BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Φρενάρισμα στην Ευρωπαϊκή οικονομία βλέπει o οίκος ING

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία προχωρά η ING, καθώς διαπιστώνει ότι κατεβάζει ταχύτατα ρυθμούς, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα εισέλθει σε στασιμότητα τον χειμώνα. Αντίθετα, ο επενδυτικός οίκος εμφανίζεται πιο αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, περιμένει ανάπτυξη 2,1% φέτος (από 1,7% προηγουμένως), 1,7% το 2025 (όπως και προηγουμένως) και 2% το 2026 (από 1,9%).

ing2_1011842c

10
0

Για την Ευρωζώνη, η ING περιμένει ανάπτυξη 0,6% τόσο για το 2024 όσο και για το 2025, με τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς να έχουν υποβαθμιστεί από το 0,9%. Για το 2026 αναμένονται κάπως καλύτεροι ρυθμοί, της τάξης του 1,3%. 

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το τέταρτο τρίμηνο ξεκινά αδύναμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, με τον PMI και τον δείκτη οικονομικού κλίματος να χάνουν έδαφος τον Σεπτέμβριο και να δείχνουν επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ελπίδες για τόνωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών λόγω των υψηλότερων μισθών θα πρέπει να μετριαστούν, καθώς το ποσοστό των αποταμιεύσεων αυξήθηκε για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου και πλέον διαμορφώνεται στο 15,66% του διαθέσιμου εισοδήματος, όταν ο μέσος όρος των τελευταίων 25 ετών είναι 13,45%.

Οι αναλυτές της ING δεν ξαφνιάζονται από τα στοιχεία αυτά, με δεδομένο ότι οι προσδοκίες για την ανεργία αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022. Εάν σε αυτή την κατάσταση προστεθούν και οι γεωπολιτικές εντάσεις, είναι σαφές ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη κλονίζεται.

Με τις προοπτικές τόσο της βιομηχανίας όσο και των κατασκευών να εμφανίζονται χλωμές, η ING εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα τραβήξει χειρόφρενο το τέταρτο τρίμηνο και μια ισχνή ανάκαμψη θα ξεκινήσει μόνο από το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Πέφτει ο πληθωρισμός

Τα καλά νέα είναι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί ακόμα και στον τομέα των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η ING να βλέπει τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,3% φέτος και εντός του στόχου της ΕΚΤ για 2% το 2025.

«Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν, φυσικά, να ωθήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα, αλλά δεν αναμένουμε ότι αυτό θα έχει διάρκεια», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,9% φέτος και στο 2,2% το 2025.

Μειώσεις επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ING αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τα επιτόκια. Με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο και την οικονομία να εξασθενεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας και μετά να συνεχίσει να τα μειώνει σε κάθε συνεδρίασή της, ώσπου το επιτόκιο καταθέσεων να φτάσει στο 2%.

Πηγή:Moneyreview.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία