Αποσύρει η Κομισιόν την πρόταση περιορισμού χρήσης φυτοπροστατευτικών
Το SUR αποδείχθηκε διχαστικό από την ίδρυσή του και έγινε αντικείμενο σκληρού lobbying από τον αγροτικό τομέα. Πέρυσι, απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 299 ψήφους υπέρ, 207 κατά και 121 αποχές, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται κολλημένος στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών, σηματοδοτώντας ένα ανυπέρβλητο, ειδικά στη δεδομένη συγκυρία, τέλμα
«Η Επιτροπή πρότεινε το SUR, που είναι ένας στόχος για τη μείωση των κινδύνων των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Αλλά η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης. Έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο. Άρα κάτι πρέπει να κάνουμε. Γι' αυτό θα προτείνω στο Σώμα να αποσύρει αυτήν την πρόταση. Αλλά φυσικά, το θέμα παραμένει. Και για να προχωρήσουμε, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση. Και σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια νέα πρόταση με πολύ πιο ώριμο περιεχόμενο και με τα ενδιαφερόμενα μέρη από κοινού» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της.
Ο λεγόμενος κανονισμός για την αειφόρο χρήση (SUR) κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 με φιλόδοξο στόχο να μειώσει στο μισό τη χρήση φυτοφαρμάκων έως το 2030. Προέβλεπε επίσης την πλήρη απαγόρευση αυτών των προϊόντων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι αστικό χώροι πρασίνου και Τοποθεσίες Natura 2000 και προώθηση της υιοθέτησης εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου.
Aναλυτικά η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν:
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Charles,
Αξιότιμα Μέλη,
Μεγάλο μέρος της προσοχής γύρω από το ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επικεντρωθεί πράγματι στη διευκόλυνση των 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία – και δικαίως. Παρέχουμε στην Ουκρανία όχι μόνο τη χρηματοδότηση για να διατηρήσει την οικονομία σε λειτουργία, αλλά και την ισχυρή προβλεψιμότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό το Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρότασή μας από την αρχή. Και σήμερα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αμέριστη υποστήριξή σας. Αυτό σημαίνει να είσαι δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί. Με την έγκρισή σας, θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές πληρωμές στην Ουκρανία ήδη από τον Μάρτιο. Καθώς θα συζητήσουμε την Ουκρανία στην επόμενη συζήτηση, επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε άλλα θέματα του ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επίσης για την πρώτη –και τονίζω την πρώτη φορά– αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού μας. Επιβεβαίωσε τις προτεραιότητες που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούνιο. Και είμαι πολύ ικανοποιημένη που πήραμε το 80% της χρηματοδότησης που είχαμε ζητήσει. Σίγουρα είχαμε κάποιες δύσκολες επιλογές να κάνουμε, αλλά τώρα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τώρα θα είμαστε σε θέση να εντείνουμε τον αγώνα μας κατά της παράτυπης μετανάστευσης και να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Τώρα έχουμε τα μέσα να εμπλακούμε ακόμη περισσότερο με τις χώρες της νότιας γειτονιάς. Και χαίρομαι πολύ που το Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται τώρα σε σταθερή οικονομική βάση. Θα μπορέσουμε επίσης να βελτιώσουμε την απόκρισή μας σε φυσικές καταστροφές στα κράτη μέλη και σε ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως στη Γάζα. Και με το STEP, θα υποστηρίξουμε κρίσιμες τεχνολογίες που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Με αυτή τη συμφωνία, η Ευρώπη διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις κύριες προκλήσεις αυτής της δεκαετίας. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μέχρι τώρα υποστήριξή σας. Και φυσικά βασίζομαι στη συμφωνία σας.
Αξιότιμα Μέλη,
Ενώ συνεδρίαζε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αγρότες από όλη την Ευρώπη κατέβαιναν στους δρόμους. Πολλοί από αυτούς αισθάνονται ότι ωθούνται σε μια γωνία. Οι αγρότες είναι οι πρώτοι στη σειρά που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει τις σοδειές τους και έχουν απειλήσει τα ζώα. Οι αγρότες αισθάνονται τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου. Ο πληθωρισμός, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και λιπασμάτων. Παρόλα αυτά, εργάζονται σκληρά καθημερινά, για να παράγουν την ποιοτική τροφή που τρώμε. Για αυτό, νομίζω ότι τους οφείλουμε εκτίμηση, ευχαριστίες και σεβασμό.
Είναι αλήθεια. Τα ζητήματα έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αγρότες μας αξίζουν να ακουστούν. Γνωρίζω ότι ανησυχούν για το μέλλον της γεωργίας και για το μέλλον τους ως αγρότες. Γνωρίζουν όμως επίσης ότι η γεωργία πρέπει να προχωρήσει σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, έτσι ώστε οι εκμεταλλεύσεις τους να παραμείνουν κερδοφόρες τα επόμενα χρόνια. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή τη διαδικασία, οι αγρότες θα παραμείνουν στη θέση του οδηγού.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε τον Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε προσκαλέσει ένα ευρύ φάσμα εκπροσώπων του αγροτικού τομέα, των νέων αγροτών, των αγροτικών κοινοτήτων, της βιομηχανίας σπόρων και λιπασμάτων, του κλάδου τροφίμων, του τομέα μεταποίησης, αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα, του συνεταιριστικού τραπεζικού τομέα, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος ομάδες και φυσικά την επιστήμη. Πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση μαζί, να μοιραστούμε ιδέες και κυρίως να αναπτύξουμε σενάρια για το μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από μια πολωμένη συζήτηση και να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι η κρίσιμη βάση για βιώσιμες λύσεις.
Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται για όλους μας. Το ευρωπαϊκό μας σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι μοναδικό. Τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ μας αντικατοπτρίζουν την ποικιλία των πολιτισμών και των παραδόσεων μας. Η Ευρώπη έχει τα πιο υγιεινά και ποιοτικότερα τρόφιμα στον κόσμο, χάρη στους αγρότες μας. Διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτό το σύστημα και, φυσικά, πρέπει να αμείβονται δίκαια γι' αυτό. Είναι αλήθεια ότι παρέχουμε τεράστια υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μας υποστηρίζεται μαζικά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα χρήματα είναι σημαντικά – αλλά δεν είναι το παν. Οι υγιείς φυσικοί πόροι είναι επίσης το κλειδί για τη διατήρηση υψηλών αποδόσεων. Ειδικότερα, το γόνιμο έδαφος ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά του βιοπορισμού των αγροτών μας. Και γνωρίζουμε ότι το 60-70% των εδαφών στην Ευρώπη είναι πλέον σε κακή κατάσταση. Μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτές τις τάσεις. Και πολλοί αγρότες το κάνουν ακριβώς αυτό. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Η αποτελεσματική προστασία της φύσης πρέπει να προσφέρει γενναιόδωρα κίνητρα για παρέμβαση. Οι αγρότες χρειάζονται μια αξιόλογη επιχειρηματική υπόθεση για μέτρα ενίσχυσης της φύσης – ίσως δεν το έχουμε κάνει πειστικά. Απαιτείται ένα πραγματικό κίνητρο που υπερβαίνει την απλή απώλεια απόδοσης. Οι δημόσιες επιδοτήσεις μπορούν να παρέχουν αυτά τα κίνητρα και, για παράδειγμα, την επισήμανση υψηλής ποιότητας, σε συνεργασία με τους λιανοπωλητές και τους μεταποιητές. Με άλλα λόγια, η διατήρηση της φύσης μπορεί να είναι επιτυχής μόνο μέσω μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω και βασισμένη σε κίνητρα. Γιατί μόνο αν οι αγρότες μας μπορούν να ζήσουν από τη γη τους θα επενδύσουν στο μέλλον. Και μόνο εάν επιτύχουμε από κοινού τους στόχους μας για το κλίμα και το περιβάλλον, οι αγρότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν.
Οι αγρότες μας το γνωρίζουν καλά αυτό. Και θα πρέπει να τους έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Επιτροπή πρότεινε το SUR, το οποίο είναι ο άξιος στόχος για τη μείωση των κινδύνων των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Αλλά η πρόταση SUR έχει γίνει σύμβολο πόλωσης. Έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει πλέον πρόοδος ούτε στο Συμβούλιο. Άρα κάτι πρέπει να κάνουμε. Γι' αυτό θα προτείνω στο Σώμα να αποσύρει αυτήν την πρόταση. Αλλά φυσικά, το θέμα παραμένει. Και για να προχωρήσουμε, χρειάζεται περισσότερος διάλογος και διαφορετική προσέγγιση. Και σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μια νέα πρόταση με πολύ πιο ώριμο περιεχόμενο και με τα ενδιαφερόμενα μέρη από κοινού.
Αξιότιμα Μέλη,
Οι μήνες που έρχονται δεν θα είναι εύκολοι. Αλλά νομίζω ότι έχουμε μια σημαντική ευκαιρία τώρα. Είναι σαφές σε όλους σε αυτό το Σώμα ότι ο αγροδιατροφικός μας τομέας –αρχίζοντας από τα αγροκτήματα– χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική και μια προθυμία να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να αναζητήσουμε κοινές λύσεις. Πρέπει να αποφύγουμε το παιχνίδι ευθυνών και να βρούμε μαζί λύσεις για προβλήματα. Η έκθεση από τον Στρατηγικό Διάλογο για το Μέλλον της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να υποβληθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού και θα είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα αποτελέσματα και οι συστάσεις από αυτόν τον διάλογο θα συζητηθούν στο Κοινοβούλιο και με τα κράτη μέλη και θα αποτελέσουν το θεμέλιο της μελλοντικής μας γεωργικής πολιτικής.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.»
07-02-2024 08:13…
Βάλανε την Ουρσουλα επικεφαλής …εκπρόσωπο 27 χωρών που όταν τις είπε ο Ερντογαν δεν έχουμε καρέκλα έκατσε όρθια στη γωνία ,Μιλαμε για τέτοιους ηγέτες ,τεράστιου μεγέθους.Κακομοίρα Ευρώπη .
Απάντηση06-02-2024 14:53Στελιος Αγροτης
Αφήστε χωρίς δραστικές την Ευρώπη και σύντομα θα φάτε ότι χειρότερο κυκλοφορεί σε τριτοκοσμικές χώρες. Ψεύτοδιανοούμενοι και ψευτοευεσθητουληδες για το κλίμα του πλανήτη. Νομίζουν ότι θα φάνε καθαρά χορταράκια και κοτοπουλακι από το χωριό. ΤΑρχ……μας θα φάτε στο τέλος….Όταν θα τα παρατήσουμε όλοι.
Απάντηση06-02-2024 14:45Άγγελος Δηγκας
Αφήστε εμας χωρίς δραστικές και επιτρέψτε τες μεσο των εισαγωγών,σ εκείνα δεν υπάρχει πρόβλημα
Απάντηση