Η επιστροφή του Ντόναλτ Τραμπ στον Λευκό και η απόλυτη επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο έχει χτυπήσει καμπανάκι στην Γηραία Ήπειρο καθώς στην οικονομική ατζέντα του νέου προέδρου η επιβολή δασμών βρίσκεται στην κορυφή και έχει φουντώσει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία του ευρώ, που πασχίζει να βρει ρυθμούς ανάπτυξης.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 6% στα 1,05% δολάρια από τα υψηλά χρόνου τον Σεπτέμβριο, όταν οι αποδυναμωμένες οικονομικές προοπτικές φρέναραν την πορεία του.
Το Reuters σε ανάλυση του εξηγεί τους καταλύτες για την κίνηση του ευρώ και τι σημαίνει για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την ΕΚΤ και τις αγορές συναλλάγματος η απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.
Θα μπορούσε το ευρώ να φτάσει το ένα δολάριο;
Είναι πιθανό, αναφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείο, καθώς η ισοτιμία απέχει μόλις 5% και το ευρώ έχει διαπραγματευτεί και στο παρελθόν κάτω από αυτό το επίπεδο. Μία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ξανά για λίγους μήνες το 2022, όταν τα επιτόκια των ΗΠΑ αυξάνονταν ταχύτερα από εκείνα της ευρωζώνης, με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με την αύξηση των τιμών της ενέργειας που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για τους traders, το ένα δολάριο είναι ένα βασικό ψυχολογικό επίπεδο. Έτσι, η υποχώρηση κάτω από αυτό το επίπεδο εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει το αρνητικό κλίμα για το ευρώ, οδηγώντας σε περαιτέρω υποτίμηση.
Μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan και η Deutsche Bank προβλέπουν ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει η ισοτιμία, ανάλογα με την έκταση των δασμών. Οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν επίσης να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και να επιβραδύνουν το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από την Fed, καθιστώντας το δολάριο δυνητικά πιο ελκυστικό από το ευρώ.
Τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;
Ένα αδύναμο νόμισμα συνήθως αυξάνει το κόστος των εισαγωγών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των πρώτων υλών, επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό.
Από τότε που έφτασε σε διψήφια νούμερα πριν από δύο χρόνια, ο πληθωρισμός έχει «μειωθεί γρήγορα» οπότε το πλήγμα στις τιμές από την αδυναμία του νομίσματος δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη ανησυχία προς το παρόν. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο του 2% το επόμενο έτος μετά από κάποια μεταβλητότητα στο τέλος του 2024.
Αντίθετα, η πτώση του ευρώ καθιστά τις εξαγωγές φθηνότερες, που είναι καλά νέα για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τις βιομηχανίες και τα καταστήματα πολυτελών ειδών λιανικής πώλησης, για παράδειγμα, καθώς και για τους ιδιώτες ή τους επενδυτές με εισοδήματα στο εξωτερικό.
Είναι ιδιαίτερα θετικό νέο για τη Γερμανία, που η οικονομία της παλεύει να μη πέσει σε ύφεση. Η γερμανική οικονομία αναμένεται να έχει μηδενική ανάπτυξη το 2024 και πιθανότατα θα αναπτυχθεί λιγότερο από 1% το 2025, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.
Είναι το ευρώ μια ξεχωριστή περίπτωση;
Όχι απαραίτητα. Πολλά νομίσματα σημαντικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ έχουν πληγεί σκληρά τις τελευταίες έξι εβδομάδες από τις ανησυχίες για τους δασμούς.
Το ευρώ έχει χάσει πάνω από 4,5%, ενώ το μεξικανικό πέσο έχει χάσει 6% και το κορεατικό γουόν έχει υποχωρήσει 5,4%. Το ευρώ στην πραγματικότητα σημείωσε ράλι 6% κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του Τραμπ, αλλά υποχώρησε κατά σχεδόν 6% τις έξι εβδομάδες που ακολούθησαν το αποτέλεσμα του 2016, προτού ανακάμψει.
Το γεν της Ιαπωνίας έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% φέτος έναντι του δολαρίου ενώ το ευρώ λιγότερο από το μισό.
Τι σημαίνει πραγματικά
Πολλές τράπεζες θεωρούν την ισοτιμία πιθανή, αλλά όχι απαραίτητα πιθανή.
Η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε σχέση με τις ΗΠΑ θα ήταν αρνητική για το ευρώ, αλλά από τη θετική πλευρά αυτή η χαλάρωση θα μπορούσε επίσης να στηρίξει το νόμισμα μακροπρόθεσμα, ενισχύοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες ταχύτερα από τις προβλέψεις γεγονός θετικό για το ευρώ. Η κατάρρευση της κυβέρνησης της Γερμανίας που ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη από την επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να είναι υποστηρικτική.
«Όλοι είναι δυσοίωνοι για την Ευρώπη και καταλαβαίνουμε την κατήφεια, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιες θετικές εκπλήξεις» εξηγεί ο CIO της Edmond de Rothschild Benjamin Melman, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει σημαντική πτώση του ευρώ από εδώ και πέρα.
Τι σημαίνει αυτό για την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι την τελευταία φορά που το ευρώ αποδυναμώθηκε απότομα. Συνέβη το 2022 και ο πληθωρισμός ήταν σε έξαρση, οπότε η πτώση του ευρώ κάτω από το 1 δολάριο ενέτεινε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.
Σήμερα όμως οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται, ενώ υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους μια πτώση στο 1 δολάριο δεν θα αποτελούσε τεράστια ανησυχία για την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο πώς αποδίδει το ευρώ έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων των κυριότερων εμπορικών εταίρων της ζώνης του ευρώ. Εξεταζόμενο με αυτόν τον τρόπο, δεν φαίνεται τόσο αδύναμο. Το σταθμισμένο ευρώ έχει υποχωρήσει λιγότερο από 1% την τελευταία εβδομάδα και είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022.
Οι οικονομολόγοι σημειώνουν επίσης ότι η μετακύλιση από τις νομισματικές κινήσεις στον πληθωρισμό είναι σχετικά μικρή, οπότε η αδυναμία του ευρώ δεν θα πρέπει να ανακόψει τις μειώσεις των επιτοκίων προς το παρόν.
Πηγή:Ot.gr