιβαλλοντικής κατάστασης όλων των θαλάσσιων υδάτων καλής της ΕΕ και για τη βιώσιμη προστασία της βάσης των πόρων από την οποία εξαρτώνται οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Ορισμένες βασικές συστάσεις της ΕΕ για την εφαρμογή αυτού του στόχου περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση του σχεδιασμού και της εφαρμογής μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, καθώς και για τη μείωση της θρεπτικής, χημικής και υποβρύχιας ηχορύπανσης·
  • Θέσπιση νέων και βελτιωμένων μέτρων χρηματοδότησης και διακυβέρνησης για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής φιλόδοξων και συνεκτικών μέτρων σε ολόκληρο το θαλάσσιο περιβάλλον της ΕΕ.

Πρόσκληση υποβολής στοιχείων σχετικά με τη μελλοντική ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων

Για να συνοδεύσει τις εκθέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί την υποβολή στοιχείων για να παράσχει σε συμμετέχοντες μέρη την ευκαιρία να ανταλλάξουν στοιχεία και να συμβάλουν στον σχεδιασμό της μελλοντικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων. Η έκκληση ανταποκρίνεται στη σαφή απαίτηση για ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των υδάτων και την αντιστροφή της εκτεταμένης υποβάθμισης και της διαρθρωτικής κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων και των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ.


Η πρόσκληση απευθύνεται σε εκπροσώπους από ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών και των συμμετεχόντων μερών που εργάζονται σε τομείς που σχετίζονται με το νερό. Η διαδικασία διαβούλευσης θα περιλαμβάνει επίσης την εκδήλωση διαβούλευσης με τα μέρη που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαρτίου 2025.

Ιστορικό

Οι σημερινές εκθέσεις συμπληρώνουν την έκθεση του μηχανισμού Περιβάλλοντος για τα ύδατα του 2024 για την κατάσταση των υδάτων.


Οι υδάτινοι πόροι της ΕΕ αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις λόγω της μη βιώσιμης χρήσης της γης, των υδρομορφολογικών αλλαγών, της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής, της αυξημένης ζήτησης νερού, της αστικοποίησης και της αύξησης των πληθυσμών.

Όταν ρωτήθηκαν για τις κύριες απειλές που συνδέονται με τα ζητήματα του νερού στη χώρα τους, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αναφέρει τη ρύπανση, ακολουθούμενη από την υπερκατανάλωση και τη σπατάλη νερού .

Το πλαίσιο της οδηγίας για τα ύδατα ΕΕ από τα κράτη μέλη να διαγράψει ότι όλα τα επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, μεταβατικά και παράκτια ύδατα) και υπόγεια ύδατα που έχουν επιτύχει καλή ποιότητα έως το 2015. Η προθεσμία μπορεί να μετατεθεί στο 2027 υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η οδηγία για τις πλημμύρες που απαιτούνται από τα κράτη μέλη να εντοπίζονται και να χαρτογραφούν τις περιοχές που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες και να καταρτίζουν σχέδια για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και των δυνητικών ζημιών μέσω σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει την αξιολόγησή της για την περίοδο 2021-2027.

Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας αναπτύσσονται για περίοδο έξι ετών. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσιεύει την αξιολόγησή της για την περίοδο 2021-2027.

Το πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ) απαιτείται από τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν, να παρακολουθήσουν και να λάβουν μέτρα για την προστασία και τη βελτίωση της κατάστασης των θαλασσών τους για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης. Τα προγράμματα που αξιολογήθηκαν είναι εκείνα που υποβλήθηκαν για την περίοδο 2021-2027. Η αξιολόγηση της Επιτροπής επικεντρώνεται στα μέτρα που ανέπτυξαν τα κράτη μέλη για τις αντίστοιχες θαλάσσιες στρατηγικές τους. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν επικαιροποίηση των πρώτων προγραμμάτων που αναφέρθηκαν το 2016.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία