Φαίνεται πως οι αγρότες από την πλευρά τους σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται κατά 5% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην κλίμακα παραγωγής προστιθέμενης αξίας ανά εκτάριο.
Με άλλα λόγια, ενώ η πρώτη ύλη είναι προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, η μεταποίησή της αδυνατεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής, με την ασθενική παραγωγικότητα στο σκέλος της να απέχει περίπου 84% από τις επιδόσεις της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις ερευνητών και οικονομολόγων περιστρέφονται γύρω από τον εντοπισμό τρόπων που θα έκλειναν την ψαλίδα ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αξία αγροδιατροφής. Επικρατέστερος όρος θα μπορούσε να είναι η εξασφάλιση επενδυτικών λύσεων σε αγρότες, με μοναδική ευκαιρία τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα τους δώσει την πολυπόθητη πρόσβαση στους επόμενους κρίκους της αλυσίδας, αφού κανείς δεν θα μπορούσε να επιδιώξει καλύτερες προοπτικές για το έργο του, από τον ίδιο τον δημιουργό του.
Τα παραπάνω στατιστικά δεδομένα προκύπτουν από την προσέγγιση που επιχειρεί σε άρθρο του ο Κώστας Καραντινινής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών Σουηδίας (SLU), το οποίο φιλοξενείται στον ιστότοπο του διαΝΕΟσις. Εκεί ο καθηγητής καταπιάνεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική αγροδιατροφή, εξετάζοντας και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε ο συγκεκριμένος τομέας μέσα από την οικονομική κρίση της δεκαετίας 2008-2017. Υποστηρίζει λοιπόν ότι η προστιθέμενη αξία της αγροδιατροφής έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και η κατανομή του θα πρέπει να γίνει με κριτήρια ανάπτυξης και αντίστοιχης συμβολής στους εθνικούς στρατηγικούς στόχους.
Με συλλογικές δράσεις αντιμετωπίζεται το μικρό μέγεθος μιας αγροτικής εκμετάλλευσης
Η απόσταση ανάμεσα στις επιδόσεις υπεραξίας της ελληνικής αγροδιατροφής από την ευρωπαϊκή, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης, έχει μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι στην ΕΕ η μισή σχεδόν παραγωγή (49%) διακινείται μέσω συνεταιρισμών, άρα και ένα αντίστοιχο ποσοστό προστιθέμενης αξίας επιστρέφει στους ιδιοκτήτες-παραγωγούς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 8%. Συμπερασματικά, εφόσον το μεταποιημένο προϊόν καταφέρει να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η δυνατότητα βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων των αγροτικών μονάδων αυξάνεται σημαντικά, ειδικά στις περιπτώσεις κάθετων μονάδων και συνεταιριστικών εγχειρημάτων, όπου το ποσοστό προστιθέμενης αξίας που επιστρέφει στον παραγωγό είναι μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα κλάσματα της ελληνικής γεωργίας μπορούν να βελτιωθούν είτε αυξάνοντας τον αριθμητή (μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία), είτε μικραίνοντας τον παρονομαστή (λιγότεροι δικαιούχοι)». Στον παρονομαστή είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συμβάλουν, ούτε και «να επιβιώσουν όλες ανεξαιρέτως οι μικρές εκμεταλλεύσεις, άρα ο παρονομαστής θα συνεχίσει να μειώνεται» εξηγεί. Το μικρό μέγεθος όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με συλλογικές δράσεις, με την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και με τη διαρκή συστηματική προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς και της τεχνολογίας.
Εθνική στρατηγική
Ο καθηγητής Καραντινινής θεωρεί ότι είναι «εθνική υπόθεση» η γεωργία επειδή απέδειξε ότι μπορεί να κρατήσει σταθερό το εισόδημα και την απασχόληση στην ελληνική περιφέρεια.
Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Αυγούστου.
19-12-2021 18:16cialis without a doctor prescription
cialis dosage https://cialiswithdapoxetine.com/
Απάντηση31-08-2020 22:26κώστας καραντινινής
κύριε Γκόγκο, ευχαριστώ για το άρθρο σας και τον οξυδερκή σψολιασμό και ανάλυση της εργασίας μου όμως, επειδή ο δαίμων του τυπογραφίου - όπως και ο διάολος - κρύβονται στις λεπτομέρειες, επιτρέψτε μου μια μικρή διόρθωση: από την παραπομπή σας στο κειμενο της διανέοσις λείπει η φράση "όλες ανεξαιρέτως" "Στον παρονομαστή, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συμβάλουν, ούτε και να επιβιώσουν όλες ανεξαιρέτως οι μικρές εκμεταλλεύσεις, άρα ο παρονομαστής θα συνεχίσει να μειώνεται."
Απάντηση31-08-2020 22:02Giorgos
Μας έχετε γραμμένους γραμμένους όλους τους μικρομεσαίους ελεοπαραγογους αγρότες είστε ξεφτίλες μόνο φόρους μας βάζετε και εμείς δεν έχουμε να ζήσουμε της οικογένειες μας.
Απάντηση31-08-2020 11:35ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ
Για άλλη μια φορά το "αυτονόητο" για όσους γνωρίζουν και καταλαβαίνουν, αποτελεί δυστυχώς ακόμη ζητούμενο. Στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της οικομένης, έχουμε δεί οτι η αγροτική οικονομία αναπτύσσεται (παράγει διαρκώς όλο και περισσότερα αγαθά, με όλο και πιό περιορισμένους πόρους). Οποιεσδήποτε κι αν είναι οι τοπικές ή χρονικές συνθήκες, ο τρόπος ανάπτυξης είαναι ο ίδιος; ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ετσι μεγαλώνει ο αριθμητής) και προϋπόθεση για να γίνουν οι επενδύσεις προς όφελος των αγροτών είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ετσι μικραίνει ο παρονομαστής, τουλάχιστον για όσους επιλέγουν να επενδύσουν). Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μέσω συνεταιρισμών αλλά και άλλων Οργανώσεων Παραγωγών, όμως προϋποθέτει να κάνουν οι αγρότες τις επιλογές τους να διαλέξουν που θα επενδύσουν (αφού επιλέξουν αγορές, προϊόντα στόχους), με άλλα λόγια: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Αυτά όμως είναι "δύσκολα κόλπα" και προϋποθέτουν αγρότες με όραμα, δηλαδή να βλέπουν την ζήτηση για το προϊόν, χρονικό ορίζοντα για να αποδώσουν οι επενδύσεις και διαρκή προσπάθεια προσαρμογής στις πραγματικές συνθήκες μέχρι να βγούν οι στόχοι, δηλαδή: ΗΓΕΣΙΑ, κι αυτό αποτελεί είδος εν ανεπαρκεία την εποχή μας. Ποσβλέπουμε όμως με ελπίδα περισσότερο σε νέους (νεες προσπάθειες) που αναζητούν καινοτόμες λύσεις μέσα απο περισσότερη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Απάντηση