![190311-dairy-crisis-dairy-supply-management-trade-war-farmer-1](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/190311-dairy-crisis-dairy-supply-management-trade-war-farmer-1.jpg)
Με σαρωτικούς δασμούς ύψους 25% στις μεξικανικές και καναδικές εισαγωγές, και δασμούς 10% στις κινεζικές και καναδικές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν νέο εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις αλυσίδες εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τις δομές τιμολόγησης της ηπείρου.
Η γαλακτοβιομηχανία, ήδη αντιμετωπίζει την αστάθεια των αγορών και τη μειωμένη καταναλωτική ζήτηση και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση, καθώς τα αντίποινα του Καναδά και του Μεξικού απειλούν να πιέσουν περαιτέρω τους Αμερικανούς αγρότες. Οι προτεινόμενοι δασμοί από τον Καναδά ύψους 25% σε αμερικανικά αγαθά αξίας 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Από την άλλη πλευρά το Μεξικό, ο ιστορικά μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικών γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται επίσης να προτείνει μέτρα που έχουν ως στόχο τα αμερικανικά γαλακτοκομικά. Αυτό έρχεται σε μια επισφαλή στιγμή για τους κτηνοτρόφους των ΗΠΑ, οι οποίοι βασίζονται στις εξαγωγές για να αντισταθμίσουν τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης γάλακτος. Εάν παραμείνουν σε ισχύ οι ανταποδοτικοί δασμοί, οι γαλακτοπαραγωγοί των ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να αναζητήσουν εναλλακτικές αγορές ή να αντιμετωπίσουν σημαντική οικονομική επιβάρυνση.
Πέρα από τα γαλακτοκομικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της Αμερικής είναι εκτεταμένα. Οι ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις αλυσίδες εφοδιασμού με τον Καναδά και το Μεξικό, ιδίως για ζωοτροφές, σιτηρά και νωπά προϊόντα. Οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακριβότερες εισαγωγές βασικών γεωργικών εισροών, αυξάνοντας τα έξοδα παραγωγής και τελικά την τιμή για τον καταναλωτή. Οι αγρότες στις μεσοδυτικές πολιτείες, πολλοί από τους οποίους υποστήριξαν τις εμπορικές πολιτικές του Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές, μπορεί να βρεθούν παγιδευμένοι σε ένα παράδοξο πολιτικής, όπου επωφελούνται από τη ρητορική του προστατευτισμού, αλλά υποφέρουν από τη μειωμένη πρόσβαση στις αγορές.
Η ευρύτερη εμπορική στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ φαίνεται να προσανατολίζεται στο να αναγκάσει τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Άλλωστε στην ορκωμοσία του ο Τραμπ κάλεσε όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την Αμερική θα έχουν μηδενική φορολογία.
Στον γεωργικό τομέα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αυξημένες επενδύσεις στην εγχώρια μεταποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων και στην παραγωγή ζωοτροφών. Ωστόσο, η οικονομική αναποτελεσματικότητα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου εργατικού και λειτουργικού κόστους, μπορεί τελικά να ακυρώσει οποιοδήποτε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Εν τω μεταξύ, η απειλή του Τραμπ για περαιτέρω κλαδικούς δασμούς, που ενδεχομένως να επεκταθούν και στα γεωργικά μηχανήματα και την επεξεργασία τροφίμων, θα μπορούσε να επιδεινώσει την αβεβαιότητα για τους αγρότες που ήδη αγωνίζονται με τις διακυμάνσεις των τιμών των βασικών προϊόντων και τις διαταραχές που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.
Για τους γαλακτοπαραγωγούς, οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν εάν ο κλάδος μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα εμπορικά δεδομένα και εμπόδια ή εάν θα πέσει θύμα της προστατευτικής πολιτικής. Όπως και να έχει, η γεωργία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής παρτίδας σκακιού, με τους αγρότες να ανησυχούν για την επιβίωση τους και το τι μέλλει γενέσθαι για τον ευρύτερο κλάδο.