Μήνες-ορόσημο για κάθε φάση είναι ο περασμένος Ιούνιος (οπότε δημοσιεύτηκε στο "Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως" ο νέος νόμος), έπειτα ο Ιανουάριος του 2022 και, τέλος, ο Ιούνιος του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, διατάξεις όπως εκείνες που αφορούν την Ελάχιστη Εγγυημένη Υπηρεσία σε περίπτωση απεργίας σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και την υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των συνδικάτων (χωρίς την οποία δεν θα έχουν δικαίωμα οποιασδήποτε δράσης)που συστάθηκαν μετά την 1η Ιουλίου του 1982 ισχύουν ήδη, και συγκεκριμένα μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο "Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης", δηλαδή από τη 19η Ιουνίου 2021.
Ορισμένες άλλες αλλαγές, όπως υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικού συστήματος για τη δυνατότητα συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξ αποστάσεως στις συνελεύσεις, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Όσον αφορά την εφαρμογή της "ψηφιακής κάρτας εργασίας", σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τοποθετείται έως τον Ιούνιο του 2022.
Πιο αναλυτικά, οι κρίσιμες αλλαγές, με κριτήριο τον χρόνο της εφαρμογής τους, έχουν ως ακολούθως:
Ιούνιος 2021
Ήδη από τον περασμένο μήνα ισχύουν οι ακόλουθες σημαντικές διατάξεις:
-Τα σωματεία τα οποία ιδρύθηκαν μετά τη δημοσίευση του συνδικαλιστικού νόμου του 1982 (1η Ιουλίου 1982) υποχρεούνται να εγγραφούν στο Μητρώο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων αμέσως μετά τη δημοσίευση του επερχόμενου νόμου (μετά τη 19η Ιουνίου). Τονίζεται πως όποια συνδικαλιστική οργάνωση δεν εγγραφεί στο εν λόγω Μητρώο δεν θα μπορεί να ασκήσει (συνδικαλιστική) δράση.
- Οι απεργίες οι οποίες θα κηρυχθούν σε επιχειρήσεις της κοινής ωφέλειας ή δημοσίου χαρακτήρα θα πρέπει να εξασφαλίζουν προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας, έτσι ώστε να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες, οι οποίες ορίζονται ως τουλάχιστον το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας.
- Για την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, συμπεριλαμβανομένων των ολιγόωρων στάσεων εργασίας, θα απαιτείται προειδοποίηση του εργοδότη ή της συνδικαλιστικής του οργάνωσης τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της.
- Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Αν υπάρξει παραβίαση της υποχρέωσης της παραπάνω περίπτωσης, η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση που λαμβάνεται κατά την προβλεπόμενη διαδικασία.
- Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που θα κηρύξουν απεργία στο Δημόσιο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και σε προβλεπόμενους φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις, υποχρεούνται να καταθέσουν ενώπιον του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας.
- Οι συμφιλιωτικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει προ της έναρξης ισχύος του επερχόμενου νόμου (δηλ. προ της 19ης Ιουνίου 2021) ενώπιον Επιθεωρητή Εργασίας ολοκληρώνονται σύμφωνα με το πλαίσιο που ισχύει πριν από την ψήφιση του επερχόμενου νόμου. Αυτό σημαίνει πως οι συμφιλιωτικές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου θα "τρέξουν" με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που αυτός προβλέπει.
Ιανουάριος 2022
- Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συστάθηκαν προ της δημοσίευσης του συνδικαλιστικού νόμου του 1982 (δηλαδή συστάθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 1982, οπότε δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο εν λόγω νόμος) μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων έως την 1η Ιανουαρίου του 2022. Σημειώνεται πως όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν εγγραφούν στο εν λόγω Μητρώο δεν θα έχουν δικαίωμα (συνδικαλιστικής) δράσης.
- Η υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικού συστήματος για τη δυνατότητα συμμετοχής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξ αποστάσεως στις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αυτό σημαίνει πως έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 οι γενικές συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες θα μπορούν να γίνονται με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
-Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή διαιτητικές αποφάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν από 1ης Ιανουαρίου 2022,οφείλουν να έχουν κωδικοποιημένες τις διατάξεις τους.
Ιούνιος 2022
Ο βασικός προγραμματισμός του υπ. Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπει τα ακόλουθα στάδια εφαρμογής του νέου "καθεστώτος":
- Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 οι μισθωτοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που "περνάνε" στο σύστημα "Εργάνη" σε σχέση με τον εργασιακό τους βίο.
- Έως τον Μάρτιο του 2022 θα έχει ετοιμαστεί η "μήτρα" της κάρτας εργασίας. Ο λόγος για ηλεκτρονικό σύστημα που θα δέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρίζουν ψηφιακά οι μισθωτοί.
- Μέχρι τον Ιούνιο του 2022θα "τρέξει" η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία θα προβλέπει την παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Σε ισχύ οι διατάξεις για τις νέες άδειες των εργαζομένων
Τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου εργασιακού νόμου Χατζηδάκη που θεσπίζουν νέες άδειες για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές.
Σύμφωνα με εγκύκλιο (η πρώτη κατά σειρά) του υπ. Εργασίας που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι πατέρες παιδιών που γεννήθηκαν από τις 19 Ιουνίου 2021 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην "Εφημερίδα της Κυβέρνησης") και μετά δικαιούνται να λάβουν άδεια πατρότητας διάρκειας 14 ημερών, ενώ από την ίδια ημερομηνία ενεργοποιείται η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τις γονικές άδειες.
Οι νέες άδειες που, μεταξύ άλλων, θεσμοθετούνται ή επεκτείνονται είναι η άδεια πατρότητας (14 ημέρες με αποδοχές), η γονική άδεια διάρκειας 4 μηνών, η άδεια φροντιστή.
Πηγή: capital.gr