BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Μειωμένα θα είναι τα πράσινα τιμολόγια τον Νοέμβριο

Χαμηλότερες τιμές από αυτές του Οκτωβρίου για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει τον Νοέμβριο η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής του τρέχοντος μηνός σχεδόν κατά 20% σε σύγκριση με τη μέση χονδρεμπορική τιμή του Σεπτεμβρίου.

ρευμα-1__1_

78
1

Oι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα τις τιμές των πράσινων τιμολογίων και η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι θα κινηθούν πτωτικά, ακολουθώντας το παράδειγμα των δύο μεγάλων ιδιωτών παρόχων Protergia και Ηρων.

Η Protergia ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μείωση της χρέωσης της κιλοβατώρας στα 14,9 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιό της, χαμηλότερα κατά 7% σε σχέση με τη χρέωση του Οκτωβρίου. Σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 13,5% προχώρησε η Ηρων, η οποία ανακοίνωσε χθες τιμή χρέωσης κιλοβατώρας για το πράσινο τιμολόγιο του Νοεμβρίου στα 13,5 λεπτά.

Πτωτικά, αλλά συγκρατημένα αναμένεται να κινηθεί και η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, με τη χρέωση της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιό της να έχει «κλειδώσει» σύμφωνα με πληροφορίες στα 14,08 λεπτά. Οι μειώσεις των τριών μεγάλων παρόχων της αγοράς είναι συγκρατημένες σε σχέση με την αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής του Οκτωβρίου, που υποχώρησε στα 90,5 ευρώ/μεγαβατώρα από 112,35 ευρώ/μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο.

Οι πάροχοι φαίνεται να έλαβαν υπόψη τους και τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF (τα προθεσμιακά συμβόλαια έως και τον επόμενο Μάρτιο κινούνται πάνω από τα 41 ευρώ/μεγαβατώρα), αλλά και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το έλλειμμα ενέργειας στην αγορά της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα.

Η επίσημη ανακοίνωση του ENTSO-E ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία κατά 400 MW, στα 2,1 GW, από 1ης ∆εκεμβρίου έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης των τιμών τη χειμερινή περίοδο στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αντίστοιχης με αυτήν του θέρους, όπου οι τιμές στις ώρες αιχμής στον γεωγραφικό άξονα από Ουγγαρία μέχρι και Ελλάδα έφθασαν έως και τα 1.000 ευρώ/μεγαβατώρα. Η αύξηση των εισαγωγών θα προέλθει μέσω των ηλεκτρικών συστημάτων Πολωνίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας. ∆εδομένου ότι υπάρχει σύζευξη της αγοράς της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα, οι συνθήκες που θα επικρατήσουν δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την ελληνική αγορά, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και φέτος το καλοκαίρι.

Το ενδεχόμενο ενός τέτοιου κινδύνου ανέδειξε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την παρέμβασή της στην πρόσφατη σύνοδο των χωρών της περιοχής (CESEC), καλώντας τις Βρυξέλλες να κινηθούν άμεσα στην κατεύθυνση λήψης προληπτικών μέτρων για τη θωράκιση των καταναλωτών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινή πρόταση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για τη θέσπιση ενός μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά, που θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περιόδους αύξησης των τιμών, δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τις Βρυξέλλες. Το εύρος των τιμών στην περίπτωση μιας νέας αυξητικής τάσης μέσα στον χειμώνα θα εξαρτηθεί από την αύξηση της ζήτησης για θέρμανση αλλά και την πιθανή λόγω χαμηλών θερμοκρασιών μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ. 

Πηγή:Moneyreview.gr

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία