BACK TO
TOP
Διεθνή

Να τετραγωνίσει τον κύκλο θέλει με το νέο Πολυετές η Κομισιόν, αρχίζει το ξεσκαρτάρισμα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου μια ανακοίνωση με θέμα «Ο δρόμος προς το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο». Περιγράφει τις βασικές πολιτικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που θα διαμορφώσουν τον σχεδιασμό του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Αυτό θέτει τις βάσεις για προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ στις εξελισσόμενες ανάγκες και προτεραιότητες.

0140426248944-web-tete

23
0

Με την παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή ξεκινά παράλληλα μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία με μια σειρά ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, των περιφερειακών οντοτήτων και των πολιτών.

Ένας προϋπολογισμός της ΕΕ στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ΕΕ

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός υποστηρίζει πολίτες, αγρότες, ερευνητές, επιχειρήσεις και περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Έχει αποδειχθεί απαραίτητο για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων. Μαζί με το NextGenerationEU, βοήθησε να ξεπεραστεί μια πανδημία και ενεργειακή κρίση, ενώ εξοικονομήθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των lockdown και επενδύοντας στο καθαρό και ψηφιακό μας μέλλον. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ παρείχε επίσης άνευ προηγουμένου στήριξη στην Ουκρανία και στην ασφάλεια της Ευρώπης, ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός, ο οποίος θα ξεκινήσει το 2028, πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο: οι προσδοκίες από την ΕΕ για δράση αυξάνονται σταθερά. Προκειμένου ο προϋπολογισμός της ΕΕ να είναι κατάλληλος για τις φιλοδοξίες μας, να διασφαλίσει την αποπληρωμή του δανείου για την NextGenerationEU και, ταυτόχρονα, να παρέχει σταθερές εθνικές οικονομικές συνεισφορές από τα κράτη μέλη, πρέπει να εισαγάγουμε νέους ίδιους πόρους. Το status quo (υπάρχουσα κατάσταση) δεν είναι επιλογή. Πρέπει να γίνουν επιλογές. Η ΕΕ πρέπει να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο κάθε ευρώ που ξοδεύει, εστιάζοντας στις προτεραιότητες και τους στόχους της ΕΕ όπου χρειάζεται περισσότερο η δράση της ΕΕ.

Οι νέες προκλήσεις και οι προσδοκίες για τη δράση της ΕΕ απαιτούν επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ ώστε να είναι κατάλληλος για το μέλλον. Ο στόχος μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, ισχυρής, ασφαλούς, ευημερούσας και ανταγωνιστικής Ευρώπης απαιτεί έναν μεταρρυθμισμένο και ενισχυμένο προϋπολογισμό της ΕΕ – απλούστερο, πιο ευέλικτο, πιο στοχευμένο και αποτελεσματικό.

Η νέα προσέγγιση για έναν σύγχρονο προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σχέδιο για κάθε χώρα με βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, σχεδιασμένο και υλοποιημένο σε συνεργασία με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να δημιουργήσει επενδυτική ικανότητα για την υποστήριξη στρατηγικών τομέων και κρίσιμων τεχνολογιών. Επίσης, μια ανανεωμένη χρηματοδότηση εξωτερικής δράσης θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική, στοχευμένη και ευθυγραμμισμένη με στρατηγικά συμφέροντα, συμβάλλοντας σε μια νέα εξωτερική πολιτική. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει επίσης να βασίζεται σε πρόσθετες διασφαλίσεις για την προστασία του κράτους δικαίου. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να μπορεί να βασίζεται σε εκσυγχρονισμένα έσοδα για να εξασφαλίσει επαρκή και βιώσιμη χρηματοδότηση για τις κοινές μας προτεραιότητες.

Ο Πρόεδρος von der Leyen δήλωσε: «Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα ενισχύσει το κοινό όραμα της Ένωσής μας για το μέλλον. Μεταφράζει τις κοινές μας προτεραιότητες σε απτή δράση, η οποία κάνει τη διαφορά για εκατομμύρια πολίτες, επιχειρήσεις, περιφέρειες και ερευνητές. Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους Ευρωπαίους να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσω των δημόσιων διαβουλεύσεων, της ομάδας πολιτών ή της πλατφόρμας δέσμευσης. Αυτή είναι μια πρόσκληση για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, φιλόδοξου και ενισχυμένου προϋπολογισμού. Οι προκλήσεις μας είναι επίσης κοινοί στόχοι: μαζί, είμαστε πιο ισχυροί».

