Επίσης, αγροτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διατάξεις σχετικά με την μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2022 - ιδίως με την ενθάρρυνση της χρήσης αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά τους ή περαιτέρω με την προώθηση της χρήσης τους ως ζωοτροφής – και προώθησης της υποχρεωτικής αξιοποίησης κτηνοτροφικών αποβλήτων σε μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης.
Σημειωτέον, η Ελλάδα παραμένει 4η στην σπατάλη τροφίμων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ βρίσκεται στην προτελευταία θέση (με το 77,7% των αποβλήτων να οδηγούνται σε ταφή), με μικρή μείωση στην ταφή των αστικών αποβλήτων, την ίδια στιγμή που άλλες χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 το σύνολο των αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ), συμπεριλαμβανομένων και των υπολειμμάτων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων, επιβαρύνεται με τέλος ταφής.
Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εφαρμόσουν το "Πληρώνω όσο Πετάω", με χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή και ανακυκλώνουν περισσότερα. Υποχρεωτικό για Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1.12023 και άνω των 20.000 κατοίκων από 1.1.2028.
Το τέλος ταφής ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αστικών αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 ορίζεται στα 45 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2027 στα 55 ευρώ ανά τόνο, τιμή που παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Με το προωθούμενο νομοσχέδιο διαμορφώνεται για πρώτη φορά ένα σαφές και συνεκτικό σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για τα απόβλητα και την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο δύο από τις πλέον σημαντικές οδηγίες της κυκλικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ποσοτικών στόχων που τίθενται για την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων και των συσκευασιών.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αναλυτικά εδώ.