
Οι αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου -EBA και η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανίας Γεωργικών Μηχανημάτων- CEMA έστειλαν επιστολή στους Επιτρόπους Περιβάλλοντος και Γεωργίας κ.κ. Τζέσικα Ρόσγουολ και Κρίστοφ Χάνσεν αντίστοιχα, ζητώντας να επιταχύνουν τη δράση τους αναφορικά με την τροποποίηση της οδηγίας για τα νιτρικά άλατα, η οποία καθυστερεί, προκειμένου να διευκρινιστεί η παρέκκλιση σχετικά με τις τεχνολογίες RENURE (Recovered Nitrogen from Manure), ενός σκευάσματος που βασίζεται στην επεξεργασία κοπριάς και μπορεί να μειώσει το κόστος λιπασμάτων και να ενισχύσει την παραγωγή. Αυτή η έκκληση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στους αγρότες της ΕΕ, ιδίως λόγω των επικείμενων κυρώσεων σε ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσματα.
Το RENURE, όπως προτάθηκε αρχικά στη μελέτη από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, προσφέρει μια τοπική, βιώσιμη λύση που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την αυτονομία των λιπασμάτων της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Οι τεχνολογίες RENURE, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χωνευμάτων, αποτελούν παραδείγματα καινοτομίας σε επίπεδο αγροκτήματος με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη — από τη μείωση των εκπομπών των ζώων έως την παραγωγή λιπασμάτων και υποστρωμάτων υψηλής ποιότητας — και αξίζουν μεγαλύτερης αναγνώρισης. Ωστόσο, οι αγρότες χρειάζονται ένα σαφές και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο για να επενδύσουν και να επεκτείνουν αυτές τις λύσεις.
Παρά την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των δυνατοτήτων του RENURE στο Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα και την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία, καθώς και στην έκθεση πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο δεν κατάφερε να ξεκλειδώσει αυτό το δυναμικό. Το RENURE παραμένει περιορισμένο στην οδηγία για τα νιτρικά άλατα.
«Η τροποποίηση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα κριτήρια RENURE που αναπτύχθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, ούτε με την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας που προβλέπει. Η τεχνολογική ουδετερότητα θα πρέπει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της νομοθεσίας όποτε είναι δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθεί η εύνοια ή οι διακρίσεις σε βάρος οποιασδήποτε τεχνολογίας ή των κατασκευαστών, προγραμματιστών, προμηθευτών και διανομέων της. Αυτή η αρχή εμποδίζει επίσης τη γρήγορη απαρχαιωμένη νομοθεσία και την απαίτηση περαιτέρω τροποποίησης.», αναφέρει η επιστολή.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις καθορίζοντας έναν περιοριστικό κατάλογο εγκεκριμένων μεθόδων παραγωγής («επεξεργασίας»), το σχέδιο τροπολογία:
- Καταπνίγει πλήρως την καινοτομία που στοχεύει σε νέες, βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής – σε ευθεία αντίθεση με τις φιλοδοξίες της Επιτροπής σχετικά με την ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, στην τροπολογία προτείνεται νέος περιορισμός 100 kg N/ha/έτος από το RENURE. Καθώς το βασικό χαρακτηριστικό του RENURE είναι ότι τα προϊόντα είναι ή συμπεριφέρονται πανομοιότυπα με τα συνθετικά λιπάσματα, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται τέτοιος περιορισμός.
- Οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο παραγωγικό δίκαιο μέσω της Επιτροπής Νιτρορρύπανσης παραμένουν σε εκκρεμότητα και η τρέχουσα προσέγγιση παραμένει υπερβολικά περιοριστική.
«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι η Επιτροπή Νιτρικών Αλάτων δεν κατάφερε να βελτιώσει και να προωθήσει αυτήν την τροπολογία στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις της. Σε μια εποχή που οι αγρότες καλούνται να υιοθετήσουν κυκλικές και βιώσιμες πρακτικές λίπανσης και αντιμετωπίζουν αυξανόμενους δασμούς στα εισαγόμενα λιπάσματα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, η έλλειψη κανονιστικής σαφήνειας είναι ένα τέλειο παράδειγμα, κατά την άποψή μας, των αντιφατικών εντολών που θα μπορούσε να επιλύσει η Επιτροπή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο Copa και Cogeca, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου (EBA) και την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανίας Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA), καλούν την Επιτροπή να ενεργήσει γρήγορα και με συνέπεια. Εάν πρόκειται σοβαρά για τη στρατηγική αυτονομία, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να παραβλέψει το RENURE.», καταλήγουν.
Η υιοθέτηση του RENURE θα μπορούσε να μειώσει το κόστος λιπασμάτων έως και 5% στις κτηνοτροφικές περιοχές, σύμφωνα με μελέτη Ολλανδών και Βέλγων ακαδημαϊκών. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί της ΕΕ, που θέτουν όρια στη χρήση κοπριάς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε άζωτο, παραμένουν εμπόδιο.