Σχεδιάζοντας τον προϋπολογισμό από κοινού

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους και θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή ξεκινά σήμερα μια δημόσια διαβούλευση καλώντας τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες να πουν τη γνώμη τους σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ και τις πολιτικές που θα πρέπει να υποστηρίζει. Οι διαβουλεύσεις θα είναι ανοιχτές για τις επόμενες 12 εβδομάδες. Η πρόσβαση σε αυτά είναι δυνατή μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

-              Υλοποίηση κονδυλίων της ΕΕ με κράτη μέλη και περιφέρειες -Implementing EU Funds with Member States and regions

-              Χρηματοδότηση της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα -EU funding for competitiveness

-              Χρηματοδότηση της ΕΕ για εξωτερική δράση -     EU funding for external action

-              Χρηματοδότηση της ΕΕ για τη διασυνοριακή εκπαίδευση, κατάρτιση και αλληλεγγύη, τη νεολαία, τα μέσα ενημέρωσης, τον πολιτισμό και τους δημιουργικούς τομείς, τις αξίες και την κοινωνία των πολιτών -          EU funding for cross-border education, training and solidarity, youth, media, culture, and creative sectors, values, and civil society

-              Χρηματοδότηση της ΕΕ για πολιτική προστασία, ετοιμότητα και αντιμετώπιση κρίσεων - EU funding for civil protection, preparedness and response to crises

-              Χρηματοδότηση της ΕΕ για την ενιαία αγορά και συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών - EU funding for the single market, and cooperation between national authorities

-              Επίδοση του προϋπολογισμού της ΕΕ -   Performance of the EU budget

Μια ομάδα πολιτών θα συγκεντρώσει 150 Ευρωπαίους για να συζητήσουν και να διατυπώσουν συγκεκριμένες συστάσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ. Θα συνοδεύεται από μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Επιπλέον, ο Επίτροπος Serafin πραγματοποιεί Tour d'Europe καθ' όλη τη διάρκεια του 2025 για να συμμετάσχει σε ατομικές διαβουλεύσεις με τις αρχές των κρατών μελών, τους περιφερειακούς ενδιαφερόμενους φορείς και τους δικαιούχους του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμμετοχή όλων των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ καθώς και των εταίρων που εκτελούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ στους προβληματισμούς για τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την επίσημη πρότασή της για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο τον Ιούλιο του 2025, με σκοπό την εξασφάλιση έγκαιρης συμφωνίας πριν από την εφαρμογή του τον Ιανουάριο του 2028.

Background

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της ΕΕ. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ ενισχύει την οικονομία και το γεωπολιτικό κύρος της Ευρώπης, συγκεντρώνοντας πόρους, ενώνοντας όλες τις χώρες της ΕΕ, τους πολίτες τους και όχι μόνο.

Η ΕΕ έχει έναν ετήσιο δημοσιονομικό κύκλο και έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι γνωστός ως πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Αυτός ο πολυετής προγραμματισμός προβλέπει προβλεψιμότητα των δαπανών της ΕΕ, ιδίως για πολυετή έργα και πολιτικές.

Σύμφωνα με το άρθρο 312 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καλύπτει περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών. Ο γενικός στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσονται με ομαλό τρόπο και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της. Με βάση πρόταση της Επιτροπής, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο εγκρίνεται ομόφωνα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο, μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο καθορίζει τα μέγιστα ποσά που μπορεί να διαθέσει ο προϋπολογισμός της Ένωσης στους κύριους τομείς δραστηριοτήτων της. Αυτά τα ανώτατα ποσά καθορίζονται ανά κατηγορία δαπανών, που αντιστοιχούν στις κύριες πολιτικές της Ένωσης.

Το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, με συνολικό ποσό δαπανών 1 211 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνοδεύεται από το NextGenerationEU, ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης έως και 807 δισεκατομμυρίων ευρώ που ενισχύει την οικονομία της Ευρώπης και κάνει τις κοινωνίες μας ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές, ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία