Οι αυξήσεις στις τιμές διαμορφώνονται πλέον μόλις μία ανάσα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%) γεγονός που επιτρέπει νέες παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική με περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό αυτό ήταν 5,2%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4% τον Αύγουστο του 2024, από 2,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,9%.
Χαμηλός και υψηλός πληθωρισμός
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία , τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (1,1%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), στο Βέλγιο (4,3%) και στην Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,2%, αυξημένος από το 3% που είχε καταγράψει τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την Eurostat το Αύγουστο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 ποσοστιαίες μονάδες) και την ενέργεια (-0,29 π.μ.)
H ανάπτυξη
Υπενθυμίζεται ότι η ανάπτυξη στη ευρωζώνη διαμορφώθηκε το β΄τριμηνο χαμηλότερα από το προσδοκώμενο αναπτύχθηκε.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat στις 6 Σεπτεμβρίου, η οικονομία του μπλοκ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% το β’ τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ στις αρχικές εκτιμήσεις αναμενόταν ανάπτυξη 0,3%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη έφτασε το 0,6%.
Τα στοιχεία
H ιδιωτική κατανάλωση, που θεωρείται βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δεν κατάφερε να τονωθεί στην αναφερόμενη περίοδο (μειώθηκε 0,1%).
Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (μετά από +2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).
Η Πολωνία (+1,5%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+1,1%) και την Ολλανδία (+1,0%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-1,0%), τη Λετονία (-0,9%) και την Αυστρία (-0,4%).
Πηγή:Ot.gr