BACK TO
TOP
Πολιτικές

Η Αυστραλία έκανε το λάθος να σηκώσει κεφάλι στην Κίνα που είναι ο αγοραστής

Η Κίνα «παίρνει κεφάλια» τις τελευταίες εβδομάδες και η Αυστραλία έκανε το λάθος να σηκώσει το δικό της, όσο η διάθεση στο Πεκίνο είναι άσχημη. Την ίδια στιγμή ακέφαλος έμεινε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σε μια περίοδο που τα κανάλια διάθεσης συρρικνώθηκαν λόγω της παγκόσμιας πολυεπίπεδης κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ενώ και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των κρατών ατονούν.

thumbnail_16277208684_8373a5e179_o

2
0

Τα παραπάνω δείχνουν πόσο ανάποδο είναι το Zeitgheist, το πνεύμα των καιρών, υπό το πρίσμα των εμπορικών σχέσεων, για όσους έχουν ποντάρει σχεδόν τα πάντα στις εξαγωγές, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση της εμπορικής δραστηριότητας κατά το ένα τρίτο.

Στην περίπτωση της Αυστραλίας, η ένταση μεταξύ του Πεκίνου και της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας σιγοβράζει από το 2016, όταν η Καμπέρα απέκλεισε τις προσφορές δύο κινεζικών εταιρειών για τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Ausgrid για θέματα εθνικής ασφάλειας, προτού αργότερα απαγορεύσει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei από το δίκτυο 5G της το 2018.

Τον Απρίλιο, τα πράγματα έφτασαν σε σημείο βρασμού όταν η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίς Πέιν ζήτησε επείγουσα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το Πεκίνο ανταπέδωσε, ακυρώνοντας τις εισαγωγές μιας σειράς αγροτικών προϊόντων από την Αυστραλία, κατά το μοτίβο που ακολούθησε επί δύο χρόνια με τις ΗΠΑ.

Η Κίνα είναι ο προορισμός για πάνω από το ένα τρίτο των εξαγωγών της Αυστραλίας. Αγοράζει τα τρία τέταρτα του μαλλιού που παράγεται στη χώρα, πάνω από το ένα τρίτο των αλκοολούχων ποτών και κρασιών και μέχρι πολύ πρόσφατα, το 57% του κριθαριού της Αυστραλίας αλλά και το ένα τέταρτο του βοείου κρέατος.

Παράλληλα η Κίνα ανταπέδωσε και σε ένα άλλο  μέτωπο, πιο γνώριμο, αυτό των ΗΠΑ, σταματώντας τις εισαγωγές σόγιας που μόλις πρόσφατα είχε ξεκινήσει πάλι, αφού οι σχέσεις του Πεκίνο με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, κλιμακώθηκαν εκ νέου.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη στρατηγικά επιλέγει  να είναι ένας σιωπηλός παρατηρητής, όσο δουλεύει εμπορικές συμφωνίες και με τις τρεις πλευρές. Βέβαια αν επιτρέπεται μια παρατήρηση, η Ευρώπη δείχνει δια της σιωπής της ότι έχει ήδη διαλέξει πλευρά, αφού δεν συνδράμει υπέρ των παλιών παραδοσιακών της συμμάχων, ενώ οι όποιες κυρώσεις απέναντι στην Κίνα, με αφορμή την περασμένη εβδομάδα τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, μένουν σε επίπεδο δηλώσεων. Πρόσφατα ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Τζόσεπ Μπορέλ, αναγνώρισε ότι «η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ έχει αποδυναμωθεί πραγματικά», όταν όμως του τέθηκε το ερώτημα αν οι κινήσεις της Κίνας εναντίον του Χονγκ Κονγκ θέτουν σε κίνδυνο τις επενδυτικές συμφωνίες της ΕΕ με το Πεκίνο, ο Μπορέλ ήταν ξεκάθαρος στην απάντησή του: «Όχι».

Αυτήν την κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει ο επόμενος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος έχει μείνει πρακτικά ακέφαλος ως τον Αύγουστο, οπότε και αποχωρεί από την θέση του γενικού διευθυντή, ο Βραζιλιανός διπλωμάτης Ρομπέρτο Αζεβέντο. Η διαιτησία του ΠΟΕ έχει εδώ και μήνες αχρηστευτεί, όταν στα τέλη του περασμένου έτους η κυβέρνηση Τραμπ, αρνήθηκε να εγκρίνει υποψηφίους για την πλήρωση κενών θέσεων σε μια κρίσιμη επιτροπή προσφυγών που ρυθμίζει τις εμπορικές διαφορές.

Με την αποχώρηση του έμπειρου Αζβέντο, η οποία εξέπληξε αξιωματούχους στη Γενεύη και τις Βρυξέλλες, η οργάνωση θα χάσει έναν υποστηρικτή του ανοιχτού εμπορίου και της διεθνούς συνεργασίας, των οποίων οι απόψεις συγκρούστηκαν με τον Λευκό Οίκο αρκετές φορές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία