Και αυτό διότι οι τιμές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, λίγο πάνω από εκείνα του Νοεμβρίου, εξέλιξη που συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το τι θα αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές τον πρώτο μήνα του 2025.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγοράς η μέση τιμή του ενεργειακού χρηματιστηρίου τις πρώτες 7 ημέρες του μήνα διαμορφώθηκε στα 140,15 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή περίπου 2% υψηλότερη από την ήδη υψηλή τιμή του Νοεμβρίου που ήταν στα 137,42 ευρώ η μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περασμένος Νοέμβριος ήταν σημαντικά ακριβότερος τόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο (90,06 ευρώ η μεγαβατώρα) όσο και σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023, (105,4 ευρώ η μεγαβατώρα).
Video Player is loading.
Για σήμερα η τιμή χονδρικής αναμένεται να καταγράψει αύξηση της τάξης του 7,7% από τα 109,17 ευρώ η μεγαβατώρα της Κυριακής στα 117,58 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η τιμή κρατιέται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα το τελευταίο διήμερο λόγω της υψηλής παραγωγής των ΑΠΕ, η οποία καλύπτει το 46,18% του ενεργειακού μείγματος, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί με 38,73%, ενώ καταγράφεται και αξιοσημείωτο μερίδιο των λιγνιτικών (5,97%).
Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα των τιμών χονδρικής στα επίπεδα των 130 – 140 ευρώ η μεγαβατώρα δημιουργεί νέες πιέσεις στην αγορά προμήθειας, με δεδομένο ότι περιορίζονται και οι επιλογές για φθηνότερα προθεσμιακά συμβόλαια. Πρακτικά εάν συνεχιστεί η ίδια εικόνα στην αγορά χονδρικής, κάτι είναι πολύ πιθανό με δεδομένη και την ανοδική τροχιά των τιμών του φυσικού αερίου που την περασμένη εβδομάδα έφτασαν μέχρι και τα 48,5 ευρώ η μεγαβατώρα, τότε εκτιμάται ότι δύσκολα οι προμηθευτές θα μπορέσουν να απορροφήσουν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τις υψηλές τιμές και θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν μέρος των αυξήσεων στη λιανική. Σε αυτήν την περίπτωση τον επόμενο μήνα θα χρειαστεί η κυβέρνηση να αυξήσει σημαντικά την επιδότηση, προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου (1,5 λεπτό η κιλοβατώρα).
Σε κάθε περίπτωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, φαίνεται ότι η αγορά ρεύματος συνεχίζει να βρίσκεται σε αναταραχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις αλλά και τη βιομηχανία.
Πηγή:Capital.gr