BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Από τις τραπεζικές μετοχές εξαρτάται η τάση στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτική άνοδος στην Wall Street, που δεδομένων των συνθηκών ισοδυναμεί με "νέα υψηλά", με τους επενδυτές να διαχειρίζονται ψύχραιμα και ορθολογικά την κατάσταση. Ανάλογα είχαν προηγηθεί οι ομόλογοι τους στα ευρωπαϊκά, ενεργώντας τόσο-όσο δικαιολογούσε η ροή των εξελίξεων στο φλέγον μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

ΧΑ

27
0

Αυτά εκτός, στις αναπτυγμένες αγορές γιατί στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαδικασία του placement, η οποία συνέπεσε με την ένταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή η πίεση που εκδηλώθηκε ήταν ασφυκτική. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία του placement ξεκίνησε με αρχικό εύρος 7,3-7,95 ευρώ, που τροποποιήθηκε για την Τρίτη στα 7,4-7,65 ευρώ, στο δε μέσον της Τετάρτης συγκεκριμενοποιήθηκε σε 7,55 ευρώ. Εύλογα οι εξελίξεις επηρέασαν το Χρηματιστήριο και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους. 

Οντως σε ένα 3ήμερο στο "ρηχό" ΧΑ ήρθαν τα πάνω-κάτω, στην κυριολεξία την ώρα που στα διεθνή χρηματιστήρια οι επενδυτές επεδείκνυαν τόση ψυχραιμία όση επέτρεπαν οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Τι μέλλει γενέσθαι, κατ' αρχήν σήμερα-αύριο; Στα της Εθνικής- που είναι το σημείο αναφοράς των ημερών- σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου το 60% του placement καλύφθηκε από long term ξένους επενδυτές, με το 40% στα χέρια hedge funds. Στα 7,65 ευρώ η μετοχή, στο μείον 2,02% η εβδομαδιαία διόρθωση και ζητούμενη η στάση κυρίως των διαχειριστών hedge funds, καθώς η διαφορά των 0,10/μτχ τους δίνει περιθώριο να ρευστοποιήσουν ακόμη και σήμερα. Στα 1,975 ευρώ η μετοχή της Eurobank με απώλειες 7,02% σε εβδομαδιαία μέτρηση, στα 1,49 της Alpha BankΑΛΦΑ 0,00% με 8,31% και στα 3,72 ευρώ της Πειραιώς με απώλειες 5,82%, πάντα σε εβδομαδιαίο.

Στις 3.457,52 (-1,49%) ο FTSE 25 κατά 3,68% χαμηλότερα σε διάστημα εβδομάδας, καθώς το κύμα ρευστοποιήσεων στα τραπεζικά παρέσυρε την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Ενδεικτικό πως σε εβδομαδιαία μέτρηση, μόλις 2 ήταν οι μετοχές με θετικό πρόσημο: Coca Cola HBC στα 32,36 ευρώ- που "επιστρατεύθηκε" ως αντιστάθμιση με 1,38% στην χθεσινή συνεδρίαση και οριακά 0,05% σε εβδομαδιαία.

Η άλλη μετοχή survivor είναι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 19,51 ευρώ-με 0,05% τόσο εχθές όσο και εβδομαδιαία. "Κλειδί" η επικείμενη πώληση, στην γ.σ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις 23 Οκτωβρίου θα αποφασισθεί η πώληση και μεταβίβαση προς την Masdar Hellas το σύνολο των μετοχών έκδοσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Στην τελική ευθεία για την αμκ ύψους 200 εκατ. της Cenergy Holdings, μετά την χθεσινή έγκριση με ζητούμενο τον πρόσφορο χρόνο για την υλοποίησή της. "Κλειδί" η αποτίμηση, ζητούμενο ένα μέγεθος μεγαλύτερο των 2 δισ. και η σχετική ηρεμία στην αγορά. Στα 1,861 δισ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, για μέσα στον Οκτώβριο ο σχεδιασμός των αναδόχων, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί επί του πεδίου.

 Πηγή:Euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία