BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών

Την έκθεση της φορολογικής διοίκησης παρέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και με βάση αυτή θα αποφασισθούν οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι επαγγελματίες συνεχίζουν να υποδηλώνουν εισοδήματα με το μέσο όρο των εισοδημάτων (όσων πιάστηκαν στα τεκμήρια) να μην ξεπερνάει τα 3.215 ευρώ ετησίως.

ΥΠΟΙΚ_3

0
0

 Δηλαδή 402.183 επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν καθαρά εισοδήματα ύψους 286 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων τους τετραπλασίασε το φορολογητέο τους εισόδημα το οποίο και διαμορφώθηκε στα 12.794 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες (εντός και εκτός τεκμηρίου) δήλωσαν κατά μέσο όρο εισόδημα 13.901 ευρώ, ενώ οι μισθωτοί 16.470 ευρώ.

Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών έφερε περισσότερα 440 εκατ. ευρώ στα ταμεία, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ακόμα υψηλότερα εάν οι επαγγελματίες δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Παρά το γεγονός ότι η νέα διαδικασία δεν θα θεωρείται από πολλούς άδικη το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει όλο το σύστημα προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν στρεβλώσεις που μπορούν να διορθωθούν.

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ μαζί με την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται αφορούν:

1. Το κριτήριο του τζίρου, με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα.

2. Το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

3. Το ενδεχόμενο συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος.

4. Βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

5. Μείωση της επιβάρυνσης που θα προκληθεί λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024. Είναι εξαιρετικά πιθανό να παγώσει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα στα επίπεδα του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

1. Οι Μισθωτοί δήλωσαν συνολικά 42,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3034 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της αύξησης του κατώτατου μισθού

2. Οι συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 26,32 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,1 δισ. ευρώ. Και σε αυτή την κατηγορία η αύξηση έγκειται στις αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών.  

3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα 9,9 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ δηλαδή, αυξημένα κατά 4,8 δισ. ευρώ. 

Πηγή:Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία