BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Που θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον μήνα Οκτώβριο

Σημαντική πτώση κατέγραψε το Σεπτέμβριο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, γεγονός που προμηνύει ανάλογη μείωση και για τα τιμολόγια του Οκτωβρίου τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο από τους παρόχους.

ilektriki-energeia-pylwnes-deddie-910x521_5

11
0

Έτσι μετά από μια περίοδο αναταραχής η οποία κράτησε πάνω από 2 μήνες, η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας και οι τιμές εξομαλύνονται και υποχωρούν σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το μήνα που ολοκληρώνεται, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ημέρας, ο μέσος όρος της τιμής χονδρικής για το ρεύμα το Σεπτέμβριο διαμορφώνεται στα 112,35 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο η αντίστοιχη τιμή ήταν 17,5 ευρώ υψηλότερα στα 129,83 ευρώ η μεγαβατώρα. Καταγράφεται δηλαδή μια υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος της τάξης του 13,4%.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο του έτους, που είναι στα 122,45 ευρώ η μεγαβατώρα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αγορά επανέρχεται μετά την κρίση των τελευταίων μηνών. 

Τι σημαίνει αυτή η εξομάλυνση για τα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν από τους παρόχους αύριο; Το Σεπτέμβριο το τιμολόγιο του μεγαλύτερου παρόχου της ΔΕΗ ήταν στα 15,94 λεπτά η κιλοβατώρα (στην τιμή αυτή εφαρμόστηκε επιπλέον κρατική επιδότηση στο 1,4 λεπτό η κιλοβατώρα). Εάν περάσει το σύνολο της υποχώρησης της χονδρεμπορικής τιμής στα τιμολόγια του Οκτωβρίου τότε η τιμή Οκτωβρίου για τη ΔΕΗ θα πέσει κάτω από τα 14 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν τον περασμένο Ιούλιο, πριν την έκρηξη των τιμών που ακολούθησε το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου. Σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι σαφές ότι δε θα χρειαστεί η κυβέρνηση να ανακοινώσει εκ νέου επιδοτήσεις για το μήνα Οκτώβριο, με δεδομένο ότι ο πήχης για την ενεργοποίηση της κρατικής αρωγής προς τα νοικοκυριά έχει τεθεί στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για τον τρέχοντα μήνα, όπου πάλι είχαμε μείωση της χονδρεμπορικής τιμής σε μικρότερη κλίμακα (4,2%) 5 εταιρείες είχαν μειώσει τα τιμολόγιά τους (ZeniΘ, Solar Energy, OTE Estate και Eunice) ενώ σταθερά τιμολόγια είχαν κρατήσει οι εταιρείες Elpedison, ΗΡΩΝ, Protergia, Volterra και NRG.

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία