BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αναβολή στην αύξηση παραγωγής πετρελαίου σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ + βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την καθυστέρηση της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου μετά την πτώση των τιμών εν μέσω εύθραυστης ζήτησης.

opec-petrelaio_4

17
0

Τα βασικά μέλη του συνασπισμού πιθανότατα δεν θα προχωρήσουν στην προγραμματισμένη αύξηση κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο. Συζητούν επίσης την αναβολή παρόμοιων μηνιαίων αυξήσεων που έχουν επίσης προγραμματιστεί για φέτος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Η επανεξέταση ήρθε αφού οι τιμές του αργού υποχώρησαν κάτω από τα 73 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2023, μετά από δυσμενή οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ, τους μεγαλύτερους καταναλωτές. Αυτό προσφέρει στους καταναλωτές κάποια ανακούφιση μετά από χρόνια αχαλίνωτου πληθωρισμού, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι πολύ χαμηλά για τους Σαουδάραβες και άλλους στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών για να καλύψουν τις κρατικές τους δαπάνες.

Υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τον Ιούνιο σε έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακή αποκατάσταση των προμηθειών που έχουν σταματήσει από το 2022. Αλλά αμφιταλαντεύτηκε αμέσως μόλις αποκαλύφθηκε το σχέδιο, τονίζοντας επανειλημμένα ότι οι αυξήσεις θα μπορούσαν να «παγώσουν ή να αντιστραφούν», αν χρειαστεί. Μια σημαντική διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη φάνηκε να προσφέρει στην ομάδα χώρο για να προχωρήσει, αλλά τα μέλη κλίνουν τώρα προς την προσοχή.

Η αναβολή της αύξησης θα μπορούσε να αποτρέψει το πλεόνασμα που περίμεναν για το τέταρτο τρίμηνο εξέχοντες παρατηρητές της αγοράς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ο εμπορικός γίγαντας Trafigura Group. Αντίθετα, το άνοιγμα των βρυσών θα μπορούσε να δρομολογήσει μια πτώση προς τα 50 δολάρια το βαρέλι, προειδοποίησε η Citigroup Inc.

«Ο ΟΠΕΚ+ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δυαδική επιλογή μεταξύ της καθυστέρησης του tapering και της υπομονής μιας άτακτης πτώσης της τιμής του αργού», δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος του συμβούλου Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Φαίνεται να κλίνει προς το πρώτο, όπως πάντα προειδοποιούσε ότι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση».

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ έδιναν σήμα ότι η προγραμματισμένη ενίσχυση παρέμενε σε καλό δρόμο.

Η παραγωγή στη Λιβύη μειώθηκε στο μισό την περασμένη εβδομάδα, αφού οι αρχές στην ανατολική περιοχή έκλεισαν περισσότερα από 500.000 βαρέλια ημερησίως μετά από μια σύγκρουση με την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.

Η διακοπή ήρθε να προστεθεί στη διακοπή της λειτουργίας του μεγαλύτερου πετρελαϊκού πεδίου της Λιβύης, του Sharara, νωρίτερα τον Αύγουστο.

Αλλά την Τρίτη, ο Sadiq Al-Kabir – ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, η απόπειρα απομάκρυνσης του οποίου προκάλεσε την κρίση – δήλωσε ότι υπάρχουν «ισχυρές» ενδείξεις ότι οι πολιτικές παρατάξεις πλησιάζουν σε συμφωνία για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ σημείωσαν βουτιά 5% και οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ+ άλλαξαν θέση, λέγοντας ότι οι συζητήσεις για την καθυστέρηση της αύξησης της προσφοράς της ομάδας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενώ οι παγκόσμιες αγορές αργού είναι επί του παρόντος σφιχτές εν μέσω της καλοκαιρινής κινητήριας ζήτησης, πρόκειται να χαλαρώσουν σημαντικά μόλις περάσει η εποχιακή κορύφωση της κατανάλωσης.

Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι οι κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης σβήνουν, με τη δραστηριότητα των εργοστασίων να συρρικνώνεται για τέταρτο μήνα και την αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών να μειώνεται. Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρουσίασε συρρίκνωση για πέμπτο συνεχή μήνα.

Ο οδικός χάρτης του ΟΠΕΚ+ περιγράφει τη σταδιακή επιστροφή των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως τα τέλη του 2025. Η ομάδα θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην επόμενη μηνιαία δόση προσφοράς, η οποία έχει οριστεί για τον Νοέμβριο. Μια ηλεκτρονική συνεδρίαση του οργάνου αναθεώρησης, της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης, έχει προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου.

 Πηγή:Newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία