BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Ρευστοποίηση στο χρηματιστήριο λόγω της οικονομίας της Αμερικής

Βουτιά 626 μονάδων στον αμερικανικό Dow Jones. Απώλειες -4,3% στον ιαπωνικό Nikkei. Μεγάλη πτώση στα προσυμβόλαια του Stoxx 600. Αυτό είναι το κλίμα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών

xrimatistirio-768x513-1_5

11
0

Η ελληνική αγορά, εύλογα, αναμένεται να υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις και να υποχωρήσει προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη μια προσπάθεια αυτονόμησης.

Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία θυμίζει έντονα τα όσα ζήσαμε πριν περίπου έναν μήνα, όταν στις 5 Αυγούστου το παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων οδήγησε την Αθήνα σε μια βουτιά άνω του 6,2%.

Κάπως έτσι, ενόσω μέχρι πρότινος η υπέρβαση των 1.450 μονάδων έμοιαζε θέμα χρόνου, οι στηρίξεις των 1.400 μονάδων εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στο προσκήνιο, αποτελώντας το βασικό ανάχωμα του Γενικού Δείκτη.

Τι πυροδοτεί τις πιέσεις

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση των νεότερων εξελίξεων από το μέτωπο της απασχόλησης, συνιστούν τη βασική αιτία των ρευστοποιήσεων, επαναφέροντας τους φόβους για μια «ανώμαλη προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες παραδοσιακά επιδεικνύουν σαφή ευαισθησία στην πορεία και στην υγεία των μακροοικονομικών δεδομένων της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι χθεσινοβραδινές απώλειες της Wall Street ήταν οι μεγαλύτερες από το sell off της 5ης Αυγούστου, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα (>3%).

Όλα αυτά επιδρούν και στην Αθήνα, η οποία -παρά το σχετικά θετικό κλίμα στο εσωτερικό, ως απόρροια των αισιόδοξων εταιρικών μεγεθών και των νέων επιχειρηματικών deals– δεν είναι εύκολο να απορροφήσει τις εξωγενείς πιέσεις.

Έτσι, ο Σεπτέμβριος έρχεται να δείξει ευθύς εξαρχής τις άγριες διαθέσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον ευμετάβλητους μήνες του χρόνου.

Και μην ξεχνάμε ότι τις επόμενες ημέρες ακολουθούν οι κρίσιμες ετυμηγορίες των DBRS – Moody’s για την ελληνική οικονομία, αλλά και οι δρομολογούμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ & Ευρωζώνη.

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν

Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα εστιάσει στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ο οποίος χθες ανακοίνωσε την καταβολή προμερίσματος 0,6 ευρώ (μικτά), μετά τα ικανοποιητικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν, επίσης, τόσο η μετοχή της Aegean χάρη στο deal με τη Volotea, όσο και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία άντλησε 300 εκατ. Ευρώ από την έκδοση ομολόγου Tier 1.

Σήμερα, τέλος, είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Quest Συμμετοχών για το α’ εξάμηνο του 2024.

 Πηγή:Naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία