BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ελαιόλαδο και ΠΟΠ τυριά χαντακώνει η Ευρώπη χάριν πολυεθνικών

Είναι δυνατόν ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη να είναι πιο ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και μια πιο ασφαλής διατροφική επιλογή, απ’ ό,τι το ελαιόλαδο; Μερικοί Γάλλοι διατροφολόγοι ισχυρίζονται πως ναι.

KATIKI_DOMOKOU_0087-1024x683

Πέτρος Γκόγκος

5
0

Είναι οι άνθρωποι πίσω από το αμφιλεγόμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score, το οποίο έχει ενσωματώσει η γαλλική κυβέρνηση σε σχετική νομοθετική ρύθμιση και πλέον αξιώνει την υιοθέτησή του πανευρωπαϊκά. Μάλιστα μέχρι στιγμής είναι το επικρατέστερο από τα συστήματα επισήμανσης που εξετάζει η Κομισιόν για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση εναρμόνισης του κανονισμού σήμανσης τροφίμων η οποία γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Από το χωράφι στο πιάτο.

Πρόκειται για  μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία αποτυπώνει χρωματικά την συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών. Βασίζεται σε μια κλίμακα πέντε χρωμάτων και γραμμάτων στην οποία το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι ο αλγόριθμος που αξιοποιείται εδώ λαμβάνει υπ’ όψιν του την περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά, ζάχαρη ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική μερίδα που είναι φυσιολογικό να καταναλωθεί. Κάπως έτσι, το ελαιόλαδο ή οι φρέσκες σαρδέλες «βαθμολογούνται» με C ή D, από το Nutri-Score, ενώ στα «μη» προς τους καταναλωτές μπαίνει μια ευρεία γκάμα παραδοσιακών αλαντικών και τυριών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι συντελεστές του είναι «η πιο εύκολα κατανοητή ετικέτα», ενώ έρευνες έχουν δείξει πως το Nutri-Score είναι αυτό που βοηθά τους καταναλωτές να συγκρίνουν την θρεπτική αξία των τροφίμων σε μια σειρά προϊόντων, πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα. Σε περίπτωση λοιπόν που ισχύει πράγματι αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς τη ζημιά στην εικόνα και τη δημοφιλία που μπορεί να προκαλέσει σε εθνικά γαστρονομικά προϊόντα του ευρωπαϊκού νότου.

Ήδη Γάλλοι τυροκόμοι έχουν ζητήσει από την  κυβέρνησή τους την απόσυρση του συστήματος αυτού ή την τροποποίηση του αλγορίθμου αφού παγκοσμίου φήμης γαλλικά τυριά ΠΟΠ και ΠΓΕ «χαντακώνονται». Παράλληλα και η Ιταλία βρίσκεται στα κάγκελα, δεδομένου ότι αδικούνται τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα της, αντιπροτείνοντας ένα διαφορετικό μοντέλο σήμανσης που αποτυπώνει με περισσότερο ρεαλισμό την διατροφική αξία των τροφίμων. Σε θεσμικό επίπεδο, την θέση της Ελλάδας μετέφερε στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 20 Ιουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, επεσήμανε: «θεωρούμε ότι η σήμανση τροφίμων πρέπει να βασιστεί σε ένα σχήμα ουδέτερο και μη αξιολογικό, που δεν θα βαθμολογεί τη συνολική διατροφική αξία ενός τροφίμου. Έτσι δεν θα βλάπτονται τα υψηλής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα από τυχόν εσφαλμένη εντύπωση που θα δίνεται στους καταναλωτές».

Στο κόκκινο το προσούτο, πορτοκαλή ένδειξη για τις επιτραπέζιες ελιές

Στην κατηγορία D εγκλωβίζονται οι ελιές καλαμών, σύμφωνα με τα δεδομένα που αξιολογεί το Nutri-Score, ενώ εντέχνως επεξεργασμένες ακριβές κοπές ποιοτικού κρέατος, όπως είναι το Prosciutto di Parm ή το Jamon Serrano, εμπίπτουν στην κατηγορία E. Από την άλλη, επεξεργασμένα με βιομηχανικά πρότυπα τρόφιμα όπως έτοιμα γεύματα που «μαγειρεύονται» σε φούρνο μικροκυμάτων, ενεργειακά και άλλα ποτά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται στην κορυφή με βαθμολογίες Α και Β. Μάλιστα το σύστημα αυτό αφήνει περιθώρια στις βιομηχανίες να προσαρμόσουν εύκολα μερικά συστατικά στις συνταγές τους, προκειμένου τεχνηέντως να αποκτήσουν ένα «πιο υγιεινό» σκορ σήμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια για την παράκαμψη του συγκεκριμένου μοντέλου, αφού οι διαπραγματεύσεις για την εναρμόνιση του συστήματος σήμανσης τροφίμων δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Δεκέμβριο του 2022.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία