BACK TO
TOP
Διεθνή

Εκτός πακέτου έκτακτης ενίσχυσης 99 εκατ. ευρώ Κομισιόν ξανά η Ελλάδα

Εκτός της έκτακτης ενίσχυσης ύψους 98,6 εκατ. ευρώ της Κομισιόν για χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές από την άνοιξη του 2024 και έπειτα.

droughtmaize_2

259
1

Πιο συγκεκριμένα το ποσό θα μοιραστεί στην Ισπανία (68 εκατ. ευρώ), την Ουγγαρία (16,2 εκατ. ευρώ), την Κροατία (6,7 εκατ. ευρώ), την Λετονία (4,2 εκατ. ευρώ) και την Κύπρο (3,5 εκατ. ευρώ).

Μέσω του μέτρου αυτού η ΕΕ προσπαθεί να υποστηρίξει τους αγρότες που υπέστησαν πλήγμα στην παραγωγή, και ως εκ τούτου στο εισόδημα τους, ελέω φυσικών καταστροφών εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Οι εθνικές αρχές των πέντε χωρών θα πρέπει να διανείμουν τα χρήματα αυτά έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 στους δικαιούχους και θα πρέπει να ενημερώσουν την Κομισιόν έως και την 31η Μαΐου για το πως θα διεκπεραιωθούν οι πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να διευκρινίσουν τα κριτήρια με τα οποία θα δοθεί η ενίσχυση, τον αντίκτυπο το οποίο πιστεύουν ότι θα έχει, τις προβλέψεις πληρωμών μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και το επίπεδο τυχόν έξτρα βοήθειας που θα παρασχεθεί.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1006 της Agrenda


Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Επιτροπής:

  • Η Ισπανία παρουσίασε έλλειμμα βροχής και υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2024. Στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου 2024, ισχυρές καταιγίδες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία DANA προκάλεσαν εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες, προκαλώντας εκατοντάδες θύματα και σηματοδοτώντας τη χειρότερη καταστροφή που έπληξε την περιοχή της Βαλένθια αυτόν τον αιώνα. Ιδιαίτερα επηρεάστηκε η παραγωγή στους τομείς των οπωροκηπευτικών, του κρασιού, της ελιάς και της κτηνοτροφίας.
  • Η Κύπρος παρουσίασε σημαντικές χαμηλές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες το πρώτο εξάμηνο του 2024, οδηγώντας σε ξηρές συνθήκες που επηρέασαν την παραγωγή σε τομείς όπως τα δημητριακά, η ελιά και τα οπωροκηπευτικά.
  • Η Λετονία υπέστη ένα μείγμα ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών χειμώνα, ανοιξιάτικου παγετού και έντονων καλοκαιρινών βροχών, επηρεάζοντας τα δημητριακά, την ελαιοκράμβη, τα φρούτα, τα λαχανικά και τις πατάτες.
  • Η Κροατία και η Ουγγαρία αντιμετώπισαν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία το καλοκαίρι του 2024, επηρεάζοντας τον αραβόσιτο, τον ηλίανθο, τη σόγια, τα ζαχαρότευτλα, τα φρούτα, τις πατάτες και την παραγωγή κρασιού.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία