
Γρίπη των πτηνών, πανώλη των χοίρων, αφθώδης πυρετός: Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να διστάζουν να εμβολιάσουν τα κτηνοτροφικά ζώα κατά αυτών, σύμφωνα με την Emmanuelle Soubeyran, γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων «WOAH» με έδρα το Παρίσι.
Από πέρυσι, η ήπειρος έχει υποστεί νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών στα πουλερικά, πανώλης των χοίρων στους χοίρους, αφθώδους πυρετού και ιού καταρροϊκού πυρετού στις αγελάδες, και παράσιτα των μικρών μηρυκαστικών σε πρόβατα και κατσίκες. Ωστόσο, όταν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, οι χώρες ενδέχεται να μην τα χρησιμοποιούν, καθώς πολλοί ξένοι εταίροι αρνούνται να εισάγουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά που προκύπτουν.
Για παράδειγμα, μετά από μια δεκαετία χωρίς κρούσμα του εξαιρετικά μεταδοτικού αφθώδους πυρετού, η Ευρώπη έχει καταγράψει τρία τους τελευταίους τρεις μήνες: στη Γερμανία τον Ιανουάριο και την Ουγγαρία και στη Σλοβακία τον Μάρτιο. Μόνο η Σλοβακία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα επείγοντα εμβόλια που παρέχονται από την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, με τη Γερμανία και την Ουγγαρία να επιλέγουν τον περιορισμό των ζώων και τον εντοπισμό.
«Αυτό που είναι σημαντικό από την άποψή μου είναι να δούμε τον εμβολιασμό ως εργαλείο και να αποφασίσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με την οικονομική και επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας», δήλωσε ο Γάλλος επικεφαλής του WOAH σε συνέντευξή του στο POLITICO. «Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα φρένα που δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένα δεν παρεμβαίνουν».
Αυτά περιλαμβάνουν τα εμπόδια στο εμπόριο και την υποψία ορισμένων κοινωνιών για τροφή από εμβολιασμένα ζώα. Ο WOAH θα αντιμετωπίσει και τα δύο άμεσα φέτος στη γενική του σύνοδο τον Μάιο, όπου θα γίνουν συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των χωρών για το θέμα του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των περιορισμών στις εισαγωγές.
«Αυτό που πραγματικά θέλουμε να [απευθυνθούμε] είναι… τα φρένα στον εμβολιασμό, είτε είναι τεχνικά φρένα, αλλά και πολιτικά», είπε ο Σουμπεϊράν, ο οποίος εξελέγη διευθυντής πέρυσι για πενταετή θητεία.
Επιπλέον, η παλίρροια μπορεί τελικά να μετατοπιστεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς συμφώνησαν πρόσφατα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς σε ορισμένες εισαγωγές πουλερικών από την ΕΕ αφού αποδέχθηκαν την ασφάλεια του μαζικού εμβολιασμού πάπιων στη Γαλλία μετά το 2023. Η γαλλική εκστρατεία έχει επαναφέρει την παραγωγή πουλερικών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ωθώντας την Ολλανδία να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τα κοτόπουλα που γεννούν αυγά.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ, που αγωνίζονται να περιορίσουν μια τεράστια επιδημία γρίπης των πτηνών, ο υπουργός Υγείας Robert F. Kennedy Jr. πρότεινε να αφεθεί ο ιός να εξαπλωθεί στα κοπάδια για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης - μια ιδέα που ένας κορυφαίος κτηνίατρος την αποκάλεσε «τρελό».
Βασικό εμπόδιο για καλύτερο εμβολιασμό παραμένει η χρηματοδότηση. Σε επίπεδο ΕΕ, αρκετοί υπουργοί Γεωργίας ζήτησαν περισσότερα χρήματα για την πρόληψη ασθενειών την περασμένη εβδομάδα: η Πορτογαλία ζήτησε ακόμη και μια στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες επέκριναν επίσης την Επιτροπή τον Ιανουάριο, όταν επιβεβαίωσε ότι δεν θα παράσχει μετρητά για την καταπολέμηση ασθενειών των ζώων τα επόμενα χρόνια.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περικοπές βοήθειας της κυβέρνησης Τραμπ και η αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν περιπλέξει τη συνεργασία και έχουν θέσει σε κίνδυνο τις εκστρατείες εμβολιασμού. Ο Soubeyran αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνεισφορές των ΗΠΑ στον WOAH, αλλά σημείωσε ότι «όταν επενδύουμε στην υγεία των ζώων, ενισχύουμε την επισιτιστική ασφάλεια… το διεθνές εμπόριο και την υγεία όλων».