BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Λήξη συναγερμού στα Χρηματιστήρια όμως η ανησυχία παραμένει

Ανέκτησαν ο βηματισμό τους οι αγορές σε Ασία – ΗΠΑ και Ευρώπη μετά το σοκ της περασμένης Δευτέρας με τους περισσότερους αναλυτές να συμφωνούν ότι η αντίδραση το διήμερο Παρασκευή 2/8 και Δευτέρα 5/8 ήταν υπερβολική που δεν δικαιολογείται από τα πραγματικά δεδομένα.

Η_ανησυχια_παραμενιε_στο_ΧΑ_jpg

15
0

Ωστόσο η ανησυχία και ο φόβος για τις προοπτικές των αγορών παραμένουν κυρίαρχα όπως αποτυπώθηκε στο χθεσινό «γύρισμα» των αμερικανικών μετοχών στον απόηχο της απρόσμενα χαμηλής ζήτησης των 10 ετών αμερικανικών ομολόγων που διέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση,

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο S&P 500 χθες ενώ αποκόμιζε ισχυρά κέρδη έκλεισε τελικά με απώλειες -0,77% λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η χαμηλή ζήτηση για τα αμερικανικά ομόλογα.

Ισχυρή ήταν η αντίδραση και χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει και χθες με ισχυρή άνοδο (+1,94%) και τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος (+2,94%). Είχε προηγηθεί άνοδος του ΓΔ +1,98% την Τρίτη μετά το σοκ  του -6,28% στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Αν και η εγχώρια αγορά έχει πολλά ειδικά πλεονεκτήματα (σταθερό πολιτικό περιβάλλον, ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, ισχυρή εταιρική κερδοφορία, δυναμική ανάπτυξη των τραπεζών) στην παρούσα συγκυρία εκτιμάται ότι οι ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις θα καθορίσουν την τάση.

Τί προκάλεσε τη βουτιά στις αγορές

Τις πωλήσεις μετοχών που οδήγησαν σε ραγδαία πτώση τις αγορές σε όλο το κόσμο πυροδότησαν τα νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ όπου οι νέες θέσεις εργασίας που σχηματίστηκαν τον Ιούλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες των αναμενομένων δημιουργώντας ανησυχία ότι η υστέρηση αυτή ίσως αποτελεί ένδειξη για την  διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Παράλληλα τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο κάτω εύρος των εκτιμήσεων στοιχείο που επίσης βάρυνε το κλίμα προκαλώντας ρευστοποιήσεις δεδομένου μάλιστα ότι οι αποτιμήσεις των εν λόγω εταιριών βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα ενώ μέρος των τοποθετήσεων σε μετοχές του κλάδου έχει γίνει με δανεισμό στοιχείο που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Τέλος, το κερασάκι στην τούρτα, στην ολιγοήμερη χρηματιστηριακή κρίση προκάλεσε το λεγόμενο carry trade δηλαδή επενδυτές που δανείζονταν πολύ φτηνά από την Ιαπωνία σε ιαπωνικό γιεν και τοποθετούσαν κεφάλαια κυρίως στην Αμερική σε μετοχές και ομόλογα, εκμεταλλευόμενοι τα υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια. Τα νέα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ δημιούργησαν προσδοκίες για ταχύτερη μείωση επιτοκίων από τη FED γεγονός που έπληξε την ελκυστικότητα των συναλλαγών που βασίστηκαν σε δανεισμό γιεν. 

Παραμένουν κυρίαρχοι οι αγοραστές

Βραχύβια μοιάζει να είναι η επικράτηση των αρκούδων στις αγορές, με τις ανησυχίες να έχουν υποχωρήσει, αλλά να μην έχουν ακόμη εξαφανιστεί και τις μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο να ανακάμπτουν σταθερά μετά το sell off της Δευτέρας. 

Αποτέλεσμα των φόβων για ύφεση στην αμερικανική οικονομία, αλλά και έντονες ρευστοποιήσεις στις θέσεις curry trade για το γιέν, οδήγησαν στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987 τον ιαπωνικό Nikkei, σε χαμηλό έξι μηνών τις ευρωπαϊκές αγορές, στη χειρότερη πτώση 2ετίας τον S&P 500 και σε μία πραγματική βουτιά τον εγχώριο Γενικό Δείκτη. 

Ορισμένοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η διόρθωση στις αποτιμήσεις, κυρίως στη Wall Street, ήταν απαραίτητη και κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, με αιχμή την Τεχνητή Νοημοσύνη, με ορισμένους διεθνείς δείκτες να θεωρούνται υπεραγορασμένοι. 

Παράλληλα η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, τίναξε στον αέρα αρκετά χαρτοφυλάκια, τα οποία χρησιμοποιούν την τακτική του carry trade στο γιέν. Η ισχυρή άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος έναντι δολαρίου και ευρώ, ανάγκασε τους traders να κλείσουν θέσεις δεκάδων δισ. σε carry trade, ταράσσοντας τις ισορροπίες των αγορών. 

Με αρκετά ξεκάθαρο τρόπο, πάντως, η Τράπεζα της Ιαπωνίας φρόντισε να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι δεν σκοπεύει να ασκήσει μία επιθετική νομισματική πολιτική, με συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, συμβάλλοντας στην αντιστροφή του κλίματος. 

Αυτό που επισημαίνουν οι κορυφαίοι οίκοι είναι ότι το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών έως και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα είναι η μεταβλητότητα, με τον Σεπτέμβριο να θεωρείται κομβικός μήνας, καθώς αναμένεται ότι θα φέρει και την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed, με κάποιους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι και κατά 50 μονάδες βάσης. 

Πού στηρίχθηκε η ανάκαμψη 

Προκειμένου να έρθει η ηρεμία στις αγορές υπήρξε μεγάλη συμβολή τόσο των hedge funds, όσο και των θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι εφάρμοσαν την τακτική του «buy the dip». 

Βάσει δεδομένων που συγκέντρωσε η Goldman Sachs, τα hedge funds προχώρησαν σε ένα κρεσέντο αγορών, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2024. Από την πλευρά της η JPMorgan Chase σημειώνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές έριξαν στην αμερικανική αγορά περί των 14 δισ. δολαρίων στη διάρκεια μόλις μίας συνεδρίασης. 

Μερίδα επενδυτών, ακόμη, τονίζει ότι  η ανησυχία για την ύφεση που βοήθησε να οδηγηθεί ο δείκτης Nasdaq 100 σε διόρθωση και ο S&P 500 σε πτώση 7% από την κορυφή του είναι πρόωρη. Η περίοδος των κερδών έδειξε ότι οι εταιρείες του S&P 500 αύξησαν τα κέρδη τους κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο, με περισσότερο από το 80% των αναφερόμενων αποτελεσμάτων να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Όσον αφορά την ιστορία όλα δείχνουν ότι μία μεγάλη πτώση δημιουργεί ευκαιρίες. Από το 1980, ο δείκτης S&P 500 έχει επιτύχει μια μέση απόδοση 6% στους τρεις μήνες που ακολούθησαν μια πτώση 5% από ένα πρόσφατο υψηλό.

Πηγή:Businessdaily.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία