Οι πληροφορίες θέλουν µε τις προωθούµενες ρυθµίσεις να εισάγεται για πρώτη φορά ξεκάθαρα η δυνατότητα συµµετοχής -µε ποσοστό έως και 25%- ιδιωτικών επιχειρήσεων στο «µετοχικό κεφάλαιο» των συνεταιρισµών. Το πως θα γίνεται αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόµα, καθώς, όπως είναι γνωστό, οι συνεταιρισµοί δεν διαθέτουν µετοχικό κεφάλαιο αλλά µερίδες και η µέχρι σήµερα φιλοσοφία τους ήταν ότι έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τους παραγωγούς - µέλη τους. Η φιλοσοφία αυτή πηγάζει και από το άρθρο 12 του Συντάγµατος, στο οποίο αναφέρεται µεταξύ άλλων ότι «οι γεωργικοί και αστικοίσυνεταιρισµοι κάθε είδους αυτοδιοικούνται σύµφωνα µε τους όρους του νόµου και του καταστατικού τους και προστατεύονται και εποπτεύονται από το Κράτος, που είναι υποχρεωµένο να µεριµνά για την ανάπτυξή τους».
Προκειµένου να αντιµετωπισθεί µε κάποιο τρόπο το θέµα της αυτοδιοίκησης των συνεταιρισµών η προωθούµενη από το νοµοσχέδιο Βορίδη διάταξη αναφέρει, µε βάση τις πληροφορίες, ότι ο ιδιώτης-µέτοχος του 25% δεν µπορεί να διαθέτει περισσότερες από 5 ψήφους στη Γενική Συνέλευση της οργάνωσης.
Διαβάστε επίσης: Πώς τελικά η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις δισ. για το νέο πράσινο deal στα χωράφια;
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Βορίδης βιάζεται αυτή τη φορά να θέσει σε δηµόσια διαβούλευση το εν λόγω πόνηµα µέχρι τις 10 ∆εκεµβρίου, δείχνουν µια σπουδή να δηµιουργήσει δεδοµένα πριν από το τέλος του χρόνου και να περάσει το νοµοσχέδιο από τη Βουλή πριν ανοίξει για τα καλά η συζήτηση περί ανασχηµατισµού.
Σύµφωνα µε γνώστες του χώρου, η πρωτοβουλία Βορίδη και ειδικότερα το θεσµικό άνοιγµα των συνεταιρισµών σε συνεργασίες µε ιδιώτες (µη αγρότες) και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από τη µια εξασφαλίζει κεφαλαιακές ανάσες στις καθηµαγµένες σήµερα οικονοµικά συνεταιριστικές οργανώσεις και από την άλλη ανοίγει την κερκόπορτα για την εξαγορά και τον πλήρη έλεγχό τους. Σηµειωτέον ότι ήδη σήµερα, χωρίς τη βοήθεια του νοµοθετικού πλαισίου, πολλές από τις οργανώσεις οι οποίες δυσκολεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν περάσει µε διάφορα τεχνάσµατα υπό τον πλήρη έλεγχο ιδιωτικών σχηµάτων.
∆ιεπαγγελµατικές και χωρίς αγρότες
Όλα τα σφάζει όλα τα µαχαιρώνει θα µπορούσε να πει κανείς για το προωθούµενο νοµοσχέδιο «περί συνεταιρισµών» και ειδικότερα σε ότι αφορά το σκέλος που αφορά
τις διεπαγγελµατικές οργανώσεις. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Μάκη Βορίδη να βάζει... βαθιά το µαχαίρι, δίνοντας τη δυνατότητα συγκρότησης διεπαγγελµατικών µε συµµετοχή µόλις 10% του κάθε κρίκου της αλυσίδας παραγωγής. Αυτό σηµαίνει ότι στην περίπτωση των αγροτών θα µπορεί να εκπροσωπείται µόλις το 10% αντί του 30% που κατ’ ελάχιστο προβλέπουν οι κοινοιτικοί κανονισµοί.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός Top 50»