BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ο Μακρόν διόρισε νέο Πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπρανιέ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, διόρισε ως πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit. Η απόφαση ελήφθη σήμερα Πέμπτη και ο Μακρόν ανέθεσε στον Μπαρνιέ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να μπει έτσι τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων, το οποίο ακολούθησε τις πρόωρες εκλογές του φετινού καλοκαιριού.

9ae75044087934da901317423784a0f9_XL

17
0

Ο Μπαρνιέ θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπος με τη δύσκολη πρόκληση της προώθησης μεταρρυθμίσεων, καθώς και του προϋπολογισμού του 2025, σε ένα διχασμένο κοινοβούλιο, τη στιγμή μάλιστα που ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση από την Κομισιόν αλλά και από τις αγορές ομολόγων για να μειώσει το έλλειμμα.

Το ρίσκο που ανέλαβε ο Μακρόν, κηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο, γύρισε εναντίον του, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η κεντρώα συμμαχία του έχασε δεκάδες έδρες στη Βουλή και κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε πρώτη στην αναμέτρηση αλλά ο Μακρόν απέκλεισε την επιλογή να τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς τα άλλα κόμματα είπαν ότι θα την καταψήφιζαν αμέσως.

Τι γνωρίζουμε για τον «Mr Brexit»

Ο ηλικίας 73 ετών κ. Μπαρνιέ ηγήθηκε των συνομιλιών της Ε.Ε. με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ κατά την περίοδο 2016-2021. Πριν από αυτό, ο συντηρητικός πολιτικός είχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις και ήταν επίσης επίτροπος στις Βρυξέλλες.

Γνωστός και ως «Mr Brexit», ο73χρονος είναι ένθερμος φιλοευρωπαίος και με διαδρομή μετριοπαθούς πολιτικού.

Ωστόσο είχε σκληρύνει σημαντικά τη ρητορική του κατά την αποτυχημένη προσπάθειά του το 2021 να πάρει το χρίσμα του συντηρητικού κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η μετανάστευση ήταν εκτός ελέγχου – κάτι με το οποίο συμφωνεί το RN.

Τι αναφέρει το κόμμα της Λεπέν

Ο βουλευτής της «Εθνικής Συσπείρωσης», Σεμπαστιάν Σενού, είπε στο BFM TV ότι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα περιμένει να δει τι έχει να πει ο κ. Μπαρνιέ για τη μετανάστευση και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Γαλλίας.

Ετερος βουλευτής του ιδίου κόμματος, ο Λοράν Ζακομπελί, είπε ότι προϋπόθεση ήταν να συμφωνήσουν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό – κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν από τις αρχές Ιουλίου του επόμενου έτους.

«Η RN θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται να διαλυθεί το συντομότερο δυνατό και να καθιερωθεί η αναλογική εκπροσώπηση (για τις κοινοβουλευτικές εκλογές)», δήλωσε ο κ. Ζακομπελί στο TF1.

Ωστόσο, η RN δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης για τον κ. Μπαρνιέ: «Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία για 40 χρόνια», είπε ο κ. Ζακομπελί.

 Πηγή:Kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία