![pexels-mark-stebnicki-17230112-scaled](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/pexels-mark-stebnicki-17230112-scaled.jpg)
H κατάσταση στον τομέα του κρέατος στις ΗΠΑ είναι δύσκολη και οι επιπτώσεις αναμένονται να είναι εκτεταμένες όπως υποστηρίζει σε ανάλυση της η Rabobank. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η αύξηση των τιμών των βοοειδών και η μειωμένη διαθεσιμότητα ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα σε πολλούς τομείς, από τους παραγωγούς, μεταποιητές μέχρι τους καταναλωτές. Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι πιέσεις στην προσφορά ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές τόσο στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ όσο και στις εξαγωγές. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση από τους καταναλωτές, κάτι που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο και στην κατανάλωση των προϊόντων κρέατος γενικότερα.
Ακόμη ο ανταγωνισμός από άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως το χοιρινό και τα πουλερικά, είναι αρκετά ισχυρός, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους. Παράλληλα, το βοδινό κρέας πρέπει να αποδείξει την προστιθέμενη αξία του σε σχέση με αυτά τα πιο οικονομικά προϊόντα, είτε μέσω της ποιότητας είτε μέσω άλλων διαφοροποιημένων χαρακτηριστικών. Επίσης η συνεχής προσαρμογή σε τάσεις όπως η μειωμένη κατανάλωση κρέατος ή οι εναλλακτικές πρωτεΐνες θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μετάβαση σε πιο καινοτόμες μορφές προϊόντων.
Τέλος η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση των κινδύνων είναι πλέον σημαντική, καθώς οι αυξανόμενες τιμές, τα περιορισμένα αποθέματα και το υψηλό κόστος παραγωγής ασκούν πιέσεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι επιχειρήσεις του τομέα του βοείου κρέατος θα πρέπει να επενδύσουν σε στρατηγικές που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους απέναντι σε διακυμάνσεις της αγοράς και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη λειτουργία τους, σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας.