BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Οι καιρικοί κίνδυνοι αλλάζουν τις προοπτικές ζήτηση για το αργό

Άνοδο σημειώνουν την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου οι τιμές του πετρελαίου από το χαμηλότερο κλείσιμο από το 2021, αφού οι ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες ώθησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κοντά σε επίπεδα που θεωρούνται υπερπουλημένα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους καιρικούς κινδύνους και στις εκθέσεις αυτής της εβδομάδας που μπορεί να αποσαφηνίσουν τις προοπτικές της ζήτησης.

shutterstock_570849316-scaled-e1645699349523

17
0

Το μπρεντ σκαρφάλωσε προς τα 72 δολάρια το βαρέλι μετά από απώλειες σχεδόν 10% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το West Texas Intermediate ήταν πάνω από τα 68 δολάρια.

Συγκεκριμένα, το μπρεντ για διακανονισμό του Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά 1% στα 71,78 δολάρια στη Σιγκαπούρη, αναφέρει το Bloomberg. Το αμερικανικό WTI για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 1,1% στα 68,39 δολάρια το βαρέλι.

Οι πρόσφατες απώλειες του πετρελαίου οφείλονται στις ενδείξεις επιβράδυνσης στις ΗΠΑ και την Κίνα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζήτηση σε μια περίοδο άφθονης προσφοράς. Αυτό άφησε τον δείκτη  14 ημερών στο 31, ένα μήνυμα ότι οι απώλειες μπορεί να έχουν υπερβεί τα όρια.

Οι έμποροι θα λάβουν πολλές πληροφορίες για την αγορά αυτή την εβδομάδα, καθώς τρεις εξέχοντες φορείς προβλέψεων – ο ΟΠΕΚ, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας – δημοσιεύουν μηνιαίες προβλέψεις. Επιπλέον, στη Σιγκαπούρη πραγματοποιείται το Asia Pacific Petroleum Conference, μια σημαντική συγκέντρωση του κλάδου.

Οι ανησυχίες για τον καιρό ήταν επίσης στο προσκήνιο, με πιθανούς κινδύνους για την προσφορά. Ένα σύστημα καταιγίδας στον Κόλπο του Μεξικού προβλέπεται να ενισχυθεί σε τυφώνα στις αρχές της εβδομάδας και θα μπορούσε να απειλήσει την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, διακόπτοντας ενδεχομένως την παραγωγή και αναγκάζοντας τα πληρώματα να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις.

Το αργό έχει σημειώσει πτώση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, καθώς η ευρύτερη διάθεση της αγοράς έγινε πιο πτωτική, ενώνοντας άλλα εμπορεύματα και μετοχές σε ένα ευρύ ξεπούλημα που έχει τρομάξει τους επενδυτές. Υπήρξε επίσης εκτεταμένη υποχώρηση στις αγορές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής βενζίνης και του ευρωπαϊκού ντίζελ. Η αδυναμία ώθησε τον ΟΠΕΚ+ να αναβάλει κατά δύο μήνες το σχέδιο για χαλάρωση των περιορισμών της προσφοράς.

«Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει την έναρξη της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής του σηματοδοτεί ότι η ομάδα παραγωγών παραμένει επικεντρωμένη στην εξισορρόπηση της αγοράς», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένου του Μάρτιν Ρατς, μειώνοντας τις προβλέψεις για το μπρεντ στα 75 δολάρια το βαρέλι για καθένα από τα επόμενα πέντε τρίμηνα. «Εκτός αν η ζήτηση αποδυναμωθεί περισσότερο, εκτιμούμε ότι το μπρεντ πιθανότατα παραμένει  γύρω από την περιοχή των 75 δολαρίων».

Τα κέρδη στην αρχή της εβδομάδας ήρθε παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμολόγηση του Arab Light για την κύρια αγορά της στην Ασία τον επόμενο μήνα, αντανακλώντας τις κακές προοπτικές της ζήτησης. Η κρατική Saudi Aramco μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης του Arab Light για τους αγοραστές στην Ασία κατά 70 σεντς στα 1,30 δολάρια το βαρέλι έναντι του περιφερειακού δείκτη αναφοράς, σύμφωνα με  κατάλογο τιμών που είδε το Bloomberg.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία