BACK TO
TOP
Διεθνή

Εξαιρεί ο Τραμπ έως τις 2 Απριλίου από τους δασμούς το Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Μεξικό θα εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς 25% που επιβάλλει σε προϊόντα και υπηρεσίες που εμπίπτουν στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), παρέχοντας προσωρινή ανακούφιση σε έναν από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

220212172607-trump-telephone-records-capitol-riot-investigation

11
0

«Αφού μίλησα με την πρόεδρο του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, συμφώνησα ότι το Μεξικό δεν θα χρειαστεί να πληρώσει δασμούς για οτιδήποτε εμπίπτει στη συμφωνία USMCA», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social. «Η συμφωνία αυτή ισχύει μέχρι τις 2 Απριλίου» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο Τραμπ είπε ότι συμφώνησε στην εξαίρεση «από σεβασμό» προς τη Σέινμπαουμ. Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ο Τραμπ άσκησε εκ νέου κριτική στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί τον εμπορικό πόλεμο προς ίδιον όφελος. «Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, παρά την απαίσια δουλειά που έχει κάνει για τον Καναδά, πιστεύω ότι ο Τζάστιν Τριντό χρησιμοποιεί το πρόβλημα των δασμών, το οποίο αυτός έχει σε μεγάλο βαθμό προκαλέσει, για να είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός« έγραψε στο Truth Social ο Τραμπ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, ο οποίος ανέφερε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο εξαίρεσης τόσο των μεξικανικών όσο και των καναδικών προϊόντων που καλύπτονται από τη συμφωνία. Ο Λάτνικ αναμενόταν να επιβεβαιώσει το εύρος αυτής της αναστολής την Πέμπτη.

«Αν εμπίπτετε στη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά του Ντόναλντ Τραμπ, τότε έχετε προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς. Αν όμως επιλέξετε να κινηθείτε εκτός αυτής, αναλαμβάνετε το ρίσκο, και σήμερα είναι η μέρα που έρχεται η ώρα της κρίσης», δήλωσε ο Λάτνικ στο CNBC.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα επεκτείνει πλήρως την εξαίρεση στην Καναδά. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινώσει ότι θα εξαιρεθούν τα καναδικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά που εισάγονται βάσει της συμφωνίας, αλλά δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Όποια εξαίρεση και αν εφαρμοστεί, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου, όταν ο Τραμπ σχεδιάζει να εφαρμόσει νέο γύρο δασμών, συμπεριλαμβανομένων «αντισταθμιστικών» δασμών σε χώρες παγκοσμίως, καθώς και ειδικών δασμών σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι ημιαγωγοί.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία