BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ένδεια σε κίνητρα για αγρότες που προωθούν τη ντόπια παραγωγή

Αναµφίβολα η πανδηµία του κορωνοϊού ανέδειξε τις αδυναµίες της παγκόσµιας εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και τις προκλήσεις που έχουν να αντιµετωπίσουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε έκτακτες συνθήκες και ήδη όπως καταγράφεται σε σχετικές έρευνες, πολλές εξ αυτών σήκωσαν άµεσα το... γάντι. Την ίδια ώρα, οι κορυφαίοι διεθνείς οργανισµοί, όπως ο Παγκόσµιος Οργανισµός Τροφίµων του ΟΗΕ (FAO), έσπευσαν να χτυπήσουν το καµπανάκι για τον τρόπο που γίνεται η παραγωγή και εµπορία τροφίµων, ενθαρρύνοντας µεταξύ άλλων την υποστήριξη σε µικρούς παραγωγούς που βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα.

Agrotis-episkevi

Μαρία Γιουρουκέλη

3
0

Ανάµεσα στα µέτρα που ανακοινώθηκαν από την δική µας κυβέρνηση για την οικονοµία είναι και η σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής (ΦΕΚ Α' 113/13-06-2020) για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενός δηλαδή εποπτικού οργάνου για τη διαµόρφωση, υλοποίηση, αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης πάνω στο πεδίο αυτό. Στα αντικείµενά της και η διαµόρφωση προτάσεων για την αναθεώρηση των κανονιστικών πράξεων κι άλλων κειµένων για την εφοδιαστική αλυσίδα, ο προγραµµατισµός των επενδύσεων, ο συντονισµός και η αξιοποίηση των διαθέσιµων πηγών χρηµατοδότησης, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων ή και ιδιωτικών επενδύσεων κλπ. Μάλιστα, για την υποβοήθηση των επιµέρους δραστηριοτήτων της, η επιτροπή µπορεί να συστήνει περαιτέρω οµάδες εργασίας από εξειδικευµένο προσωπικό του δηµόσιου ή και ιδιώτες εµπειρογνώµονες, να ορίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους κ.α.

Τώρα κατά πόσο όλα αυτά, θα αποδώσουν στην πράξη, καθώς δεν λειτουργήσαν ποτέ µεγαλόπνοα σχέδια για logistics, clusters, υπηρεσίες µιας στάσης, fast track επενδύσεις κ.λπ., και θα βοηθήσουν στο να µειωθεί η εξάρτησή µας από πολύπλοκες και χρονοβόρες αλυσίδες εφοδιασµού, θα φανεί. Εξάλλου, βρίσκεται καθοδόν και η τελική έκθεση Πισσαρίδη, που ούτως ή άλλως πραγµατεύεται ανάλογα ζητήµατα και βάζει και στο πολυαναµενόµενο «κεφάλαιο 5» και τον πρωτογενή τοµέα. Επί του παρόντος, πάντως στον αγροτικό τοµέα, δεν έχουν γίνει ορατά κάποια κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η µικρή, ντόπια παραγωγή ή να επεκταθεί και εδραιωθεί, εδώ στην Ελλάδα, στις δικές µας κουζίνες, η πολυδιαφηµιζόµενη και από τις Βρυξέλλες πια λογική του «από το χωράφι στο τραπέζι».

Τουναντίον, όπως καταγράφει κι ο αγροτολόγος ∆ηµήτρης Μιχαηλίδης, το «Αγροτικό Επιχειρείν µοιάζει µε ... survivor». Με βάση την ανάλυσή του στα αγροτικά επαγγέλµατα, και ειδικότερα στην οικογενειακή κτηνοτροφία, δεν εντοπίζεται σήµερα κάποια πιθανότητα κέρδους, απλά οριακή επιβίωση των κτηνοτρόφων στα επαγγέλµατά τους, στον πολιτισµό τους, στις κοινωνίες τους και στον τρόπο ζωής τους. Την ίδια, ώρα, υπογραµµίζει, «η τεχνητή µεταφορά των αστικών προτύπων, διαδικασιών, προδιαγραφών, φορολόγησης και επιχειρηµατικότητας στον αγροτικό χώρο διαλύει κάθε έννοια βιωσιµότητας για την αγροτική επιχειρηµατικότητα».

Εξάλλου, και η δηµιουργική... ασάφεια για ένταξη των αγροτών στα µέτρα για την πανδηµία, κάτι τέτοιο δείχνει. Καθώς, πέραν αυτών που είναι ενταγµένοι σε ΚΑ∆, ή δικαιούχοι αιτήσεων de minimis, δεν είναι ξεκάθαρο για το ποιοι ακριβώς µπορούν να τύχουν των διευκολύνσεων από το «ΓΕΦΥΡΑ» ή λοιπές φοροελαφρύνσεις, όπως η µείωση προκαταβολής φόρου.

Στο µέτωπο πάντως των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί για ανακοινώσεις νέων µειώσεων εισφορών και φοροελαφρύνσεων από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέµβρη, ο υπουργός Οικονοµικών Σταϊκούρας είπε πως όταν κλείσει η «παρένθεση» πανδηµία «θα επιστρέψουµε σε µόνιµες µειώσεις φόρων και εισφορών»...

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία