Εδώ και δύο χρόνια, η οικονομία του μπλοκ αναπτύσσεται με τον βραδύτερο δυνατό ρυθμό και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν μειώσει επανειλημμένως τις προβλέψεις τους για ανάκαμψη, προκαλώντας αμφιβολίες ότι μπορεί και να μην έρθει τελικά ποτέ.
«Οι δύο εκθέσεις αποτελούν περισσότερο ενθαρρυντικά σημάδια παρά ενδείξεις ότι η στροφή θα είναι ισχυρότερη», δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan, Greg Fuzesi.
Τα δάνεια -σε απόλυτους αριθμούς- διαμορφώθηκαν σε σχετικά μέτρια επίπεδα, όμως τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 9 δισ. ευρώ και προς τις επιχειρήσεις κατά 19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Πρόσφατη έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε ότι ο όγκος των δανείων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, ιδίως στα στεγαστικά, καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα ιστορικά υψηλά και οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι το επιτόκιο αναφοράς θα φτάσει κάτω από το 2%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση που έκανε νωρίτερα το 2024.
Στο μεταξύ, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε περισσότερο από το προσδοκώμενο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, παρέχοντας μια μικρή ανάσα για την οικονομία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα καταγράψει συρρίκνωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το Ifo δήλωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στις 86,5 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 85,4 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα. «Η σημερινή ανάκαμψη στο επιχειρηματικό κλίμα του Ifo στέλνει μήνυμα εναντίον μιας βαθιάς ύφεσης», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank, Joerg Kraemer. «Το πιθανότερο σενάριο παραμένει μια στασιμότητα στο εξάμηνο του χειμώνα, ακολουθούμενη από μια αναιμική ανάκαμψη από την άνοιξη και μετά», προσέθεσε ο ίδιος.
Δεν ήταν δυνατό να υπάρξει μια πιο ισχυρή ανάκαμψη, όμως, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έπαιρνε αποφασιστικά μέτρα εναντίον της κατάρρευσης της ανταγωνιστικότητάς της, τόνισε ο Kraemer.
Εκτός αυτών των στοιχείων, περαιτέρω ένδειξη αισιοδοξίας με τη μελλοντική ανάπτυξη αποτέλεσε και η αύξηση της προσφοράς χρήματος (ο δείκτης Μ3). Συγκεκριμένα ενισχύθηκε κατά 3,2%, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2022.
Πηγή:Moneyreview.gr