Ηπτώση των μετοχών από τις αρχές Αυγούστου, έστρεψαν, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τους επενδυτές στα ομόλογα τα οποία, μάλιστα, χρησιμοποιούν ως hedging έναντι και των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Η πανάρχαια σχέση μεταξύ μετοχών και ομολόγων - όπου το σταθερό εισόδημα αντισταθμίζει τις ζημίες όταν οι μετοχές πέφτουν - είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικά το 2022, όταν αυτός ο συσχετισμός κατέρρευσε ολοσχερώς καθώς τα ομόλογα απέτυχαν να παρέχουν απολύτως προστασία εν μέσω της διολίσθησης των μετοχών.
Όμως, ενώ το ξεπούλημα τότε πυροδοτήθηκε από ένα ξέσπασμα πληθωρισμού και τον αγώνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τον ελέγξει αυξάνοντας τα επιτόκια, αυτή η τελευταία πτώση των μετοχών πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον φόβο ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, ως αποτέλεσμα, έχουν αυξηθεί γρήγορα και τα ομόλογα πάνε πολύ καλά σε αυτό το περιβάλλον.
Καθώς ο δείκτης S&P 500 έχασε περίπου 6% τις πρώτες τρεις ημέρες συνεδριάσεις του Αυγούστου, η αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσε κέρδη σχεδόν 2%. Αυτό επέτρεψε στους επενδυτές με το 60% των περιουσιακών τους στοιχείων σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα - μια παλιά στρατηγική για την οικοδόμηση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με λιγότερη αστάθεια - να έχουν καλύτερη απόδοση από αυτούς που είχαν εμπιστευτεί μόνο τις μετοχές.
Τα ομόλογα θα διέγραφαν τελικά μεγάλο μέρος των κερδών τους καθώς οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά το ευρύτερο σημείο - ότι το σταθερό εισόδημα λειτούργησε ως αντιστάθμιση σε μια στιγμή χάους της αγοράς - παραμένει.
Παρ' όλο τον ενθουσιασμό για τα ομόλογα σήμερα, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι όπως ο Μπιλ Έιγκεν που διστάζουν να επιστρέψουν στην αγορά.
Ο Έιγκεν, ο οποίος διαχειρίζεται το JPMorgan Strategic Income Opportunities Fund, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει κρατήσει περισσότερα από τα μισά από αυτά σε μετρητά - κυρίως σε money market funds, που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμα με μετρητά. «Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι μικρές και σταδιακές», εκτιμά και προσθέτει ότι «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ομόλογα ως μέσο αντιστάθμισης κινδύνου είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε πληθωριστικό περιβάλλον».
Πηγή:Businessdaily.gr