BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αναταράξεις από πιθανή νέα αύξηση επιτοκίων στην Ιαπωνία

Νέος χάος προβλέπει στις αγορές, η Societe Generale, προειδοποιώντας ότι το χαοτικό κλείσιμο θέσεων στο carry trade του γιεν, που προκάλεσε το χειρότερο sell off των τελευταίων δύο ετών τον Αύγουστο, μπορεί να μην έχει τελειώσει.

sddefault_6

20
0

Η ευρωπαϊκή τράπεζα επισήμανε την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, εξέλιξη που συγκλόνισε τις αγορές στις αρχές Αυγούστου. Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν μετά την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα στα τέλη Ιουλίου. Η κίνηση αυτή προκάλεσε το κλείσιμο θέσεων στο carry-trade του γιεν, μιας δημοφιλούς στρατηγικής κατά την οποία οι επενδυτές δανείζονταν χρήματα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία για να τα επενδύσουν σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι αμερικανικές μετοχές.

Οι επιπτώσεις αυτού του sell off έχουν υποχωρήσει, με τους κυριότερους δείκτες των ΗΠΑ να έχουν ανακτήσει τις απώλειές τους κατά τον τελευταίο μήνα. Αλλά περισσότερες αναταράξεις θα μπορούσαν να έρθουν, καθώς τα επιτόκια στην Ιαπωνία φαίνονται έτοιμα να «εξομαλυνθούν» έπειτα από δεκαετίες αποπληθωρισμού, σύμφωνα με τον Albert Edwards της Societe Generale.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναβοσβήνει επίσης ελπιδοφόρα σημάδια που δείχνουν ότι μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων είναι σε εξέλιξη. Η αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία μόλις ξεπέρασε την αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, σημείωσε ο Edwards.

«Πάντα προτρέπαμε τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την Ιαπωνία, καθώς είναι σταθερά ο προπομπός των μεγάλων κινήσεων της αγοράς», ανέφερε ο Edwards σε ενημερωτικό του σημείωμα προς τους πελάτες του την Τρίτη. «Οποιαδήποτε ομαλοποίηση των ιαπωνικών επιτοκίων θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά... Όχι μόνο βραχυπρόθεσμα (με το κλείσιμο θέσεων στο carry trade του γιεν) αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς τα υψηλότερα ιαπωνικά επιτόκια θα περιόριζαν την εξαγωγή επενδυτικών ροών», πρόσθεσε αργότερα.

Ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη εκμεταλλευτεί αυτό το ενδεχόμενο, με σημαντικό αριθμό επενδυτών να κλείνουν τις βραχυπρόθεσμες θέσεις τους στο γιεν τους τελευταίους μήνες. Το καθαρό ανοιχτό ενδιαφέρον αυξήθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της SocGen, γεγονός που δείχνει ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν σορτάρουν πλέον το ιαπωνικό νόμισμα.

Οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, φαίνονται δύσκολες, δήλωσε ο Edwards, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει τις αμερικανικές μετοχές. Ο ίδιος επεσήμανε την εξασθένηση της αμερικανικής αγοράς εργασίας κατά το τελευταίο έτος και τη μείωση της αισιοδοξίας για τα κέρδη στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων του S&P 500 τα τελευταία χρόνια.

«Μπορεί το carry trade του γιεν να έχει ακόμα πόδια; Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά την άλλη πλευρά του carry trade του γιεν, όπου μια πτώση των τιμών της τεχνολογίας μπορεί επίσης να διαλύσει το trade. Παρακολουθούμε στενά την πτώση της αισιοδοξίας των τεχνολογικών EPS στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Edwards.

Ο Edwards κάνει λόγο για ύφεση και χρηματιστηριακό κραχ στις ΗΠΑ εδώ και μήνες, ακόμη και όταν πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η οικονομία γενικά παραμένει σε σταθερή βάση. Το ΑΕΠ ξεπέρασε τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός συνέχισε να ψύχεται. Οι προσλήψεις, εν τω μεταξύ, παραμένουν θετικές, με το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται, αλλά να παραμένει κοντά σε χαμηλά πολλών δεκαετιών τον Ιούλιο.

Πηγή: bankingnews

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία