Μάλιστα σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον τα τμήματα διαχείρισης των
ενεργειακών εταιρειών παίζουν κομβικό ρόλο καθώς καλούνται να λάβουν καίριες αποφάσεις αξιολογώντας όλα τα δεδομένα προκειμένου να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατές τιμές για το πελατολόγιο που διαχειρίζονται. Για παράδειγμα εάν η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές θα πέσουν τότε είναι πιο συμφέρουσα η αγορά ενέργειας από την spot αγορά. Εάν αντίθετα η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά τότε είναι προτιμότερο για τις εταιρείες να προαγοράσουν την ενέργειά τους με προθεσμιακά συμβόλαια, ώστε να κάνουν hedging και να προφυλαχθούν. Εάν ληφθούν λάθος αποφάσεις, τότε οι εταιρείες θα κληθούν να πωλήσουν την ενέργειά τους προς τους καταναλωτές είτε με ζημιά είτε μετακυλύοντας το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους, κάτι που σε μια ανταγωνιστική αγορά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μεριδίου αγοράς. Και βέβαια σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς οι αποφάσεις δεν είναι "άσπρο – μαύρο" και ο προτιμότερος δρόμος είναι ένα μέρος των αναγκών των εταιρειών να καλύπτεται με προαγορές ενέργειας και ένα μέρος με αγορές από τη spot αγορά.
Τώρα, με βάση αυτά τα δεδομένα, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα τμήματα energy management μεγάλων εταιρειών για τον τρέχοντα μήνα έχουν προχωρήσει σε σημαντικές προαγορές ενέργειας προκειμένου να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους. Τι σημαίνει αυτή η κίνηση πρακτικά; Ότι τα συγκεκριμένα τμήματα ενεργειακής διαχείρισης έχοντας αναλύσει τα δεδομένα της αγοράς για το μήνα Νοέμβριο έχουν καταλήξει ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες για αύξηση των τιμών χονδρικής του ρεύματος. Και για αυτό το λόγο θέλουν να περιορίσουν κατά το δυνατό τις ανάγκες για αγορές από τη spot αγορά, ούτως ώστε να διασφαλίσουν αφενός καλύτερες τιμές για τους πελάτες τους, αφετέρου μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για την εταιρεία τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τιμές εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά τον μήνα που διανύουμε καθώς αναμένεται η αύξηση της ζήτησης λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και της μείωσης της θερμοκρασίας. Εκτός όμως από το γεγονός ότι παραδοσιακά ο Νοέμβριος είναι μήνας που ανεβαίνει η κατανάλωση ρεύματος, ένας ακόμη λόγος είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν στα τέλη Οκτωβρίου ανοδική τροχιά φτάνοντας μέχρι και τα 43 ευρώ η μεγαβατώρα. Καθώς το υψηλότερο κόστος του αερίου φτάνει με καθυστέρηση στην ελληνική αγορά, αναμένεται να ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό σύστημα τις επόμενες ημέρες ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές.
Εφόσον επαληθευτούν τα σενάρια για αύξηση της τιμής χονδρικής του ρεύματος το μήνα Νοέμβριο, τότε το υψηλότερο κόστος αναμένεται να περάσει στη λιανική, δηλαδή στα τιμολόγια των καταναλωτών τον επόμενο μήνα, δηλαδή το Δεκέμβριο. Δηλαδή, μετά από ένα τρίμηνο σταθεροποίησης και υποχώρησης των τιμών από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο, αναμένεται να ακολουθήσουν αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι τιμές χονδρικής παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, οι οποίες λόγω της "ιδιαιτερότητας" της ελληνικής αγοράς περνάνε αυτόματα στους καταναλωτές, γεγονός που συνιστά στρέβλωση.
Πηγή:Capital.gr
16-11-2024 18:03Στεφανος
Μας ζαλισατε τα α.........α κάθε μήνα πάνω κατω
Απάντηση